Evb

5 hälsosamma vanor för att hantera psoriasis

Ohälsosamma vanor kan påverka hälsan hos din hud och förvärra psoriasis. Dessa hälsosamma vanor kommer att hjälpa dig att hantera psoriasis symtom och göra livet mindre stressande.

Psoriasis är en kronisk sjukdom som inte kan botas, men det kan kontrolleras. Och anta vissa hälsosamma vanor, såsom rätten psoriasis hudvård, hjälper till att ge dig den kontrollen.

Inte bara kommer en sundare livsstil hjälpa dig att hantera fysiska symtom, det kan hjälpa dig att må bättre totalt sett. "Hålla dig själv och din hud så frisk som du kan också förbättrar din livskvalitet", säger Valori Treloar, MD, CNS, en hudläkare på integrativ Dermatology i Newton, Massachusetts, och författare till The Clear Skin Diet.

Här är fem sunda vanor som kan hjälpa dig att hantera psoriasis symtom:

Ett. Hantera stressen i ditt liv. Stress kan förvärra psoriasis symptom hos vissa personer, säger Dr Treloar. Om du är en av dessa människor, är det viktigt att kontrollera stress. För att göra det, börja med att förenkla ditt liv. Lär dig att säga nej till vänner, familjemedlemmar och arbetskamrater om vad de ber dig att göra är mer än du bekvämt kan hantera. Delta i avkopplande aktiviteter, såsom yoga, meditation, eller tai chi. " Hitta en stress-reducering aktivitet som du tycker om och praktisera det dagligen, "Treloar säger. "Du måste träna för att bli bra på det." Du också kan minska stressen genom att justera dina reaktioner till världen omkring dig. Istället för att fokusera på vad som är fel, försök att fokusera på vad som är rätt och vad som får dig att må bra.

2. Undvik hudirriterande. När du köper tvål och schampo, vara försiktig med dem med tillsatta dofter och parfymer. Doftande formler kan sticka eller irritera huden som redan är inflammerad. Läs etiketter, och leta efter doft-fri tvål, schampo, tvättar kroppen, och även tvättmedel. Undvik också vattenlösa, alkohol-baserade handen rengöringsmedel. Deras alkoholhalt kan inte bara sticka dina skador, men även torka huden, vilket kan göra existerande psoriasis lesioner värre och bidra till nya skov. "Om du är känslig för tvättmedel, dubbel skölj dina kläder för att få ut tvålen," Treloar säger.

Tre. Håll huden fuktig Efter en dusch eller bad, klappa -. Gnid inte - din hud torr. Applicera sedan en fuktkräm - ju förr och tjockare, desto bättre. Tillämpa fuktighetskräm direkt efter en dusch eller bad hjälper fälla fukt i huden. Salvor är bättre än lotion för att hålla fukt i. fortsätta att tillämpa moisturizers hela dagen, särskilt på vintern när luften är torrare. Hitta en fuktighetskräm som du älskar, och du kommer att vara mer benägna att använda den, säger Treloar. För att hålla huden fuktig under vintern, prova att använda en hela huset eller rummet luftfuktare.

4. Sluta röka och begränsa alkoholintag. "Det första jag säger till mina patienter är, om du röker, sluta. Om du dricker, vet att det kan göra din psoriasis förvärras, "Treloar säger. Inte bara är rökning en vanlig utlösande faktor för psoriasis symptom, lägger den till din risk för att utveckla cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Och människor med psoriasis har redan en högre risk för ett antal medicinska tillstånd, inklusive cancer och hjärtsjukdomar. Alkohol, också, har associerats med psoriasis men länken är oklart. "De flesta studier visar att ökande alkoholintag är associerat med uppkomst av psoriasis eller förvärrad psoriasis."

Fem. Äta hälsosamt. För att hjälpa dig att hantera din vård psoriasis hud, är det viktigt att du får alla de näringsämnen som behövs för frisk hud. Var noga med att inkludera frukt och grönsaker i din kost eftersom de är laddade med vitaminer, mineraler och fibrer. Begränsa livsmedel som innehåller mycket fett och kolesterol. En hälsosam kost kommer att hjälpa dig att behålla en hälsosam vikt och bibehålla en hälsosam vikt kommer att hjälpa dig att inte bara må bra fysiskt, men också känslomässigt - viktigt eftersom personer med psoriasis löper högre risk för depression.