Evb

4 triggers som kan orsaka MS skov

Perioder av återfall och remission är gemensamma med den kroniska sjukdomen multipel skleros. Ta reda på om faktorer som kan utlösa MS symtom.

Av de cirka 400.000 européer som lever med multipel skleros (MS), är cirka 85 procent initialt diagnostiseras med skovvis förlöpande MS, eller när symptomen ebb och flod. Även de facklor av domningar, smärta, yrsel och obalans kan vara oförutsägbara, det finns vissa triggers som orsakar flare ups för många människor.

"När en ny neurologisk symptom utvecklas i multipel skleros, en som inte är relaterade till en infektion, och varar i mer än 24 timmar, anses det vara ett MS-skov", förklarar Devon Conway, MD, en neurolog vid Cleveland klinik. Medan ett återfall som orsakar allvarliga symtom oftast måste behandlas, gamla symtom som återkommer inte är så allvarlig och ofta går iväg utan att behöva behandling.

4 vanliga triggers i en MS-flare

MS symptom är olika för alla och kan ändras från en flare till en annan, men det finns triggers alla med multipel skleros bör vara medveten om. "Även en flare eller återfall kan inträffa utan förvarning, vissa triggers är vanliga," säger Matthew McCoyd, MD, en neurolog, docent och biträdande neurologi hemvist programdirektör med Loyola University Health System i Illinois.

Här är de vanligaste utlösande faktorer av en MS flare-up:

  • Stress. Emotionell stress är del av att ha en kronisk sjukdom som MS och kan leda till den gemensamma MS symptom på depression. Stress kan också leda till andra MS symtom, såsom trötthet och förvirring. En viktig aspekt av MS-behandling är att skapa ett stödjande nätverk som kan innefatta nära och kära som kan fysiskt hjälpa till, samt en stödgrupp som kan ge känslomässig styrka. Du kanske också vill överväga en avstressande aktivitet som meditation.
  • Trötthet. Även sömn är viktigt för alla, är det viktigt för dem med MS. "De flesta människor med MS har en lägre reserv av energi," Conway säger. "Lite saker som brist på sömn kan utlösa MS symtom. Goda hälsovanor som att äta bra, sova bra och få lite motion varje dag hjälper till att bekämpa MS-trötthet."
  • Infektion. Infektioner är orsaken till ungefär en tredjedel av alla uppblossning av MS symtom. "Urinvägsinfektioner är vanliga orsaker eftersom vissa personer med MS har minskat urinblåsans funktion," säger Dr Conway. Men någon infektion som försvagar immunförsvaret, som en förkylning eller influensa, kan orsaka flare. Så tvätta händerna ofta, få en årlig influensa skott, och undvika att vara runt människor som är sjuka.
  • Värme. En infektion som leder till feber är särskilt besvärande för dem med MS eftersom ökad kroppstemperatur är en vanlig trigger. "Förr i tiden var en varm-bad testet ett av de sätt läkarna diagnostiserade MS," konstaterar Dr McCoyd. MS symtom, speciellt stickningar, är oftast värre på sommaren på grund av värmen. Komma in luftkonditionering eller ta en kall dusch brukar hjälpa minska värme symtom. Vissa personer får också befrielse från att bära en väst fylld med kallt vatten.

När ska behandla MS skov

Inte alla MS symtom måste behandlas. Stickningar, trötthet och mental dimma försvinner vanligen på egen hand när utlösaren bort. Men svårare MS symtom som påverkar din förmåga att fungera normalt, såsom allvarlig svaghet, dålig balans, eller synförlust, gör måste behandlas, vanligtvis med en kort kur med steroider för allvarliga MS symtom.

"Facklor och triggers är olika för alla med MS," Conway anteckningar. "Varje person bör lära sig att identifiera sina egna individuella triggers." Om du eller någon närstående har multipel skleros, att lära så mycket du kan om MS, kommer att få hjälp och stöd, att göra hälsosamma livsstilsval, och undvika vanliga triggers gå en lång väg mot att leva väl med denna kroniska sjukdom. Alltid tala med din läkare om eventuella nya MS symtom eller andra MS symtom som varar mer än en dag och stör din förmåga att fungera normalt.