Evb

Är det en migrän eller en sinus huvudvärk?

Mest sinus smärta är faktiskt på grund av en migrän, inte en sinus huvudvärk. Även om det finns liknande symptom, producerar en sinus huvudvärk också tjock snuva, även en feber. Ta reda på fler sätt att se skillnaden.

Ofta människor som tror att de har en sinus huvudvärk faktiskt har en migrän. Som Paul T. Gross, MD, ordförande i neurologi avdelningen vid Lahey Clinic i Burlington, Massachusetts, förklarar, "Många tror fortfarande att sinus huvudvärk är vanligt, men i själva verket är mycket mindre vanligt än migrän och spänningshuvudvärk. "

MaryAnn Mays, MD, en neurolog med Center for Huvudvärk Smärta vid Cleveland Clinic neurologiska institutet i Ohio, säger att det dessutom "forskning visar att i många år sinus huvudvärk var overdiagnosed och migrän var underdiagnostiserad."

Varför migrän och sinus huvudvärk får fel diagnos?

Båda typerna av huvudvärk kan orsaka liknande symptom. Facial smärta, en känsla av tryck över ansiktet eller pannan, nästäppa, snuva, och en dunkande huvudvärk kan bero på antingen en migrän eller sinus huvudvärk. Några andra faktorer som leder till förvirringen är:

 • Säsongsvariationer. "Migrän kan vara värre på våren och hösten," säger Dr Mays. "Detta mönster kan misstas för allergi-relaterade sinus smärta men är faktiskt på grund av förändringen i timmar av dagsljus och sömncykel."
 • Förväxlad identitet. Migrän kan ha onormal förtjockning av de membran som kantar bihålorna, som kan ses på en röntgen eller skanning. "Det är faktiskt ganska vanligt, men kan förväxlas med en sinus-infektion och behandlas med antibiotika," konstaterar Dr Gross.
 • Förändringar i atmosfärens tryck. Atmosfärstryck förändringar kan stimulera en migrän huvudvärk och misstas för sinus tryck.
 • En gemensam nerv. Samma nerv som orsakar sinus smärta också utlöser en migrän huvudvärk, så smärta kan kännas i samma områden.

Hur berätta om det är en migrän eller sinus huvudvärk

Sinus huvudvärk symtom kan inkludera:

 • Feber
 • Tjock, färgad eller blod-färgad snuva
 • Förlust av ditt luktsinne
 • Dålig andedräkt

En giveaway som du har en migrän: - ". Halva av huvudet" Smärtan man upplever ibland på bara ena sidan av huvudet termen migrän kommer från det franska ordet för

Här är andra symptom som pekar mot en migrän:

 • Illamående och bultande smärta
 • Känslighet för ljus, ljud eller lukter
 • Smärta som blir värre med aktivitet
 • Dimsyn eller andra synstörningar
 • Huvudvärk allvarliga nog att de stoppar dig från att utföra dagliga aktiviteter

Sinus huvudvärk och migrän behandling

Sinus huvudvärk är vanligtvis behandlas med en kombination av antibiotika, avsvällande medel, nasala steroider och nasal bevattning. I fall som inte svarar på behandlingen, kan sinus huvudvärk som beror på upprepade bihåleinflammation kräver kirurgi. Over-the-counter smärtstillande kan användas för att behandla både migrän och sinus smärta, men migrän behandling också ofta inkluderar användning av starkare mediciner:

 • Receptbelagda läkemedel kan behövas för att lindra migrän smärta. Det finns många läkemedel som kan användas för migrän, inklusive ergotamin (Cafergot) och sumatriptan (Imitrex).
 • Narkotiska och barbiturater mediciner används ibland för mycket svår migrän smärta.
 • Receptbelagda läkemedel kan också användas för att förebygga migrän. Dessa migrän behandlingar inkluderar propranolol (Inderal), valproat (Depakote), topiramat (Topamax), och antidepressiva läkemedel.

Vissa livsmedel, såsom charkuteriprodukter, lagrade ostar och rödvin kan utlösa migrän. Du kanske kan identifiera dina triggers genom att hålla en matdagbok och sedan undvika de livsmedel eller drycker som en del av din migrän behandlingsstrategi.

Om du har sinus smärta med nästäppa och rinnande näsa, ta inte för givet att du har en sinus huvudvärk. "Om du använder over-the-counter smärtstillande ofta för huvudvärk, måste du se din läkare", säger Mays. Låt läkaren avgöra om symtomen beror på en migrän eller en sinus huvudvärk så att du kan få rätt behandling.