Evb

Tjocktarmscancer behandling och stomi

Förändringar i din kost kan göra justeringen till en stomi lättare.

Tjocktarmscancer behandling kan innebära komplex operation som inte bara tar bort en del av tjocktarmen, men också dirigerar hur avfall lämnar din kropp. Förfarandet kallas en stomi, och handlar om att skapa en öppning i buken som gör att avföringen att tömma in i en påse. Att anpassa sig till denna förändring i din kropp kommer att ta tid. Vissa livsstilsförändringar kan göra vad som kommer att vara en känslomässig såväl som fysisk utmaning lättare att hantera.

Förbereda för din stomi
Du kan få en viss nivå av bekvämlighet om din stomi redan innan din tjocktarmscancer behandling och operation.

"[Rådgör med] en kirurg med erfarenhet av stomi byggande och förvaltning", föreslår Janice Rafferty, MD, en klinisk professor i kirurgi och chef för avdelningen för kolon och rektal kirurgi vid University of Cincinnati i Ohio.

"Se till att platsen för stomin [öppningen där tarmen är kopplad till bukväggen] är markerad innan du har kirurgi, i sittande, stående och liggande-down positioner. Berätta stomin sjuksköterskan vilken typ av kläder du bär, och där du bär bältet, "säger Dr Rafferty.

"Få tips från en erfaren stomi sjuksköterska om hur man tar hand om din stomi & mdash finns många, många sätt att" påsen "och leva ditt liv med det," hon råder.

Stomi och förändringar i din kost
I allmänhet kan du äta de flesta av samma livsmedel som du kunde äta bekvämt innan din cancerkirurgi. Men eftersom din kropp smälter mat och eliminerar avfall lite annorlunda med en stomi, unna dig en övergångsperiod under vilken du kan prova olika livsmedel och se hur de påverkar dig. Livsmedel som är svårt för dig att smälta - eller var innan din operation - bör undvikas.

Rafferty säger att medan det inte finns några absoluta födorestriktioner, kan några av följande livsmedel verkligen vara besvärande, orsakar matsmältningen obehag. Om någon av dessa är favoriter, prova dem en i taget, och se hur du reagerar. Du kanske vill minimera din konsumtion - eller undvika en eller flera helt - när du vet hur var och en påverkar dig:

  • Bönor, kan "korsblommiga" grönsaker (kål, blomkål, lök och broccoli), öl och kolsyrade drycker orsaka obekväma gas.
  • Råa grönsaker, frukt och grönsaker äts med skal, frön, nötter, oliver och torkad frukt kan vara ofullständigt rötas.
  • Mycket kryddstark mat, fruktjuicer, och alkohol kan leda till att du har lös avföring eller diarré.
  • Vissa livsmedel som fisk, lök, vitlök, sparris och ägg kan orsaka slöseri att ha en starkare än vanligt lukt. Men eftersom ostomipåsar är generellt lukttät, är den enda gången du skulle märka när du tömmer din påse.
Ytterligare stomi strategier
Om du är orolig för starkt luktande avfall i din påse, kan du prova att öka ditt vätskeintag för att reducera lukt. Drick mycket vatten varje dag - 8 till 10 glas - eller massor av tranbärsjuice eller något koffein-fria drycker (koffeinhaltiga drycker kan orsaka uttorkning).

Ha en positiv attityd - din tjocktarmscancer behandling har erbjudit dig möjlighet att slåss din cancer samt de utmaningar som kommer tillsammans med att vänja sig en stomi. Titta på stomin så bara ett annat sätt för kroppen att göra vad den gör naturligt. "Försök att anta inställningen att ha en stomi är helt enkelt ett nytt och annorlunda sätt att ha en avföring," säger Rafferty.

Om du har känslomässiga eller fysiska problem att anpassa sig till din stomi, få tips från andra som har gått igenom erfarenheten. Säger Rafferty, "Tala med patienter med stomi, eftersom de kan lindra en hel del av de personliga farhågor man har när man står inför något så annorlunda från livet som de vet det." En bra källa för stödgrupper är FN Ostomy föreningar i Europa.

Det finns ingen anledning till att din stomi har att sakta ner dig eller hålla dig från att leva ett rikt och aktivt liv. Du kan behöva göra några justeringar som du lär dig att ta hand om din stomi, men du kommer att lära dig att leva med det.