Evb

Att göra känslan av Crohns sjukdom symptom

Crohns sjukdom kan påverka någon del av mag-tarmkanalen. Och varje typ av Crohns har sin egen uppsättning av symptom, beroende på var den har utvecklats.

Crohns sjukdom är en sjukdom med en mängd olika symptom som kan komma och gå. Hos dem som ännu inte diagnostiserats, kan återfall och eftergift av dessa symtom gör folk undrar om de verkligen har något att vara orolig. Valfritt antal villkor kan härma Crohns sjukdom symptom. En odiagnostiserad person, till exempel, kanske undrar, "Var det något jag åt? Har jag influensan? "Och det kan vara frustrerande att avgöra om du ska träffa en läkare eller inte.

Å andra sidan, om du har intensiva Crohns sjukdom symptom och har ännu inte fått diagnosen, kan din oro svänger åt den andra ytterligheten, med rädsla som går djupare. Du kanske undrar, "Har jag cancer eller annan livshotande sjukdom?" Om du ser blod i avföringen eller märker betydande viktminskning.

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Enligt till juni Breiner, MD, en invärtesmedicinare som praktiserar i Lutherville, MD, "Den vanligaste Crohns sjukdom symtom är viktminskning, diarré, magkramper eller smärta. Mindre vanliga symptom kan inkludera blödning från ändtarmen och svettas på natten. "

Crohns sjukdom: symtom och subtyper

En av de mer komplexa aspekterna av Crohns sjukdom är att det finns faktiskt fem typer av Crohns sjukdom som kan påverka den nedre delen av matsmältningssystemet, magen, och nedan. Varje typ är uppkallad efter den eller de delar av mag-tarmkanalen påverkas av sjukdomen, och var och en har sin egen uppsättning av symptom. Dessa inkluderar:

  • Ileocolitis. Uppkallad efter ileum, den sista delen av tunntarmen, och kolon, kan ileocolitis symtom är diarré, smärta i mitten eller nedre högra magen, och märkbar viktminskning. Detta är den vanligaste formen av Crohns sjukdom.
  • Ileitis. Också uppkallad efter ileum, kan ileitis Crohns sjukdom symtom är diarré, smärta i mitten eller nedre högra magen, och eventuella bölder i nedre högra delen av magen.
  • Gastroduodenal Crohns sjukdom. Uppkallad för magen (gastro) och tolvfingertarmen, i början av tunntarmen, symtom på gastroduodenal Crohns sjukdom är illamående, aptitlöshet, och kanske därmed märkbar viktminskning, med möjligt kräkning.
  • Jejunoileitis. Uppkallad efter den jejunum, den övre halvan av ileum, och ileum själv, jejunoileitis symtom är buksmärtor, särskilt efter att ha ätit, och diarré.
  • Granulomatös kolit. Uppkallad efter kolon, symtom på granulomatös kolit är diarré, rektal blödning, inflammation runt anus, och eventuellt ledvärk och sår i huden.

Dessutom, "nästan 30 procent av patienterna med någon subtyp av Crohns sjukdom utvecklar symptom runt anus, vilket inkluderar sår, en svullen ringmuskel, blödning med tarmrörelser, smärta med tarmrörelser, ömhet runt anus och eventuellt pus," säger Dr Breiner.

Sällsynta former av Crohns sjukdom: matstrupen och munnen Crohns

Esofagus eller oral (mun) Crohns sjukdom är ganska sällsynt och är en del av ett spektrum av övre intestinal Crohns sjukdom, enligt Charles O. Elson, III, MD, vice ordförande för forskning vid institutionen för medicin och Basil I. Hirschowitz Stol i Gastroenterology vid University of Alabama-Birmingham. Dr Elson är också en medlem av det rådgivande rådet för det nationella institutet för Diabetes and Digestive och njursjukdomar, en del av National Institutes of Health. Elson säger de viktigaste symptomen på dessa sällsynta typer av Crohns sjukdom är viktminskning, svårigheter att svälja, och smärta vid sväljning.

Crohns sjukdom symptom: kan det vara något annat?

Crohns sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). En annan tarmsjukdom som många fler människor utvecklar kallas colon irritabile (IBS). Elson säger att du kan ha både Crohns sjukdom och IBS, och, tack och lov, inte har man inte öka risken att få den andra. Dock är IBS ett mycket vanligt problem, medan IBD är inte, säger Elson. "Du måste iller ut symptomen eftersom de mediciner och planer behandling är annorlunda", säger han.

Ett signum skillnaden mellan de två sjukdomar är att patienter med IBD har en tendens att uppleva blödning, medan de med IBS i allmänhet inte. Både patienter med IBS och IBD s kan uppleva buksmärtor och diarré, men de med IBS kommer inte att ha viktminskning associerad med vissa IBDs, eller visa synliga inflammation på visualisering tester, som en endoskopi, säger han.

När du gör en diagnos av Crohns sjukdom eller någon annan IBD, allvarliga medicinska tillstånd som cancer, vilket också kan orsaka symptom på blödning och viktminskning, måste uteslutas längs vägen.

Summan av kardemumman: Långvarig buksmärtor eller matsmältningsproblem ska inte behandlas lättvindigt. Om du har någon av ovanstående symptom regelbundet uppsöka läkare. Tidig upptäckt är avgörande för att hantera Crohns sjukdom och andra sjukdomar.