Evb

Insomnia definieras

Glöm räkna får: vetenskapliga insikter erbjuda hjälp med att få en god natts sömn och undvika sömnlöshet.

Sömnlöshet är ett allmänt definieras som att inte få tillräckligt med sömn, eller få sömn som inte är vilsam. Omkring 30 procent av de vuxna någon symptom på sömnlöshet, och denna brist på sömn påverkar dagverksamhet för cirka 10 procent av alla vuxna. För en liten andel av de vuxna, varar sömnlöshet minst en månad och är inte nödvändigtvis knuten till en annan sömn problem eller komplicerande tillstånd.

Kategorisera sömnlöshet

Läkare kan kategorisera sömnlöshet på två sätt - vad som orsakar sjukdomen och hur tillståndet varar. Kategorisera sömnlöshet genom dess orsak inkluderar:

  • Primär insomni. Är primär insomni inte orsakats av andra kända förhållanden, men denna form av rastlöshet producerar regelbundna symptom och oftast svarar på behandlingen.
  • Sekundär insomni. Sekundär insomni beror på andra sjukdomar, antingen fysiska eller psykiska. Medicinering eller annan sömnstörningar kan också vara roten av detta tillstånd.

Att kategorisera sömnlöshet med varaktigheten av tillståndet omfattar:

  • Akut sömnlöshet. Akut sömnlöshet orsakas oftast av en tillfällig, utanför händelsen. Känslomässiga trauman, en dramatisk förändring i schemat, eller någon annan störning i din dagliga rutin kan utlösa anfall av dålig eller störd sömn. Om du kan förutse en paus i rutin som kan medföra sömnlöshet, liksom en kommande resa, kan en läkare hjälpa dig att planera för och förhindra eventuell förlust av sömn.
  • Kronisk sömnlöshet. Kronisk sömnlöshet varar någonstans mellan en till sex månader. Människor som behandlar kronisk sömnlöshet förlora sova minst tre gånger per vecka, och tillståndet kan orsaka problem som fungerar under dagen.

Håll koll på din sömn historia

Om du har svårt att sova, en vårdgivare förmodligen kommer att se först efter distraktioner som kan störa vila, som ljus och buller. Ett sovrum bör vara svalt, mörkt, tyst och fritt från störningar. Sovtider och wake-up tider bör vara regelbunden och respekterar kroppens naturliga längtan efter sömn, vilket kan variera från person till person.

Det finns saker du kan göra under dagen för att säkerställa en god natts sömn. Inte utövar eller äta nära sänggående, speciellt undvika koffein. Även korta tupplurar kan vara uppfriskande, inte sova mer än 40 minuter, råder Carol Ash, DO, medicinsk direktör av Sleep for Life i Hillsborough, NJ Upprätthålla en sömn dagbok, inklusive information om hur väl du sover, hur länge du sover, och dina sömnvanor, i fall du vill prata med en vårdgivare.

En detaljerad historia och fysisk undersökning kommer att upptäcka eventuella underliggande fysiska eller känslomässiga problem som underblåser sömnlöshet, säger Dr Ash. När känslomässiga problem eller bekymmer störa sömnen, psykisk hälsa rådgivning för att hjälpa behandla sömnlöshet kan vara det första steget mot att lösa problemet. Ash säger: "Jag säger till mina patienter," Du kan inte lösa problemen i mitt i natten. '"

Kognitiv beteendeterapi (KBT), en typ av psykologisk rådgivning baserad på patientens föreställningar och beteenden, har utvärderats utförligt för dess användning i sömnstörningar. KBT har visat sig ge små uppgångar i tid någon sover, och något bättre resultat i att förbättra kvaliteten på sömnen och minska ångest om sömn.

Insomnia medicinering

En populär behandling för sömnlöshet är medicinering. Läkemedelsbehandling bör användas endast om bristen på sömn påverkar dagverksamhet och en vårdgivare har utvärderat orsaken till sömnlöshet och föreslog ändringar att sova vanor.

Populära sömn medicin omfattar:

  • Lugnande medel och sömnmedel. Sömnmedel är receptbelagda läkemedel och indelas i två grupper. Bensodiazepiner, såsom temazepam (Restoril) och triazolam (Halcion), är effektiva men har risk för att orsaka beroende. Icke-bensodiazepiner, såsom zolpidem (Ambien) och eszopiclone (Lunesta), har en lägre risk för beroende.
  • Antihistaminer. Antihistaminer vanligtvis säljs över disk som behandling för allergier, men några, såsom doxylamin (Unisom), är som orsakar dåsighet marknadsförs som sover hjälpmedel. Det bevisar att de fungerar är begränsad, men vissa rapporter tyder difenhydramin (Benadryl) kan användas för mild sömnlöshet.
  • Antipsykotika och antidepressiva. Antidepressiva och antipsykotika såsom Trazadone (Desyrel), nortriptylin (Pamelor) och tioridazin (Mellaril) har länge använts för att behandla sömnlöshet, men biverkningarna och deras eventuella negativa inverkan på hjärtats funktion begränsar deras användning.
  • Melatoninreceptor medicinering. Melatonin, ett naturligt förekommande hormon som säljs som ett kosttillskott, verkar inte hjälpa primär insomni, men kan vara till hjälp med tillfälliga störningar såsom jetlag. Melatonin hjälper till att reglera din sömncykel. Ett receptbelagt läkemedel som kallas ramelteon (Rozerem) härmar effekterna av melatonin och kan vara användbara för människor som har svårt att somna.

Oavsett behandling, är det viktigt att ta sömnlöshet allvar och få vilsam sömn varje 24 timmar, säger Ash. "Det är optimalt för bästa hälsa", säger hon.