Evb

11 sätt att bekämpa depression när man har psoriasis

Som om kronisk hudsjukdom är inte tillräckligt för att ta itu med, har du också oroa dig för din emotionella hälsa. Såhär andra med psoriasis övervann depression, och hur du kan också.

Psoriasis är mer än en fysisk kondition, det kan också påverka din emotionella hälsa. Faktum är att nästan en fjärdedel av alla personer med psoriasis striden depression. I en studie, som omfattar ett elektroniskt journalsystem med mer än åtta miljoner människor, hade psoriasispatienter en 39 procent ökad risk för en klinisk diagnos av depression, jämfört med kontrollgruppen.

Personer med svår psoriasis symptom kan intyga att den känslomässiga vägtull av kronisk hudsjukdom kan ha. John Latella, 69, i Connecticut, har haft psoriasis i snart 47 år och psoriasisartrit i 35 år. Han minns tillbaka på 70-talet och 80-talen, vältrar sig i självömkan och uppvisar symptom på depression. "Jag blev väldigt deprimerad," minns han, "eftersom jag inte kunde göra något åt ​​det och det tog över mitt liv."

Likaså minns Howard Chang, 39, i södra Kalifornien, som var första diagnosen när han var 7, är deprimerad, stressad, och orolig många gånger i sitt liv på grund av hans hud och symptom psoriasis.

Det kan vara en ond cirkel, säger Colby Evans, MD, av Evans Dermatology Partners i Austin, Texas, och en medlem av National Psoriasis Foundation Board. Stress kan förvärra psoriasis och psoriasisartrit och orsaka symtom förvärras. När din sjukdom blossar, kan det förvärra dina känslomässiga problem. Din oro kan leda till depression, börjar som hela cykeln om igen.

Att handskas med depression

Du kan hålla psoriasis från att kontrollera dina känslor, säger Julie Nelligan, PhD, en klinisk psykolog i Portland, Ore, som arbetar med psoriasispatienter i sin privata praktik. Latella och Chang har framgångsrikt behandlats med symtom på depression från sin psoriasis. Här är hur de gjorde det - och vad du kan göra för att undvika att bli deprimerad:

 • Ta det lugnt. Latella lärt sig att ta livet en dag i taget. "Jag kan inte tänka på hur det kommer att se ut om 10 dagar eller 30 dagar eller fem månader", säger han. "Det är mycket lättare att ta itu med det och gå framåt när du inte oroa dig för vad som kommer att hända i framtiden."
 • Bygg upp ditt självförtroende. Latella insåg att han var en bra person och hade en hel del att erbjuda andra. "Jag har aldrig dolde det faktum att jag hade psoriasis", säger han. Du måste inse att psoriasis är en del av dig, men det definierar inte dig, tillägger han.
 • Få utbildade. Som fältrepresentant för en ideell förening som senare arbetade i relationerna på arbetsmarknaden, Latella ofta var framför allmänheten. När folk skulle stirra på Latella s psoriasis lesioner, som var överallt men hans ansikte, skulle han förklara lugnt vad det var och att det inte var smittsam. Att vara kunnig om sjukdomen kan hjälpa en hel del. Dr Evans har tillagt att, om du utbilda folk om ditt tillstånd, kommer de inte att undra vad som är fel med dig.
 • Ta hand om din psoriasis. "Det mest uppenbara sättet att övervinna depression med psoriasis är att villkoret för att förbättra," Chang säger. "Om mitt tillstånd förbättras, då depression kommer naturligtvis att bli ett mindre problem. Så jag säger till mig själv att aldrig ge upp hoppet, att vara villig att prova något nytt, och att ha ett öppet sinne. "Det är viktigt, Evans betonar, att ta dina mediciner som ordinerats av din hudläkare och tillämpa hudkräm på huden.
 • Söka stöd. "Ta initiativ för att nå ut till andra som uppmuntrar mig också lyfter mitt humör i de lägsta ögonblicken," Chang säger. "Att veta att jag inte ensam stärker min ande och beslutsamhet, så skriver min blogg på psoriasis för Everyday hälsa] och prata med andra med psoriasis eller andra kroniska tillstånd förbättrar min mentala inställning."
 • Minska stressen. Chang säger att han har lärt sig att sakta ner genom att ta ner tid från arbetet, sova mer, säga nej till icke-väsentliga aktiviteter, och ta promenader med sin fru och hund. Han tog nyligen en månad lång ledighet från arbetet, dels på grund av stress i arbetet och delvis på grund av sin psoriasis. "Jag nästan började ta antidepressiva men, under ledighet, pekade jag mig tillbaka till hoppfull och mer optimistisk tänkande."
 • Yoga eller tai chi eller pilates. Dessa är underbara stressreducerande övningar, säger Nelligan. "De gör du flytta fokus för den tid som du är engagerad i dessa övningar och det kan vara ganska meditativt. Det är vad som är super bra med dem. "Dessutom, motion släpper må-bra hormoner och kan hjälpa till att lyfta humöret.
 • . Sov gott du behöver för att få god sömn, säger Nelligan - inte för mycket och inte för lite. "När folk blir deprimerade, de vill tillbringa hela dagen i sängen och det är kontraproduktivt." Men om du inte får tillräckligt med sömn, kan du lättare blir deprimerad eftersom du är över-trött och stressad.
 • Få lite sol ". Att vara ute även en mulen dag ger dig exponering för ljus, och ljus hjälper reset människors biologiska klockor," Nelligan förklarar. Ljusterapi är en behandling för både humörstörningar och psoriasis. Men, för att skydda dig från hudcancer, se till att bära solskyddsmedel om du ska vara i solen i mer än 15 till 20 minuter.
 • Ät hälsosam mat. Välj en diet som är rik på frukt och grönsaker, magert kött och fisk. Ät massor av fullkorn och lite fett och socker. Hoppa över bearbetade och stekt mat. Denna kost hjälper dig att behålla en hälsosam vikt, vilket är viktigt för ditt hjärta hälsa och din självkänsla.
 • Söka professionell hjälp. Det är viktigt att veta när du behöver professionell hjälp och att få den om du gör, säger Nelligan. Om du känner dig ner och inte kunna slutföra din dag-till-dag aktiviteter, om du inte njuta av vad är normalt njutbara aktiviteter, och om din nedstämdhet varar mer än två veckor, bör du hitta en psykolog som kan hjälpa till. De är tecken på att det är mer än att bara gå igenom en grov plåster, säger Nelligan. Söker professionell hjälp betyder inte att du är svag.

Att hantera den känslomässiga såväl som fysiska effekterna av psoriasis krävs ansträngning, men om du fokuserar mer på dina styrkor som person och mindre på kronisk hudsjukdom, kommer du att utveckla en positiv attityd som hjälper dig att möta utmaningar och lyfta på slöjan av depression.