Evb

Alternativa gallblåsan behandlingar

Många människor är intresserade av alternativa behandlingsmetoder för sjukdomar i gallblåsan.

De vanligaste sjukdomarna som drabbar gallblåsan är kolecystit, eller inflammation i gallblåsan och gallsten, mer känd som gallsten. Ibland dessa förutsättningar ger inga symtom, men många människor upplever:

 • Smärta i buken, bröstet och ryggen
 • Illamående och kräkningar
 • Aptitlöshet, gas, uppblåsthet

Eftersom dessa symtom är en olägenhet i bästa och försvagande i värsta fall, många patienter behöver behandling. Dock är den vanligaste formen av behandling gallblåsan bort, eftersom de tillgängliga läkemedel är endast effektivt mot några specifika typer av gallsten.

Men finns det några andra behandlingsalternativ? Några alternativa utövare tror att alternativa gallblåsan behandlingar fungerar. Men ett ord till de kloka: I allmänhet har alternativa behandlingar inte studerats så strikt som de flesta läkare skulle vilja, och stora studier är knappa. Det finns få studier om alternativa behandlingar för gallblåsan-relaterade villkor, och inga alternativa behandlingar gallblåsan som har visat sig effektiv.

Alternativa gallblåsan behandlingar för att undvika

Ibland nyheten om en alternativ åtgärd kommer att sprida sig snabbt genom webbsidor och andra medier. Men bara för att du läser om det överallt betyder inte att en åtgärd är effektiv eller ens säkra. En sådan alternativ gallblåsan behandling är den så kallade gallblåsan flush.

Det finns många olika recept på denna flush, men de flesta innebär att dricka stora mängder citrusjuicer, Epsom salter, och olivolja. Förespråkare av denna metod anger att gallsten kommer att spolas från kroppen genom avföring, och instruera användare att titta igenom sina egna avföring för att hitta de förmodade gallsten. Traditionell medicin utövare, liksom de flesta alternativa utövare, tycker inte att det finns någon giltighet till den här metoden.

Alternativa gallblåsan behandlingar: akupunktur

Traditionell kinesisk medicin, eller TCM, är ett gammalt system av medicin som har sitt ursprung i Kina för tusentals år sedan. TCM utövare använder flera olika typer av behandlingar, men akupunktur och örtmedicin är den vanligaste.

Akupunktur, som använder hår tunna nålar för att stimulera punkter i hela kroppen att frigöra energi kanaler, har visat sig vara effektivt för att lindra smärta, ett vanligt symptom i samband med gallsten. Alternativa utövare tror att akupunktur kan också vara till hjälp för patienter vars gallblåsan problem orsaka kramper eller hämma gallflöde till levern.

I en liten studie, visades akupunktur för att eliminera behovet av gallblåsan operation för 10 barn vars läkare hade bestämt att de behövde operation. Även om dessa barn inte har gallsten, de hade buksmärtor och deras gallbladders försenade tömning galla. Varje barn genomgick en serie av akupunktur besök. Efter två år var åtta av ungdomarna fortfarande symtomfri och inte hade sina gallbladders bort.

Alternativa gallblåsan behandlingar: örter

Örter finns i en mängd olika former, bland annat torkade extrakt lösta i glycerin och tinkturer. Även om många örter i allmänhet anses säkra, bör patienterna diskutera alla former av växtbaserade terapi med sin vårdgivare innan de tar något.

Alternativa utövare tror att vissa örter har visat sig ge någon fördel för personer med gallblåsan problem.

Kanske den mest kända ört för gallblåsan sjukdomar är mjölk tistel, eller Silybum marianum. Denna blommande ört från Medelhavsområdet, som har studerats för dess effekt på leversjukdomar såsom hepatit, är tänkt att ge stöd gallblåsan avgiftning.

En annan ört som kan vara till nytta för gallblåsan problem är gurkmeja. Officiellt heter Curcuma longa, är gurkmeja en ört som är hemma i Indien och andra delar av Asien, så det har använts i århundraden i TCM och som en ayurvedisk behandling. (Ayurvedisk behandling, en urgammal helande system, förenar sinne, ande och kropp i läkningsprocessen.)

Liksom mjölk tistel, har gurkmeja studerats för dess effekt på leverfunktionen och visar lovande för gallblåsan problem, såsom gallsten.

Örten utreds som en möjlig gallsten botemedel på grund av den lägre förekomsten av gallsten i Indien, där Ayurveda är den medicinska valfrihetssystem och gurkmeja är en ofta använd matlagning krydda.

Däremot har andra preliminära resultat visat att curcumin, den viktigaste kemiska finns i gurkmeja kan ha vissa biverkningar - inklusive ökade gallblåsan sammandragningar, vilket kan orsaka smärta. Ytterligare mänskliga studier behövs för att förfina några rekommendationer för användning av gurkmeja för gallblåsan symptom, och tills mer information finns tillgänglig, bör det inte användas av någon med gallsten.

Alternativa gallblåsan behandlingar: kost

Ett annat alternativt sätt att hantera gallblåsan problem handlar mat. Personer med gallsten eller andra villkor gallblåsan rekommenderas att undvika eventuella misstänkta matallergens. Vanligaste är:

 • Mejeri
 • Vete
 • Soja
 • Majs
 • Ägg

Både alternativa och mainstream läkare är överens om att patienter som vill minska gallsten symptom också bör undvikas:

 • Stekt mat
 • Livsmedel som innehåller mättade fetter eller transfettsyror
 • Alkohol
 • Tobak

Istället bör patienter äta mat som innehåller mycket B-vitaminer och järn (fullkorn och mörkt gröna bladgrönsaker), samt de som är höga i antioxidanter, som frukt och grönsaker. Ju mer fibrer desto bättre, och kom ihåg att laga mat med hälsosamma oljor som olivolja eller vegetabilisk olja.

Det finns goda belägg för att äta en kost med mycket C-vitamin och rik på kalcium kan minska risken för bildning av gallsten i första hand.

Alternativa gallblåsan behandlingar: ricinolja förpackningar

Ett annat alternativ påföljd är ricinolja förpackningar, vilket kan hjälpa till att lindra gallblåsan smärta och svullen buk. För att göra en förpackning, tillämpa ricinolja till en mjuk trasa och lägg tyget på magen. Sätt en plastlocket över duken, och lägga till en värmekälla, som en värmedyna på en låg inställning, på toppen. Låt pack på magen i ca 30 till 60 minuter. Denna åtgärd fungerar bäst om den används i cirka tre dagar.

Gallblåsan smärta kan vara svår, och kan leda till komplikationer om den kvarstår. Så det är alltid bäst att se en läkare för en korrekt diagnos innan du försöker någon alternativ lösning. Om du vill prova en alternativ behandling, låt din läkare veta vad du funderar på.