Evb

Allt du behöver veta om vitaminer

Efter alla de senaste nyheterna om vitaminer kan vara ett heltidsjobb. Egentligen, vad genomsnittskonsumenten behöver veta om vitaminer är förvånansvärt enkelt.

Nya studier och påståenden om vitaminer publiceras dagligen, och många tycks motsäga varandra. Vad behöver en genomsnittlig konsument verkligen veta om vitaminer?

"Den ganska enkla svaret är, inte mycket," säger Paul Thomas, EDD, RD, vetenskaplig konsult med National Institutes of Health Office av kosttillskott. Nästan alla kan dra nytta av att ta ett tillskott med kalcium eftersom de flesta människor inte får så mycket som de behöver genom sin kost - 1,000 mg per dag för vuxna, ökar till 1.200 mg efter 50 års ålder. Thomas konstaterar att vissa vitaminer blir särskilt viktigt vid vissa tidpunkter i en människas liv. Gravida kvinnor eller kvinnor som kan bli gravida bör vara säker på att få tillräckligt med folat, eller folsyra, ett B-komplex-vitamin - 600 enheter per dag, snarare än 400. Och som du ålder, bör du nog ta ett dagligt tillskott för att få ytterligare B12, föreslår han.

"Du behöver inte bli en expert eller lära sig alla de invecklade alla vitaminer - eftersom du kan inte", tillägger dr Thomas. Det finns helt enkelt för mycket information för att försöka komma ihåg.

Vad du behöver göra är att äta en hälsosam kost, välja rekommenderade livsmedel baserade på USDA riktlinjer. Eftersom några av oss alltid äta en välbalanserad kost, säger Thomas tar en over-the-counter multivitamin, även en butik varumärke, är en bra idé. "Det är ungefär som en försäkring som täcker alla dina baser," förklarar han.

Vitaminer och hälsosamt liv: inte så lätt som A, B, C, och D

Att upprätthålla en balans av de vitaminer vi behöver är viktigt men svårt. Medan vitaminer samverkar i kroppen för att säkerställa vår hälsa - det mest uppenbara är hur D-vitamin hjälper till att absorbera kalcium - samspelet mellan vitamintillskott och receptbelagda läkemedlen kan orsaka hälsoproblem. Exempelvis kan kalcium interagera med vissa läkemedel, begränsar kroppens förmåga att absorbera föreskriven medicinering. Så när din läkare ger dig ett nytt recept eller förändringar man, är det viktigt att diskutera alla de vitamin-och mineraltillskott som du tar för att undvika eventuella problem.

Vitaminer och hälsosamt liv: tar mer bättre?

För människor som har en sund diet, ta en multivitamin enligt förpackningens anvisningar inte kommer att utlösa en vitamin överdos. Men Thomas varnar, "Du stöter på problem om du tar vitaminer och kosttillskott där dosen är mycket stor."

Vissa människor tar stora mängder kosttillskott - hundratals eller tusentals gånger mer än den rekommenderade mängden - för att behandla eller förebygga sjukdomar eller sjukdomar, i kraft behandla vitamintillskott som droger. "Det är annorlunda från att ta dem för att få den rekommenderade mängden," Thomas varnar.

Använda kosttillskott som terapi bör ske endast med en läkares vägledning, som biverkningar och komplikationer kan och förekommer. Som ett exempel, pekar Thomas till niacin, eller B3, vilket i mycket höga doser kan skada levern. Men i många fall niacin är ett bra läkemedel för att minska statinnivåer, tillägger han.

Även några mycket välbekant råd är ännu inte bevisat medicinsk teori, konstaterar Thomas: "När man tittar på användningen av stora doser av C-vitamin (för att bekämpa förkylningar), är bevisen hittills slags skumma."

För att utvärdera eventuella tillägg som en medicinsk behandling, överväga kroppen av underlagen några hälsopåståenden och söka information från en apotekare, dietist, eller din husläkare. "De folk som säljer kosttillskott förmodligen inte är de bästa källorna till information", säger Thomas.