Evb

Använda en matdagbok för att hantera din Crohns

Uppmärksamma den mat du äter är viktigt när du har Crohns sjukdom. En matdagbok kan hjälpa dig att räkna ut vad som utlöser din Crohns symptom - så plocka upp pennan och börja skriva.

Din kost orsakar inte Crohns sjukdom och ändra vad du äter kan inte bota sjukdomen, men att hålla en matdagbok kan hjälpa dig att korrelera dina Crohns symptom till de livsmedel som du äter och identifiera de värsta syndarna - och undvika dem.

Crohns sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom som påverkar matsmältningssystemet. Inflammation i tunntarmen är kännemärken av Crohns sjukdom, vilket minskar förmågan att bryta ner mat och absorbera näringsämnen. Resultatet? Svår diarré och undernäring.

Det finns ingen universell lista över livsmedel som utlöser Crohns symptom eller en inställd Crohns diet att följa - du måste avslöja era individuella triggers och skapa din egen, personliga lista. En matdagbok är precis det verktyg du behöver för att göra det.

Vad att spåra i din matdagbok

Att hålla en matdagbok kan hjälpa dig att hitta specifika livsmedel som förvärrar dina Crohns symtom. Här är några tips på vad du ska spela in i din matdagbok för att hjälpa dig att få bättre kontroll över din Crohns symtom:

  • Skriv ner detaljerna i allt du äter Logga alla måltider, snacks, drycker, sidor, och även kryddor -. Glöm inte salladsdressing, majonnäs på smörgåsen, den handfull godis från stash i ditt skrivbord, eller eftermiddagen kaffe med grädde och socker som du hade som en pick-me-up.
  • Skriv ner hur mycket du äter. Mät och väga din mat för att avgöra portionsstorlekar. Till exempel, inte bara krafsa ner "kyckling", utan snarare "5 uns av skinn kycklingbröst." Gör samma sak för varje mat vid varje måltid och däremellan - varje gång maten går i munnen, skriv ner exakta mått.
  • Spela när och hur ofta du äter. Skriv ner vilken tid du åt varje måltid för att avgöra om ditt schema, kombinerat med hur mycket du äter, gör din Crohns symptomen värre.
  • Logga dina symtom. Skriv ner varje gång du upplever något Crohns symtom. Ange de specifika symtom som du haft och hur allvarliga de var, notera hur lång tid efter att ha ätit eller druckit de inträffade.

Spela in allt du äter och dricker varje dag i minst två veckor för att få en så exakt bild av hur mat bidrar till din Crohns symptom.

Hur du använder din matdagbok

Arbeta med din dietist eller läkare för att se över din matdagbok och dina symtom. Titta efter eventuella återkommande mönster i din Crohns symptom som kan kopplas till mat. En dietist kan också analysera din matdagbok för att se till att du får tillräckligt med näringsämnen och äta en mängd olika hälsosamma livsmedel, vilket är mycket viktigt för patienter med Crohns sjukdom.

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Efter identifiering av livsmedel och drycker som du misstänker skulle kunna göra att du mår sämre, prova en eliminering kost. Detta innebär att eliminera objekt du åt de dagar då du hade en dålig släng av Crohns symptom för att se om symptomen avtar. Om de gör det, är det troligt att de är dina specifika utlösande livsmedel - och nu har du ett kraftfullt verktyg för att hantera din Crohns sjukdom.

Det är också viktigt att förstå att din kropp och din Crohns sjukdom kan förändras över tiden, och livsmedel som inte används för att bry dig kan börja orsakar problem. Om du märker att din Crohns symptom plötsligt blossar oftare, bryta ut din journal och börja hålla en matdagbok igen.

Även kontrollera din kost inte kommer att tillåta dig att helt hantera din Crohns sjukdom, kan det bidra till att förhindra skov och låter dig njuta av fler symtomfria dagar.