Evb

10 saker att inte säga till någon som försöker sluta röka

Vistas stödjande är den viktigaste delen av att hjälpa någon du älskar sluta - om det är för det första, tredje eller sjunde gången. Undvik sabotera deras framsteg genom att hålla tungan från att göra dessa faux pas.

Din avsikt kan vara att visa stöd, men när någon du älskar försöker sluta röka, gå försiktigt. "Vill du verkligen vara stödjande och uppmuntrande, inte negativ och tjata", säger rökavvänjning expert Harry Lando, PhD, professor i uppdelningen av epidemiologi och gemenskap hälsa vid University of Minnesota. Lando råd: Om du inte har något trevligt att säga, bara lyssna. Här är en lista över de bästa sakerna inte säga när en nära vän eller älskade en är att sluta röka.

"Ja, just det. Du sluta röka. Igen. "

Detta toppar nog listan över saker du inte bör säga, även om du i högsta grad är frestad. I verkligheten, de flesta människor måste göra flera försök vid rökavvänjning innan de sluta för gott. Så, ja, du måste vara stödjande oavsett hur många gånger personen har försökt. Bara ta ett djupt andetag och berätta för din vän eller älskade (igen) att du är där om han eller hon behöver hjälp att sluta röka.

"Rökning är grov och dyr. Varför gör du det? "

Detta svar lägger definitivt en rökare på defensiven. Det är också skam - och skam inte nödvändigtvis ger ett incitament att sluta röka. "Speciellt om du inte har rökt själv, visa lite empati," råder Lando. Ett alternativ till bostad på negativa egenskaper tobaksbruk är att betona de generella fördelarna med att sluta röka. Det är bra att säga, "Tänk bara på hur mycket bra du gör för din kropp (eller ditt bankkonto)." För någon som arbetar på rökavvänjning, kan dessa vara mer kraftfulla incitament.

"Du kommer att få cancer."

Vad är fel med detta uttalande? Du är inte en spåman, och denna hotfulla förutsägelse är förmodligen bara kommer att mötas med ilska. Som en allmän regel, för människor som behöver hjälp att sluta röka, är det bäst att betona de positiva aspekterna av rökavvänjning. Tänk på något du vet att personen har (annat än en smoking-relaterad verksamhet), och fokusera på hur mycket lättare blir det att njuta av det efter att sluta röka.

"Jag är trött på dina kläder luktar illa."

Även om klängig röklukt är uppenbart för icke-rökare, inser folk som röker ofta inte hur genomgripande lukten är förrän de har jobbat på att sluta röka för ett tag. Detta uttalande faller i "tjat" kategorin (som Lando betonar inte kommer att bidra med rökavvänjning). Det är bra, men att kommentera hur mycket bättre någons kläder luktar nu att han eller hon inte umgås med andra rökare så mycket.

"Om du verkligen älskade mig, skulle du sluta."

Men nog om dig. Även människor som behöver hjälp att sluta röka inte kommer att motiveras av denna gamla skuld resa. Problemet här är att älska dig har lite att göra med personens tobaksavvänjning - eller hans eller hennes framgång med rökavvänjning. Rökstopp kan vara svårare än att sparka en heroinmissbruk, säger experterna. "Inte minimera vad de går igenom," varnar Lando. Bättre helt enkelt för att påminna dem om att du älskar dem och vill stödja dem.

"Jag vet hur svårt det är."

Om du aldrig har försökt att sluta röka, kanske du inser inte hur olidlig rökavvänjning kan vara. Denna välmenande försök att sympatisera kan slå tillbaka, så det är bäst att undvika det. Istället, säger Lando, användning tid med personen att träna "bara kunna vara en empatisk lyssnare" och låt honom eller henne tala om de utmaningar som att sluta röka. Du kan säkert erkänna att inte veta exakt vad din älskade går igenom, men bekräftar att du vill vara så stödjande som möjligt.

"Låt oss gå till detta (infoga varje fall där rökare kommer att vara)."

Många människor har helt förnya sina sociala liv för att bli framgångsrik med rökavvänjning. Utomhus konserter, barer, middagar utomhus - allt detta kan utsätta dem för andra rökare, vilket i sin tur kan göra att sluta röka ännu svårare för dem. Föreslå roliga aktiviteter som inte inkluderar rökare - eller ens triggers rökning.

"Är du orolig för att få vikt?"

Oron viktökning hålla många människor från att framgångsrikt sluta röka. I verkligheten den viktökning är minimal i genomsnitt. För människor som redan känner att de har vikt frågor, säger Lando, kan ångest vara tillräckligt för att underminera rökavvänjning. Om din älskade är oroad viktökning, fokusera på alla de positiva hälsoeffekter som kommer med rökavvänjning - liksom förbättringar i blodtryck och kolesterol. Och när din älskade slutar röka, påminna honom eller henne hur mycket enklare det måste vara att utöva tobaks-fria.

"Boy, får du säker andfådd lätt."

Naturligtvis är du orolig för din vän eller älskade en andfåddhet. Så det är värt att veta att sluta röka faktiskt inte hjälpa att förbättra lungfunktionen nästan omedelbart. IBut om du vill hjälpa till med processen, pekar inte ut andfåddhet (någon som försöker sluta röka vet om det redan). Istället leta efter lite kul, avslappnande fysiska aktiviteter som inte utlöser andningsproblem och att du kan göra tillsammans.

"Bryr du dig inte om dina barn (eller barnbarn)?"

Du kan och bör ställa spelreglerna hemma - som ingen rökning inne i huset, i bilen, eller runt barnen - för att skydda barns hälsa. När det gäller rökavvänjning, dock är denna typ av uttalande annan skuld resa som kunde slå tillbaka eftersom det är så känslomässigt laddad. Den person som försöker sluta behöver din kärlek och stöd för att sluta röka. I stället öser på mer skuld, prata om vad en inspirerande förebild för barnen han eller hon kommer att bli genom att sluta röka.