Evb

Sportdrycker och motion

Ta reda på vad som verkligen är bättre efter träning: sportdrycker eller vatten.

Om du har arbetat upp en bra svett på ditt gym eller hälsoklubb och behöver rehydrate, bör som du når efter: vatten eller en flaska sportdryck?

Sportdrycker: hur de arbetar

Sportdrycker eller energidrycker, innehåller elektrolyter (vanligen natrium, klorid och kalium), kolhydrater (socker), och kalorier. Elektrolyter är nödvändiga för att se till att kroppens celler fungerar. När du svettas, förlorar du bara några elektrolyter, såvida du tränar kraftigt. Normal elektrolyt förlust kan ersättas genom att dricka mycket vatten och äta en hälsosam kost. När du har ett riktigt hårt träningspass och svettas mycket, kan du förlora alltför många elektrolyter. Om du gör måttlig motion på ett mycket varmt ställe, kan du förlora även elektrolyter som inte kan ersättas genom att dricka enbart vatten.

Sportdrycker kan hjälpa fylla elektrolyter förlorade under träning, och eftersom de innehåller socker, kan de också ge dig en energikick för att hjälpa dig att få igenom ett träningspass. Men det betyder inte att du måste svälja ner dem innan och efter varje övning.

Är vatten bättre än en sportdryck efter träning?

När du väljer mellan en sportdryck och vatten, hålla dessa fakta i åtanke:

  • Vatten fungerar. Korrekt hydrering är ett av de viktigaste sätten att skydda kroppen innan, under och efter träning. Du bör regelbundet dricker mycket vatten, särskilt när du planerar att komma på ett bra träningspass. Vatten är det bästa för din kropp, så se till att du får tillräckligt.

    "De flesta människor dricker inte tillräckligt med vatten, så när du går till fontän i gymmet, ta åtta stora klunkar. Fortsätt till fontän och föra din vattenflaska," säger Jody simmare, en övning specialist och ägare av gymmet Fitness på Frankfort i Louisville, Kentucky

  • Sportdrycker har kalorier. En nackdel med sportdrycker är att de innehåller kalorier, en ersättning för personer som tränar för viktminskning. "De flesta människor behöver bara dricka vatten. Sportdrycker typiskt kalorier, och om du försöker att titta på dina kalorier, kan de smyga sig på dig," simmare säger.

    Sportdrycker har typiskt ungefär hälften så mycket av socker och kalorier av en läsk eller fruktjuice. Som kan lägga upp snabbt om du ner ett par sportdrycker, dock, särskilt om du dricker dem när du inte tränar.

  • Tänk på övningen. Simmare konstaterar också att de flesta människor inte behöver sportdrycker för att ersätta elektrolyter förlorade under träning, eftersom de i allmänhet inte träna hårt nog för att kräva det. Men människor som utför vissa övningar - de som gör en hel del tung styrketräning eller som kör långa sträckor, till exempel - kan dra nytta av sportdrycker, säger hon.

Människor som utövar under extrema förhållanden kan också dra nytta av att dricka en sportdryck efter ett tufft träningspass. Men människor som blir måttlig motion (tränar för mindre än en timme) bör undvika kalorier och bara se till att de dricker mycket vatten till bränsle deras kroppar för ett träningspass.