Evb

Skillnaden mellan bipolär sjukdom och depression

Bipolär sjukdom kan ofta förväxlas med depression. Men erkänner och diskuterar symtom på mani kommer att leda till rätt diagnos och framgångsrik behandling.

Bipolär sjukdom och depression har en gemensam komponent - en nedstämdhet. Men personer med bipolär episoder sjukdom upplever av mani, en förhöjning i humör och energi, med eller utan depression.

"För en person att få diagnosen bipolär sjukdom, de behöver bara ha en manisk episod," säger Gabriela Cora MD, MBA, en managing partner på Florida Neuroscience Center i Fort Lauderdale och Miami, och ordförande i Executive Health och Wellness Institute.

Vad är bipolär sjukdom?

Bipolär sjukdom, även kallad manodepressiv sjukdom, är en psykisk hälsotillstånd som orsakar extrema förändringar i humör. En person kan spendera veckor eller månader att känna som om han eller hon är på toppen av världen (den maniska tillstånd) och sedan känna sig helt hopplös (det depressiva tillståndet), kanske med några veckors normal stämning i mellan.

Symtom på mani inkluderar:

 • Att vara alltför glad, optimistisk, och upphetsad
 • Att vara lättretad och irriterad
 • Med snabbt tal och tankar racing
 • Att vara alltför energisk och behöver lite sömn
 • Använda dåligt omdöme, agerar impulsivt, och att ta för stora risker
 • Känsla allsmäktig och oövervinnlig
 • Uppleva rastlöshet, och är lätt distraherad och oförmögen att koncentrera sig på en sak
 • Med en ökad sexlust

"Vanligtvis kommer en manisk fas av bipolär sjukdom varar sex till nio månader, under vilken tid en person med bipolär sjukdom kommer att agera ut av karaktär och verkar off," förklarar Dr Cora. Till exempel kan en normalt reserverad och dedikerad familjefar plötsligt börja flirta med sin dotter vänner och söker sexuella relationer med andra kvinnor, förklarar cora. Eller han kanske plötsligt bestämmer att det är dags att köpa en ny bil, eller tre nya bilar, spendera pengar vårdslöst.

Förvirrande bipolär sjukdom med depression

Bipolär sjukdom kan vara fel diagnos som depression, eftersom personer med sjukdomen ofta söker hjälp först när de känner deprimerad. Under en manisk episod, känner en person som oftast bra, är produktiv, och inte känner igen ett problem - och därför inte söka medicinsk hjälp. Å andra sidan, kan vänner och familj märker onormalt beteende under en sådan episod.

Känslor av depression är mer benägna att orsaka någon att vända sig till en läkare eller terapeut. Symtom på depression är:

 • Känsla ledsen, hopplös, skyldig, och värdelös
 • Gråter ofta och utan anledning
 • Har du problem med att tänka klart, fatta beslut, och komma ihåg saker
 • Att förlora intresset för verksamheten haft tidigare
 • Förändringar i sömnmönster, matvanor och energinivåer
 • Oförklarlig huvudvärk, ont i magen och andra smärtor
 • Tankar på att dö och självmord

När någon med bipolär sjukdom rapporterar symtom på depression, kan egentlig depression misstag diagnostiseras om patienten inte avslöjar eller erkänna tidigare maniska symtom. För att undvika en felaktig diagnos, måste läkaren ställa rätt frågor och prata med rätt personer, till exempel familjemedlemmar och nära vänner.

Att få rätt diagnos är viktig för lämplig behandling. En felaktig diagnos av depression skulle sannolikt leda till behandling med antidepressiva läkemedel, som, om den används ensam, kan göra bipolär sjukdom symtom förvärras.

Bipolär sjukdom eller depression: göra diagnosen

Det finns inte ett enda test som kan användas för att göra en diagnos av bipolär sjukdom. Ofta ställs diagnosen efter andra förhållanden som kan orsaka symtomen har uteslutits, såsom sköldkörtelsjukdom, vissa mediciner kan ge humörsvängningar och skulle behöva uteslutas liksom.

När andra möjliga orsaker till ditt tillstånd elimineras, kan din läkare remittera dig till en psykolog för en mer omfattande psykisk hälsa examen. Denna läkare kommer att be om dina symtom och någon familj historia av psykisk sjukdom, inklusive bipolär sjukdom och andra störningar humör, och vill tala med en nära familjemedlem eller make om ditt beteende.

Cora säger att hon oftast kommer att diagnostisera en person med bipolär sjukdom endast om personens förmåga att fungera är nedsatt. "Jag skulle inte kalla någon som är lynnig bipolär", säger hon. "Du måste se hur deras beteende påverkar deras funktionsnivå."

Om du upplever symtom på depression, tala med din läkare. Tänk noga på ditt humör och beteende - Om ni minns agerar ens den minsta bit av karaktär, diskutera detta. Mild mani, kallas hypomani, kan utvecklas till allvarlig mani om de lämnas obehandlade, så var ärlig mot dig själv och din läkare. "Ju tidigare vi ingriper med rätt behandling, desto bättre chans har vi att förhindra progression av sjukdomen", säger Cora. Bipolär sjukdom, som depression kan behandlas och hanteras när en korrekt diagnos har ställts.