Evb

Att hantera den stigmatisering av psoriasis

Du kan inte alltid dölja din psoriasis, men du kan lära dig strategier för att hjälpa dig att hantera, speciellt när andra reagerar på din hud. Prova dessa tips för att leva med psoriasis hud lättare.

Även personer med mild psoriasis kan ha en tuff tid att hantera eftersom denna hudsjukdom är så synlig - och missförstås. De flesta människor med psoriasis har erfarna människor att ställa frågor, göra oförskämda kommentarer, eller styrning klar för att de är rädda för att det är smittsamt.

Många täcker deras psoriasis huden med långa ärmar och långa byxor, men det är svårt att göra när psoriasis är på ditt ansikte (även om denna plats är mindre vanligt) eller på dina händer och ben när det är varmt eller om du är på gymmet eller strand.

Så vad gör du när du har röda, fjällande fläckar på armar och ben, men måste gå till jobbet eller vill vara ute i allmänheten på köpcentret eller en restaurang? Hur förklarar du psoriasishud till människor vars största bekymmer kan vara att det är smittsamt - även om det inte är? "Även min fru bad mig att," säger Alan Eisenberg, 63, i Portland, Ore, som fick diagnosen guttat psoriasis - en av de vanligaste typerna av psoriasis - fyra år sedan.

Jerry Bagel, MD, av Psoriasis Treatment Center i centrala New Jersey i East Windsor och docent i dermatologi vid Columbia University, anser att det bästa sättet för människor med psoriasis symtom att klara är att få aggressiv medicinsk terapi. "Om du kan rensa din hud, kommer ditt beteende förändras avsevärt", sade han.

Men som människor med psoriasis vet alltför väl, även med behandling, nödraketer förekommer och kan vara oförutsägbar.

Eisenberg och Dr Bagel erbjuda dessa copingstrategier:

Bli expert. Ju mer du vet om psoriasis och symptom psoriasis, desto bättre kommer du att kunna svara på alla som stirrar eller gör oförskämda kommentarer. Utbilda andra om sjukdomen kan minska stigmatiseringen - om de vet vad det är och att det inte är smittsamt, kommer de inte att vara rädd, säger Bagel. Eisenberg tillägger att när han först fick diagnosen, gick han på nätet för att lära sig så mycket han kunde om psoriasis symptom så att när någon gjort en kommentar om hans psoriasis hud, han kunde åtgärda det intelligent.

Justera din attityd. Det är inte lätt, säger Eisenberg, men ditt bästa vapen lär inte bli störd av de stirrar och kommentarer. "När jag först fick dessa plattor över hela min kropp, det brytt mig och jag hade långa ärmar och långa byxor oavsett hur varmt det var utanför", säger han. "Men så en dag, sa jag till mig själv att om folk kommer att stirra, kommer jag att acceptera att det är inte mitt problem, det är deras problem, och jag har varit lyckligare sedan."

Inte dölja. Du behöver inte berätta för någon om din hud villkor om du inte vill. Men det är svårt att leva i ständig rädsla för exponering. Det kan sätta dig under en hel del stress, och stress är en av de faktorer som kan göra psoriasis värre, säger Bagel. Du är mer sannolikt att finna att de människor du bryr dig om kommer att förstå, speciellt när de förstår mer om sjukdomen.

Söka stöd. Delta i en stödgrupp är ett bra sätt att lära sig om psoriasis och vad som fungerar för andra tävla. Du kan få behandling idéer för att diskutera med din läkare, och tips om att hantera sjukdomen. Eisenberg säger att han lärde sig nyttiga kost tips och information om tvål och hudkräm från andra personer med psoriasis - och delade hans egna framgångar. Det hjälper också, tillägger han, "att veta att man inte är ensam, att det finns andra i samma båt som du." Enligt National Psoriasis Institute, påverkar psoriasis upp till 7,5 miljoner människor i Europa eller 2,2 procent av befolkningen.

Om din psoriasis orsakar dig att vara deprimerad eller har tankar på att skada sig själv, bör du söka professionell hjälp. Terapi kan hjälpa dig att förstå vad som händer med din kropp, och ge färdigheter för att hantera och bekämpa tillbaka.

"Barn med psoriasis tenderar att vara" tunnare skal, "känslomässigt sett," Bagel säger. "Det är viktigt för mammor och pappor att prata med sina barns lärare, sjuksköterskor och physed lärare så att de inte förlöjligas i klassen." Stödgrupper för barn kan vara särskilt användbart eftersom barnen ofta behöver se det är inte bara dem, betonar han.

Personer med psoriasis har stigmatiserade sedan urminnes tider, Bagel säger, men med rätt strategier, kunskap och stöd, kan du utbilda andra om psoriasis och njut av ditt liv - oavsett om din psoriasis är täckt eller inte.