Evb

Urininkontinens vid sänggåendet

Mer än en tredjedel av de vuxna som vaknar upp för att gå på toaletten gör det minst två gånger per natt. Om du är en av dem, kan dessa tips hjälpa dig att sätta dina nattliga frågor urininkontinens till sängs.

Om du ofta förlora sömn över urininkontinens, du är inte ensam: Enligt Riksförbundet för Continence, minst två procent av de vuxna saknar kontroll över sin blåsa när de sover, och mer än en tredjedel som vaknar upp för att gå på toaletten gör så minst två gånger per natt. Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att förhindra dessa nattliga avbrott.

Det finns två sätt urininkontinens kan drabba i natt:

  • Vuxen nattvätning. Detta är vad som brukar kallas vuxen sängvätning. Cirka 1 till 2 av 100 vuxna förlorar ibland blåskontroll medan du sover. Det kan slå till när som helst du sover - till exempel om du har nickat under ett möte eller på ett flygplan. Urinvägsinfektioner och stress kan orsaka nattvätning.
  • Nokturi. Du vaknar ofta med behovet av att urinera. Det kan inträffa i alla åldrar, men blir vanligare förbi 60 års ålder. Nokturi förknippas med många sjukdomar förutom urininkontinens, däribland diabetes, högt blodtryck och hjärtsjukdomar.

Strategier för att hantera natten inkontinens
Det finns flera sätt att avvärja nighttime urininkontinens. Prova följande tips:

  • Begränsa ditt intag av vätska antingen strax efter middagen eller ett par timmar före sänggåendet.
  • Minska ditt intag av urinblåsan irriterande som koffein och alkohol, särskilt på kvällen.
  • Höj dina ben när de vilar under eftermiddagen, vilket kommer att stimulera flödet av vätska i kroppen. Stödstrumpor också kunde hjälpa.
  • Använd övningar blåsträning att förbättra din urin kontroll. Öva att hålla fast vid din urin under dagtid.
  • Fråga din läkare om medicinering. Din läkare kan ordinera ett diuretikum som du tar på eftermiddagen för att minska vätskenivåer före dagens slut, eller antikolinerga läkemedel som slappna urinblåsan och gör det lättare att hålla mer urin. Hormonet desmopressin minskar även mängden urin du producerar på natten.
  • Köp en sängvätning larm. Denna enhet väcker dig när du börjar att blöta själv, antingen med ett ljud eller en vibration. Ofta är dessa larm kan hjälpa träna din kropp för att väcka dig innan du kissar i sängen.

Det kan ta lite tid att få grepp om din nattliga urininkontinens. Medan du arbetar på det, det finns produkter som finns för att skydda din säng och sängkläder från urin:

  • Madrassöverdrag. Plastkåpor är en billig och enkel lösning, men de kan vara svettig och obekväm. För lite mer pengar, köpa nyare vattenavvisande tyg täcker att andas och låta kroppen svettas för att avdunsta. Dessa omfattar är också tillgängliga för kuddar, filtar, täcken, och sovsäckar.
  • Absorberande trosor och bindor. Även känd som vuxna blöjor, absorberande underkläder kan bäras på natten för att absorbera urin från natten urininkontinens. Som en säkerhetskopia, kan du också placera absorberande inkontinensskydd mellan dig och madrassen, i fall någon urin läcker från underbyxorna. Dessa absorberande produkter finns i tvättbara och disponibel formen. När du köper en säng pad, tänk på att ju längre, bredare och tjockare det är, desto mindre sannolikt är det att läcka.

Om du har problem med urininkontinens på natten, diskutera dina alternativ med din läkare och experimentera tills du hittar en lösning som hjälper dig att sova mer fridfullt.