Evb

Vad betyder bröstsmärtor?

Läs om varför bröstsmärta uppstår och när det kan signalera en hjärtattack.

höna är bröstsmärtor ett tecken på en hjärtattack? Det är de liv-och-död fråga läkare har försökt att svara på åratal. Tyvärr finns det fortfarande inget definitivt sätt för individer att berätta om sina egna om det huggande bröstsmärtor orsakas av en hjärtattack, matsmältningsbesvär, ångest, eller valfritt antal andra hygienkrav.

Statistik från amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (CDC) visar att den vanligaste orsaken till besök på rum sjukhus är bröstsmärtor. Detta är inte förvånande. En av de första tankar en person har när en plötslig och obekant smärta fjädrar upp i deras bröst är "hjärtattack."

Att ta sig till hjärtat av bröstsmärtor

När bröstsmärta uppstår, hjärtinfarkt och kärlkramp är de två viktigaste frågorna.

Hjärtattack. En hjärtinfarkt inträffar när ett fartyg transporterar blod till hjärtmuskeln blir blockerad. Smärtan kan kännas som en klämma känsla eller känsla av fullhet i bröstet. Du kan känna det stadigt under flera minuter eller mer, eller känslan kan komma och gå. Den smärta och andra obehagliga känslor inte alltid stanna i bröstet, antingen: Du kan också uppleva dem i dina armar, nacke, eller käken.

Enligt den medicinska tidskriften europeiska Family Physician, om smärtan strålar från bröstet ut till armarna, är det mer troligt att du faktiskt upplever en hjärtattack. Å andra sidan, om den smärta du känner är en "skarp" smärta är en hjärtinfarkt är mindre benägna att vara orsaken.

Även om både män och kvinnor ofta har smärta eller obehag i mitten av bröstet, kvinnor är mer benägna än män att ha ytterligare symtom bortsett från bröstsmärtor, illamående, kräkningar eller andningssvårigheter.

Kärlkramp. Angina uppstår när hjärtmuskeln inte får så mycket blod som den behöver för att fungera korrekt. Smärtan från angina kan känna liknande smärta från en hjärtattack, men det är när smärtan inträffar som kan ge viktiga ledtrådar till dess orsak.

Om smärta uppstår efter fysisk ansträngning och är en välbekant känsla som försvinner när du vila eller ta ett receptbelagt läkemedel (t.ex. nitroglycerin) kan du ha vad som kallas stabil angina. Men om smärtan uppstår när du redan är i vila eller varar mer än några minuter, kan det vara på grund av instabil angina, som kan peka på en förestående hjärtattack.

Andra möjliga orsaker till bröstsmärta

Vanliga utlösande av bröstsmärta som inte involverar hjärtat inkluderar:

  • Sura uppstötningar. Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) kan vara den vanligaste orsaken till icke-hjärta relaterad bröstsmärta, och smärtan kan vara mycket svåra att skilja från angina. Det kan kännas som en brännande känsla som blir värre efter måltider, men kan också dela många kvaliteter med hjärt-relaterade katastrofer såsom en hjärtattack.
  • Lungemboli. Orsakas av en blockering i en artär i din lungan, kan detta kardiovaskulära tillstånd orsaka smärta åtföljs av andfåddhet eller hosta upp blod.
  • Lunginflammation. Denna lunginflammation (oftast orsakad av en bakteriell infektion) kan producera kraftiga smärtor som ofta känns värre under djupandning eller hosta. Denna typ av bröstsmärta åtföljs ofta av andnöd och feber.
  • PLEURITISK smärta. Detta är en stickande smärta när man andas in, som en "fångst" i din sida. Den orsakas när membran som täcker lungorna (kallas lungsäcken) kommer i kontakt med slemhinnan i bröstkorgen, säger Bob Flint, MD, en European Heart Association talesman i Indianapolis, Indiana. Pleuritisk smärtor varar normalt för bara några sekunder.
  • Bröstkorgen ömhet Inflammation i brosket mellan revbenen och bröstben -. Ett tillstånd som kallas "costochondritis" - kan orsaka diffus värk som kan pågå timmar eller dagar, säger Dr Flint. Området känns öm när du trycker på bröstet.
  • Panikångest. Detta är mer sannolikt att vara orsaken till bröstsmärtor om du nyligen har haft symtom på plötslig ångest eller en racing hjärtslag.

När ska man söka läkarvård

"Om du upplever någon form av bröstsmärta som är nytt, måste det utredas NU, i versaler," Flint säger. Någon smärta som du aldrig har känt förut som varar mer än 10 minuter eller som inte går bort efter att ha tagit ett receptbelagt läkemedel (t.ex. betablockerare) som normalt behandlar smärtan skulle motivera en omedelbar uppmaning till akut medicinsk hjälp.

En viktig anmärkning: Vissa personer kan uppleva en hjärtattack och inte känna någon smärta i bröstet. I dessa fall kan varningssignaler inkluderar oförklarliga anfall av illamående, kräkningar, svettningar och yrsel. Om du upplever dessa symtom och kan inte identifiera en orsak eller hitta lindring, är det viktigt att få checkat ut av en läkare så snart som möjligt. Läkare förlitar sig ofta på högteknologiska tester för att hjälpa dem att räkna ut den exakta orsaken till bröstsmärtor, så inte skäms om du söker hjälp och problemet visar sig vara från en relativt liten sak.

För de senaste nyheterna och information om att leva ett hjärta-hälsosam livsstil, följer på twitter från redaktörerna för.