Evb

Tecken och symptom på bipolär sjukdom

Även om symtomen vid bipolär sjukdom kan variera från person till person, är det tillstånd som kännetecknas av extrema humörsvängningar. Lär dig att upptäcka perioder av mani och depression.

Bipolär sjukdom, även kallad manodepressivitet, påverkar varje person annorlunda, men det finns några vanliga tecken som kan identifiera tillståndet. En person med bipolär sjukdom upplever typiskt extrema humörsvängningar, fluktuerande perioder av glädje och spänning till total hopplöshet. Många personer med bipolär sjukdom har beteendeproblem - de kan missbruka alkohol eller droger - och prestera dåligt i skolan eller på jobbet.

Symtomen vid bipolär sjukdom

De humörsvängningar i samband med bipolär sjukdom utöver de känslomässiga upp-och nedgångar som de flesta människor upplever då och då. Bipolär sjukdom orsakar en person att ha olika perioder, eller episoder, av mani eller depression. Ibland kan en person kan uppleva både depression och mani i samma episod. Det är också möjligt att ha bipolär sjukdom utan att ha depressiva episoder.

Perioder av mani och depression kan pågå några veckor eller månader och, om den lämnas obehandlad, kan vara så allvarliga att personen inte kan fungera.

Erkänner mani

Under en manisk episod av bipolär sjukdom, kan följande stämningar och beteenden förekommer:

 • Att vara irriterad, arg, eller rastlös
 • Prata snabbt och med racing tankar som du inte kan kontrollera
 • Att vara lätt distraherad och oförmögen att koncentrera sig på en aktivitet
 • Känsla kraftfullt och viktigt och agerar alltför säker
 • Kräver lite till ingen sömn
 • Agera impulsivt och med dåligt omdöme

Under perioder av mani, oftast, börjar någon med bipolär sjukdom att uppleva en hel del energi och tenderar att fokusera denna energi på en sak bara, som ett nytt projekt på jobbet, berättar Gabriela Cora MD, MBA, en managing partner på den Florida Neuroscience Center i Fort Lauderdale och Miami, och ordförande i Executive Health and Wellness Institute. Den personen kan sluta äta, sova eller göra något annat än att fokusera på att ett projekt.

Dessutom, under maniska episoder, många människor tar stora risker, liksom att ha impulsiv och osäker sex, ta på riskfyllda affärer eller orealistiska projekt arbete, spel, eller spendera stora summor pengar med lite omsorg eller oro. Vissa personer kanske även har psykotiska symtom som orsakar vanföreställningar eller hallucinationer. I en manisk episod, kan en person som tror att han eller hon är känd eller har särskilda befogenheter. Dessa kan bidra till känslor av storhet eller impulsiva handlingar.

Symtom på depression

Personer med bipolär sjukdom kan också ha perioder av depression. Symtom på bipolär depression kan vara:

 • Känsla hopplös, ledsen, värdelös och skyldig
 • Gråter ofta och utan anledning
 • Känner dig trött och trög
 • Förlust av intresse för verksamheten haft en gång
 • Har du problem att koncentrera sig, fatta beslut, och komma ihåg saker
 • Förändringar i aptit och sömn
 • Oförklarlig huvudvärk, ryggsmärtor, och stomachaches
 • Självmordstankar och eventuella självmordsförsök

Mildare symtom

Inte alla med bipolär sjukdom gungor från perioder av extrema toppar till extrema dalar. Vissa människor upplever mildare mani symtom, eller hypomani. I hypomani, mani symtom är oftast mindre allvarliga och varar en kortare tid. Många människor med hypomani kan fungera normalt på arbetet och i sociala situationer, även om de kan agera ut av karaktär.

Det är ofta svårt att diagnostisera bipolär sjukdom hos personer med hypomani. "Många av dessa patienter kommer att gå 10 år innan diagnosen bipolär sjukdom," säger Jeffrey Rakofsky, MD, en bundsförvant i avdelningen av psykiatri och beteendevetenskap vid Emory University School of Medicine i Atlanta. Detta beror på hypomani symptom kan lätt missas eller ses inte som besvärande eller ett hinder för fungerande. De flesta människor med hypomani, förklarar Dr Rakofsky, endast rapport om känna sig deprimerad.

Få hjälp för bipolär sjukdom

Varje misstanke om bipolär sjukdom, oavsett hur små de symptom, bör åtgärdas - även de mildaste symptom kan bli allvarliga. Bipolär sjukdom, när de lämnas obehandlade, kan splittras relationer, skador karriärer, och förstör liv. Om du misstänker att du har bipolär sjukdom är det viktigt att söka hjälp och prata med din läkare om dina symtom. Med rätt uppmärksamhet och behandling, kan personer med bipolär sjukdom leda produktiva, glad och meningsfullt liv.