Evb

10 hygienkrav som stör sömnen

Depression och klimakteriet är bara två medicinska tillstånd som kan beröva dig sömn. Upptäck andra syndarna som kan orsaka sömnlöshet.

Har du problem att somna eller sova? En hälsotillstånd kan vara att skylla. Forskning tyder på att sömnstörningar som insomnia är rotade i vissa sjukdomstillstånd.

"Vi fann att både kvantiteten och kvaliteten på sömnen en person blir kan kopplas till en rad hälsoproblem och sjukdomar ", säger James Wellman, MD, medicinsk chef för Sleep Disorders Center of Georgia i Augusta. Sömnproblem kan orsakas av fysiska, känslomässiga, eller hormonella förhållanden - allt från astma till depression till klimakteriet. Här är de vanligaste syndarna.

Depression: sömnproblem och depression är vanliga sängkamrater. Viss forskning visar att 90 procent av personer med depression erfarenhet orolig sömn. "I låggradig depression, sömnlöshet ofta det mest framträdande symtomet," säger Dr Wellman. Vaknar för tidigt på morgonen är en kännemärke av allvarlig depression. Andra depressionsrelaterade sömnproblem inkluderar svårigheter att somna och sova överdrivet. Ångest (ihållande oroande och oro) kan också lämna dig vaken på grund av oförmåga att slappna av. Lämpliga läkemedel kan lindra depression och ångest, liksom de resulterande sömnproblem.

Klimakteriet: Som en kvinnas perioder början till slut, kan sömnlöshet börja. Enligt National Sleep Foundation, 61 procent av kvinnor i klimakteriet har sömnproblem. En möjlig orsak: Progesteron nivåer avhopp under klimakteriet. "Progesteron är en sömn-främjande hormon", säger Wellman. Ändra nivåer av östrogen under klimakteriet kan också orsaka sömnstörningar genom att på värmevallningar, plötsliga vågor av intensiv kroppsvärme, och svettningar.

Diabetes: Diabetiker ofta hitta vilsam sömn svårfångade beror på fluktuationer blodsocker, nattliga svettningar, och behovet av att urinera ofta under natten. Sömnlöshet kan också öka risken för att utveckla diabetes. I en nyligen genomförd studie med 1741 vuxna, människor som sov mindre än sex timmar var mer benägna att utveckla typ 2-diabetes än de som fick mer sömn.

Belastningsskador: Den intensiva smärtan av artrit kan göra driver iväg till drömmarnas svårt. Plus, artrit patienter som ska skifta plats under natten är det ofta svårt att somna igen. En smärtstillande innan sängen kan lindra sömn-stjäla artrit smärta. Fibromyalgi, ett tillstånd som kännetecknas av smärtsamma ledband och senor, har också varit förknippade med sömnstörningar, liksom nästa dag trötthet.

Hjärt-och kärlsjukdomar: Två vanliga hjärt-kärlsjukdomar, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt, har varit kopplade till sömnproblem. I kranskärlssjukdom, kan fluktuationer i dygnsrytmen orsaka bröstsmärta, oregelbunden hjärtrytm, eller ens en hjärtattack medan du sover. Hjärtsvikt hindrar hjärtat från att pumpa tillräckligt med blod för att nå alla delar av kroppen. Som ett resultat, ackumulerar extra vätska runt lungorna när du ligger ner, vilket gör att du vaknar upp under natten. Använda kuddar för att höja överkroppen kan hjälpa.

Astma: Personer med astma har ofta sömnstörningar på grund av andningssvårigheter, väsande andning och hosta, säger Wellman. Symtomen är oftast värre på natten på grund av förändringar nattetid i funktion som sammandra luftvägarna, vilket ökar risken för astmaanfall under natten. Några av de mediciner som används för att behandla astma kan också orsaka sömnlöshet och fragmenterad sömn.

Halsbränna eller GERD: I halsbränna eller gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), sura juicer i magen flödet tillbaka till matstrupen och orsakar irritation och smärtsamma brännande känsla. Detta kan göra det svårt att somna och sova. Ligga ner ofta förvärrar tillståndet. Undvika stora måltider, kaffe och alkohol på kvällen kan hjälpa till att lindra halsbränna och sätta på en god natts sömn.

Ätstörningar: "Anorexia har funnit att avbryta normala sömnmönster, möjligen på grund av undernäring och överdriven viktminskning," säger Wellman. Forskning tyder på att anorektiker får mer icke-REM-sömn och mindre REM-sömn än människor med normal vikt, vilket resulterar i nästa dag trötthet. Bulimi kännetecknas ofta av hetsätningsattacker och utrensningar under natten, störa en god natts sömn.

Njursjukdom: Njursjukdom hindrar njurar från filtrera avfall från blodet, vilket kan leda till sömnlöshet eller restless legs. Dialys eller ens en njurtransplantation inte alltid resulterar i normal sömn, säger Wellman. Forskare är inte säker på varför.

Sköldkörtelsjukdom: En överaktiv sköldkörtel (hypertyreos) kan orsaka sömn-busting nattliga svettningar, medan en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos) ger på överdriven sömnighet under dagen. Båda dessa sköldkörteln kan diagnostiseras med ett enkelt blodprov och lätt behandlas med mediciner.

När sömnproblem beror på ett medicinskt problem eller fysiska tillstånd, kommer att behandla tillståndet ofta lösa sömnlöshet och lindra sömnstörningar, säger Wellman. Se din läkare för en utvärdering, och du kanske upptäcker att din sömnlöshet gör en borttrollningsakt. Om inte, är nästa steg att göra en avtalad tid med en sömn specialist.