Evb

Att förstå och hantera MS skov

Här är anledningen multipel skleros symptom blossar och avtar, och hur du kan hantera detta cykliska mönster.

Tanuja Chitnis, MD, en Boston neurolog som specialiserat sig på multipel skleros, liknar det mänskliga nervsystemet till en massiv virrvarr av elkablar. Nerver sända meddelanden via detta stora nätverk över hela kroppen. För att skydda dem från "kortslutning" är nerver som täcks av vad som kallas en myelin slida, ett isolerande skikt av protein och fett.

I multipel skleros, en autoimmun sjukdom, angriper immunförsvaret av misstag ditt eget nervsystem, börjar med myelin slida. Specifika symtom - visionen förlust, balans frågor, trötthet, domningar och stickningar - kommer då att visas beroende på var skadan inträffar. Dessutom kan utan myelin, elektriska signalerna i ditt nervsystem avbrytas eller bromsas, vilket orsakar MS symptom att blossa. Det är ett kännetecken för multipel skleros att symptomen orsakas av felaktig nervsignaler ebb och flod. En akut skov ofta följs av en eftergift, som kan pågå från några månader till och med år innan en annan episod inträffar. Med tanke på den cykliska naturen av tillståndet, är loppet av MS allt annat än förutsägbar.

Att förstå en MS flare
En multipel skleros flare kallas också en exacerbation, ett återfall, eller en attack. En flare kan innebära antingen uppkomsten av nya symtom eller återkomsten av äldre. Timing är också viktigt: Att vara tekniskt klassas som ett "återfall" symptom ska pågå i 24 timmar och måste ske minst 30 dagar efter din senaste flare-up. Dr Chitnis, biträdande professor i neurologi och chef för Partners Pediatric MS Center vid Massachusetts General Hospital for Children, jämför utseendet på MS-symptom som av en stroke, säger att "när en stroke kommer på ett sätt minuter, MS symptom [generellt] kom igen under loppet av flera dagar. "

Symtom på en MS-flare
MS symtom varierar generellt från person till person. Och detta gäller förvisso sant i fallet med en MS flare. Svår trötthet är vanligt, liksom sensoriska problem, såsom domningar och stickningar i armar och ben, problem med synen, såsom ögonsmärta eller dimsyn, svaghet och balans svårigheter, och blåsa och tarm.

Orsaker till en MS-flare
Medan många saker har varit kopplade till multipel skleros skov, kan den exakta orsaken till en flare vara svårt att sätta fingret på. "Facklor kan utlösas av infektioner, inklusive [urinvägsinfektioner]," säger Chitnis. Och "vissa tecken tyder på att stress kan utlösa skov, men detta är fortfarande kontroversiellt." En missuppfattning om vad som ökar risken för en MS flare: vacciner. "Bevisen är stark att vaccinationer inte utlöser facklor," konstaterar Chitnis.

Förhindra en MS flare
Även en multipel skleros flare inte kan förhindras helt, undvika saker som utlöser attackerna kan hjälpa till att hålla dem i schack, åtminstone på kort sikt. Eftersom facklor ibland utlösas av infektion, är det särskilt viktigt att tvätta händerna ofta under den kalla och influensa säsong och att tala om att få en influensa skott med din läkare. Experter rekommenderar även sådana enkla taktik att dricka tranbärsjuice dagligen för att skydda dig mot urinvägsinfektioner.

Varaktighet av ett MS-flare
Facklor kan pågå allt från några dagar till några veckor, beroende på hur du svarar på behandlingen. Ibland kan en kort uppblossande av symptom uppstår och sedan försvinner utan någon behandling alls. Detta kallas en pseudoexacerbation och är inte tekniskt klassificeras som ett återfall. Dessa pseudoexacerbations är oftast väckt den genom ökad kroppstemperatur och försvinner när kroppen kyls ner, ibland på ett sätt minuter.

Behandling för en MS flare
Facklor kan behandlas med steroid läkemedel som hämmar de åtgärder av immunförsvaret, vilket hjälper till att hålla den från att anfalla nervsystemet. Detta saktar ofta utvecklingen av en flamma. Men eftersom biverkningar av steroider kan vara allvarligt, säger Chitnis att läkare ofta väger de långsiktiga riskerna med steroider mot de omedelbara fördelarna med flare symtomlindring.

Återställning från en MS flare
De flesta människor med MS är initialt diagnostiseras med en form av sjukdomen som kallas skovvis förlöpande MS. I denna typ av multipel skleros, när attacken på myelin stannar, symptomen minskar gradvis. Vissa människor kommer att återfå total funktion efter nödraketer, i andra återhämtningen kan endast vara partiell. Rehabilitering kan spela en viktig roll i att återvinna vissa funktioner efter skov. En sjukgymnast, logoped eller arbetsterapeut kan vara användbara tillägg till ditt team av vårdgivare för att hjälpa dig gå vidare med ditt liv efter en flare-up.