Evb

Hur man använder kondom

Använd kondom med en ny partner tills du är säker på att personen inte har några sexuellt överförbara sjukdomar (STD). Använd kondom när du har vaginalt samlag, oralsex eller analsex. Även om du är skyddad mot graviditet genom p-piller eller annan metod, använda kondom för att förhindra könssjukdomar.

Kondomen kan sätta på en mans penis som en del av förspelet.

Kondomanvändning är mest effektivt om du följer dessa steg:

  • Kontrollera kondomen för ett utgångsdatum. Kasta bort alla kondomer som har passerat utgångsdatum.
  • Packa kondomen försiktigt för att undvika att peta små hål i den med naglarna.
  • Sätter på kondomen så snart mannens penis är hård (upprätt), innan samlag påbörjas.
  • Om man inte har blivit omskuren, dra ner den lösa huden från ollonet.
  • Håll spetsen av kondomen och pressa ut luften. Detta lämnar utrymme för sperma när mannen får utlösning. Dessutom är kondomen mindre benägna att gå sönder om all luft har pressats ut.
  • Fortsätt att hålla spetsen av kondomen. Rulla ut den på den erigerade penisen, hela vägen ner till den könshår.
  • Du kan använda ett smörjmedel på utsidan av kondomen efter att den är helt på. Använd smörjmedel som Astroglide, Slippery Stuff, eller KY Jelly, som inte innehåller olja. Använd aldrig vaselin (t.ex. vaselin), fett, handkräm, babyolja, eller något annat med olja i det. Olja kan försvaga latexgummi och orsaka kondomen att bryta. Läs etiketten för att vara säker på att ett smörjmedel inte har olja i det.
  • Efter att mannen får utlösning, bör han trycker på botten av kondomen (med hårfästet) och dra ut medan hans penis är fortfarande svårt. Detta kommer att hålla sperma rinner ut ur kondomen.
  • Ta av kondomen och kasta bort det. Använd en ny kondom varje gång du har samlag, oralsex eller analsex.
  • Tvätta händerna efter hantering av kondom används.

En annan typ av kondom är tillgänglig för kvinnor att bära

En annan typ av kondom är tillgänglig för kvinnor att bära. Den kvinnliga kondomen är en tunn plastpåse som fodrar slidan. Varje ände har en ring eller kant. Ringen vid den slutna änden är införd djupt in i slidan över livmoderhalsen, som ett membran, för att hålla röret på plats. Ringen vid den öppna änden förblir utanför öppningen i slidan. Liksom manlig kondom, bör det endast användas en gång.

Den kvinnliga kondomen kan ge något bättre skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar än en manlig kondom, eftersom det omfattar flera av de yttre könsorganen. Men det är inte lika effektivt för att förhindra graviditet.