Evb

Spelar kosten en roll i gikt?

Vissa livsmedel och drycker kan orsaka hyperurikemi - en ökning av urinsyra i blodet, vilket kan leda till gikt. Lär om rollen av diet i gikt.

När stora mängder av restprodukten urinsyra bygga upp i blodet, är det känt som hyperurikemi. Detta tillstånd är en av de främsta orsakerna till gikt, en reumatisk sjukdom som uppstår när urinsyra former i nål-liknande uratkristaller som deponeras i leder och mjukdelar, ofta i stortån, fotled, fot eller knä.

Gikt uppstår för en av två skäl: antingen kroppen gör för mycket urinsyra, eller det kan inte utsöndra tillräckligt urinsyra via urinen.

En möjlig orsak till att kroppen gör för mycket urinsyra är relaterat till kosten. Ungefär en tredjedel av urinsyra produktionen kommer från livsmedel. Vissa livsmedel och drycker är mycket rika på puriner - viktiga byggstenar i många av kroppens vävnader - och urinsyra ökar när dessa puriner förbrukas och metaboliseras.

Gikt kost: undvik livsmedel som innehåller mycket puriner

Människor som äter mycket av dessa livsmedel är mer benägna att få gikt, eller förvärra det. Hög-purin livsmedel inkluderar:

 • Bacon
 • Kalv
 • Rådjur
 • Orgel kött såsom lever, bräss och hjärna
 • Ansjovis
 • Codfish
 • Kolja
 • Sill
 • Makrill
 • Musslor
 • Sardiner
 • Kammussla
 • Forell

Det finns också några high-purin grönsaker, bland annat sparris, torkade bönor och ärter. Men dessa anses vara endast "måttligt" hög i puriner, jämfört med kött och seafoods.

Gikt kost: alkohol är stor riskfaktor

Enligt Chaim Putterman, MD, chef för reumatologi vid Albert Einstein College of Medicine i New York, "Alkohol är en stor riskfaktor för gikt." Detta beror på att dricka öl eller sprit (men ej vin) leder till ökning i blod urinsyra syra nivåer, antingen genom alkoholmetabolismen till urinsyra (malt i öl är hög i puriner), eller att produktionen av faktorer som kan öka re-absorption eller minska utsöndringen av urinsyra.

Dr Putterman pekar särskilt på riskerna för berusningsdrickande. "Att ha sju drinkar på en kväll är mycket värre ur synvinkel utfällande en gikt attack än att ha en drink en kväll i sju dagar."

Hyperuricemia: kommer en låg-purin kost bota gikt?

I en studie där människor med hyperurikemi sattes på antingen en låg-purin diet eller en gikt-kontrollerande mediciner, båda ledde till liknande minskningar av urinsyra nivåer. Det är dock viktigt att notera att detta är inte ett botemedel för gikt.

"Vi rekommenderar kost ändringar för alla, men vi kan inte tala om en patient som har mycket höga nivåer av urinsyra att de kommer att bota dem bara genom kost ändringar," Putterman betonar. Istället kan en kost låg i puriner att mildra symptomen på gikt, och bromsa utvecklingen av sjukdomen.

Gikt kost: viljan viktminskning hjälp?

"Gikt är vanligare hos människor som är överviktiga, eftersom de har högre nivåer av urinsyra," Putterman tillägger. En långsiktig studie följde 21-åriga män i 12 år, och fann att jämfört med de män vars tyngd gjorde " t förändring, de som lägger på minst 30 pounds hade nästan dubbla risken för att utveckla gikt, medan de som förlorat minst 10 pounds avsevärt minskade sin risk.

Gå ner i vikt är alltså en viktig del av gikt förvaltning. "Vi rekommenderar kost ändringar för alla", säger Putterman, som också noterar ett samband mellan gikt och andra medicinska problem, bland annat högt blodtryck, höga kolesterolvärden, och diabetes.

Vad ska du äta eller undvika på en gikt kost?

Vissa studier har visat att människor som konsumerar stora mängder mejeriprodukter såsom lättmjölk och yoghurt, har lägre nivåer av urinsyra. Man tror att proteiner i mjölk kan sänka urinsyra genom att främja dess utsöndring.

Gikt är förknippat med villkor för insulinresistens, vilket ofta leder till diabetes. Så ett gikt kost bör också innehålla mestadels omättade fetter, vara låga i kolhydrater och låg sockerhalt.

Summan av kardemumman: "Rekommendationerna för gikt är mycket lik eventuella rekommendationer för en sund livsstil," Putterman säger Detta innebär att äta en kost låg i puriner, omättade fetter, socker och kolhydrater och mycket protein, inbegripet den som erhålls från mejeri., grönsaker, baljväxter (linser eller bönor), och vitt kött.