Evb

Typer av bipolär sjukdom

Läkare separat bipolär sjukdom i flera klassificeringar enligt längd, frekvens och symptom mönster av maniska och depressiva episoder. Läs om de nyanser som avgör en viss diagnos bipolär sjukdom.

Bipolär sjukdom drabbar mer än tre miljoner européer - men det är inte samma för alla. Bipolär är indelad i olika typer, inklusive bipolär sjukdom och bipolär sjukdom typ II, beroende på hur länge episoder sist, hur ofta de förekommer, och mönstret av bipolära symptom. Din läkare kan använda denna information för att göra en bipolär sjukdom diagnos och bestämma hur man bäst behandlar ditt tillstånd.

Typer av bipolär sjukdom

Det finns fyra beskrivna typer av bipolär sjukdom:

  • Bipolär sjukdom. Även känd som manodepressiv sjukdom, är bipolär sjukdom diagnostiseras när en person har haft minst en episod av extrem mani eller blandad mani (symtom på både mani och depression ske samma dag, och detta mönster varar minst en vecka), och en eller flera episoder av egentlig depression. De maniska symtom vid bipolär sjukdom kan vara så allvarliga att sjukhusvård kan behövas.
  • Bipolär sjukdom typ II. Personer med bipolär sjukdom typ II normalt upplever en mildare form av mani, kallas hypomani. Symtom på hypomani är inte lika extrema som de fullfjädrad mani. Personer med hypomani kan kännas väldigt energisk och produktiv men inte inser att de agerar onormalt, även om andra märker en skillnad. I bipolär sjukdom typ II, de flesta människor känner igen bara och klagar depression.
  • Bipolär sjukdom inte annat anges (bp-nos). Vissa människor har bipolära symptom som inte uppfyller kriterierna för bipolär I eller bipolär II. Medan deras beteende kan vara onormal, upplever de bara ett fåtal av de typiska bipolära symptom, eller deras symptom kan inte pågå så länge. I ett sådant fall är bipolär sjukdom diagnos BP-NOS.
  • Cyclothymic sjukdom. Även kallad cyklotymi, är detta en mildare form av bipolär sjukdom, där en person har många episoder av hypomani och mild depression under minst en tvåårsperiod.

Rapid-cycling bipolär sjukdom

En person som har fyra eller fler episoder av egentlig depression, mani, hypomani, eller blandad mani inom en ettårsperiod bedöms ha snabb-cycling bipolär sjukdom. Personer med snabb-cycling bipolär sjukdom kan känna på toppen av världen en dag och sedan falla i en djup depression nästa. Deras humör kan ändras så snabbt att de kan uppleva lycka och förtvivlan inom några timmar. Många människor med snabb-cycling bipolär sjukdom uppger att de känner sig som om de är på en känslomässig berg-och dalbana.

Snabb cykling kan uppstå med någon typ av bipolär sjukdom, men det är vanligare i bipolär sjukdom typ II, säger Jeffrey Rakofsky, MD, en bundsförvant i avdelningen av psykiatri och beteendevetenskap vid Emory University School of Medicine i Atlanta. "Det är vanligare hos kvinnor och kan vara relaterade till sköldkörteln status, och det är mer sannolikt att ses hos patienter som använder antidepressiva och ämnen missbruk." Snabb cykling är oftast övergående, även om vissa människor, om de inte behandlas korrekt, kan uppleva det på obestämd tid.

Bipolär sjukdom diagnos: få hjälp

Den första - och ofta svåraste - steg mot känslan är bättre att erkänna att något är fel och be om hjälp. Bipolär sjukdom symtom, när de lämnas obehandlade, brukar bli värre. Diskutera alla dina bipolära symtom med din läkare kommer att hjälpa dig att få en korrekt diagnos och rätt behandling.