Evb

Hur läkarna diagnostisera kranskärlssjukdom

Din läkare har en mängd tester för att bedöma din hjärthälsa och avgöra om du behöver behandling. Läs om alternativ för att diagnostisera hjärtproblem.

Kranskärlssjukdom är nr 1 dödsorsaken för män och kvinnor i Europa. Diagnostisera och behandla det är viktigt att förebygga en hjärtattack.


Orolig hjärthälsa? Hitta en hjärtspecialist i ditt område.

När du har kranskärlssjukdom, de små blodkärlen som ger blod och syre till hjärtmuskeln blir smal. Det är oftast på grund av plack byggs upp i kärlväggarna, ett tillstånd som kallas åderförkalkning. När mängden blod att få igenom dessa förträngda kärl saktar ner eller stannar, kan det orsaka symtom som bröstsmärtor, trötthet och andfåddhet, och kan även orsaka en hjärtattack.

Flera tester, såsom ett ultraljud och angiografi, kan ge läkaren information som behövs om ditt hjärta hälsa och hjälpa till att avgöra om du har hjärtsjukdom. Vad testar din läkare väljer att köra kommer att baseras på dina symtom och sjukdomshistoria.


Relaterat: familjehistoria av hjärtinfarkt fördubblar risken

Testning för hjärthälsa

Få din sjukdomshistoria, din familjs sjukdomshistoria, och detaljerad information om dina symtom är nyckeln. Tillsammans med en fysisk undersökning, dessa är de första stegen kommer läkaren att ta mot att göra en diagnos, säger Prediman K. Shah, MD, chef för kardiologi divisionen vid Cedars-Sinai Heart Institute i Los Angeles.

Denna information ger läkaren en uppfattning om vad som kan hända med ditt hjärta och vägleder hans eller hennes beslut om vilken av följande tester för beställning:

  • Blodprover. Som en del av en rutinmässig utvärdering, kommer din läkare ordinera blodprov för att kontrollera högt kolesterol, diabetes, en underaktiv eller överaktiv sköldkörtel, och nivåer av elektrolyter och kalium, vilket kan påverka det elektriska systemet i hjärtat.
  • Elektrokardiogram (EKG). Läkare ger ofta patienter ett EKG för att få en utgångspunkt för en hjärt upparbetning. En EKG är billig och lätt att få. Den mäter den elektriska aktiviteten i hjärtat, som kan visa karakteristiska mönster i samband med hjärtsjukdom.

    "Ett EKG kan berätta om en patient har ett förstorat hjärta och vilken del av hjärtat är förstorad," Shah säger. Det kan också berätta för din läkare om din hjärtrytm är normal eller onormal, och kan väcka misstankar om att någon närvarande har en hjärtinfarkt eller har tidigare haft en hjärtattack.
  • Stresstest. Om din läkare misstänker att du har blockerat kranskärl, kan han beställa en av de många former av ett stresstest. Ett exempel är en övning stresstest, där man går på ett löpband eller motion på en stillastående cykel medan ditt blodtryck och den elektriska aktiviteten i ditt hjärta mäts. "Det kan demaskera dolda hinder" Shah säger.
  • Ultraljud. Utöver andra tester, kan din läkare ordinera en ekokardiografi, som är en icke-invasiv ultraljud. Även om detta test inte främst används för att diagnostisera minskat eller blockerad kranskärl, kan det avslöja ett hål i hjärtat, läckande hjärtklaffar, eller tecken och symtom på hjärtsvikt. Det kan också tala om för läkaren om det finns vätska runt hjärtat.
  • Angiografi. Om dina symtom är allvarliga, kan din läkare besluta att gå direkt till en angiografi som bestämmer tillståndet av hjärtats artärer. Detta innebär att trä en kateter genom ett stort blodkärl - oftast i det övre låret - mot hjärtat, ett färgämne sprutas sedan in katetern för att beskriva hjärtats kranskärl. En icke-invasiv magnetresonans angiografi (MRI) eller beräknas angiografi (CT) kan också visa någon förträngning av blodkärl.
  • Elektronstråle datortomografi. Detta test ser till kalkavlagringar i dina artärer. Läkare använda detta test när de misstänker plack uppbyggnad (som kan innehålla kalcium) i artärerna trots brist på symptom hjärtsjukdom. En läkare kan använda detta test för patienter som löper risk för hjärtsjukdomar, men inte säker på att de vill ändra sitt beteende eller ta medicin.
  • Nuclear ventrikulografi. Här testet använder ett radioaktivt material injiceras i en ven för att visa läkaren kamrarna i ditt hjärta. Det är oftast används för att mäta hur väl din hjärtmuskel är att pumpa blodet genom hjärtat.

Relaterat: kranskärlssjukdom och risken för hjärtinfarkt

Lyckligtvis dessa tester är allmänt tillgängliga i de flesta orter, så din primärvården läkare kan beställa många av dem att bedöma din hjärthälsa. Ibland kan en patient remitteras till kardiolog innan testning. Femtio procent av tiden, är det första tecknet på en blockering i en artär en hjärtinfarkt eller plötslig död, så det är viktigt att tala med din läkare om din släkthistoria, hälsovanor, och eventuella symtom du upplever. Tillsammans kan du bestämma om och när du bör testas för hjärtsjukdom.

Artiklar