Evb

Kopplingen mellan psoriasis och depression

Är du i riskzonen för depression, eller har du redan har symptom? ignorera symtom på depression kan göra psoriasis värre.

Om du är en av de 7,5 miljoner européer som har psoriasis, kan det vara lika viktigt att fokusera på din mentala hälsa eftersom det är att sköta dina fysiska symptom. Psoriasis är en kronisk autoimmun sjukdom som oftast förekommer som tjocka, röda, fjällande fläckar på huden. Dessa fläckar kan vara smärtsamt - både fysiskt och känslomässigt. Enligt en undersökning av National Psoriasis Foundation, mer än 50 procent av de tillfrågade säger att deras psoriasis avsevärt påverkar deras emotionella välbefinnande, och 63 procent känner sig självmedveten om sjukdomen. Dessa känslor kan ibland leda till depression, vilket kan påverka utvecklingen av din psoriasis och din psoriasis behandling.

Det är svårt att uppskatta det exakta antalet psoriasispatienter som lider av depression - delvis eftersom depression ofta inte rapporteras. Men enligt Rudy Nydegger, PhD, en professor i psykologi vid Union College i Schenectady, New York, och författare till Att förstå och behandla depression, "Det är den vanligaste psykiska tillstånd att följa med psoriasis." I själva verket, i en studie utförd av University of Pennsylvania, hade psoriasispatienter en 39 procent ökad risk för en klinisk diagnos av depression och en 44 procent ökning av självmordsrisk. Men i många fall är de emotionella symptomen av psoriasis ignoreras eller inte behandlas.

"Ofta en kronisk, allvarlig hudsjukdom som psoriasis blir i fokus för en patient och hans eller hennes vårdgivare", säger Joel Gelfand, MD, MSCE, biträdande professor i dermatologi vid University of Pennsylvania. "När det händer, är det lätt för andra symptom, såsom depression, att förbises." Det är också sant att patienterna ofta inte diskuterar deras emotionella tillstånd med sin läkare. "Ibland patienter tror att vara deprimerad är en normal reaktion att leva med psoriasis", säger Nydegger. "Men att ha en fysisk sjukdom finns ingen anledning att inte behandla en känslomässig ett. Det finns betydande litteratur som tyder på att patienter med fysiska förutsättningar svarar bättre på behandling, och må bättre i allmänhet, när deras psykologiska behov tillgodoses. "

Orsakar psoriasis depression?

"Huruvida den inflammatoriska natur psoriasis sig leder till depression fortfarande utreds," säger Jeff Crowley, MD, en hudläkare i privatpraktik i Bakersfield, Kalifornien. "Men visst symtomen av sjukdomen, smärta och obehag, social isolering, låg självkänsla, och känslor av hopplöshet kan leda till depression." Psoriasis behandling som är dyrt, obekvämt, obehagligt och tidskrävande kan bidra till depression samt, enligt Nydegger.

Men den verkliga kickern är att depression faktiskt kan göra din psoriasis förvärras. "Depression har associerats med sämre respons på psoriasis terapier," säger Dr Gelfand. En deprimerade patienten är också mindre benägna att ansluta sig till en behandlingsregim. "Låt oss inse det," säger Dr Crowley, "om du inte vill komma ur sängen på morgonen, du förmodligen inte kommer att visa upp för din ljusterapi utnämning eller fylla din biologiska recept."

Studier tyder också på att stress kan öka både risken att utveckla psoriasis och svårighetsgraden av sjukdomen, enligt Gelfand. "Många av mina patienter säger att skov i sin psoriasis är direkt relaterade till deras stressnivåer." Det är viktigt att känna igen och behandla ångest och depression hos psoriasispatienter, eftersom ignorera de känslomässiga effekterna av sjukdomen kan göra behandlingen av fysiska symptom mycket mer utmanande.

När ska man söka vård för depression

Alla känner sig nedstämd då och då. För att avgöra om en person har "klinisk depression" eller depression allvarlig nog för att kräva behandling, läkare leta efter symptom som minskad fysisk aktivitet, dåliga arbetsprestationer, minskad social interaktion, och sömnsvårigheter. "Det finns ett antal enkla enkäter på nätet som patienter kan svara på om de tror att de kan lida av depression", säger Crowley.

Ta Everyday hälsa quiz "Är du deprimerad?" att ta reda på om dina symtom är förenliga med depression.

Om du tror att du har symptom på depression, tala med din läkare. Samtidigt, här är några saker du kan göra för att hjälpa dig att må bättre:

  • Håll fysiskt och socialt aktiv. Social isolering och minskad fysisk aktivitet sätter du löper större risk för depression.
  • Sträva efter balans i ditt liv. "Att inte ta tid för dig själv är bara att be om problem," säger Nydegger. "Även de mest trafikerade människor tycker att de är mer effektiva, för att inte tala lyckligare, när de tar hand om sin hälsa och psykologiska behov."
  • Kom ihåg att göra allt med måtta. "Ät inte för mycket, dricker för mycket, spenderar för mycket, och så vidare," säger Nydegger. Att hålla saker på rätt köl kommer att bidra med stresshantering.

Om åtgärder som dessa inte hjälper, kan det vara dags att se en psykolog. "Fråga din hudläkare om han eller hon arbetar med en psykolog [eller psykiater] som har erfarenhet av behandling av psoriasispatienter," säger Gelfand, "eller tala med din primärvårdsläkare." Delta i en psoriasis stödgrupp kan vara till hjälp också, stödgrupp ledare har oftast tillgång till en förteckning över kvalificerade mentalvården.