Evb

Separera gikt fakta och myter

Det finns en hel del missuppfattningar ute om gikt. Lär dig att skilja fakta från fiktion.

Tänk gikt bara drabbar äldre män? Att körsbär kommer att bota det? Eller att eftersom smärtan kommer och går, det är inte en stor sak om du ignorerar behandling? Fel, fel och fel. Med tanke på hur vanligt gikt är - sex miljoner vuxna har någonsin haft det - det kan vara chockerande missförstås. Och om du misstänker att du har gikt eller nyligen har fått diagnosen, tro dessa myter kan göra din smärta värre och orsaka allvarliga eller till och med livshotande, komplikationer.

Gikt myter och fakta gikt

Myt nr. 1: Med tiden kommer gikt gå iväg på egen hand.

Gikt faktum: Även om det är sant att de flesta gikt attacker småningom avtar även utan behandling, är det viktigt att få diagnosen och behandlas så snart som möjligt. Gikt attacker ofta återkommer om du inte gör något för att hindra dem. Gikt behandlingar inkluderar läkemedel för att sänka urinsyra nivåer och minska smärta från urinsyra bildas i leder och andra delar av kroppen. Dessa läkemedel kan få en gikt attack under kontroll och minska dina chanser att framtida attacker. Många människor behöver ta urinsyra-sänkande mediciner på lång sikt för att hålla sin gikt under kontroll.

Myt nr. 2: Gikt är en mild form av artrit.

Gikt faktum: Gikt är faktiskt en av de mest smärtsamma former av artrit, och många människor jämför gikt-associerad smärta med förlossning eller bryta ett ben. "Människor beskriver [gikt] som den värsta smärtan i deras liv", säger Daniel Solomon, MD, MPH, docent i medicin vid Harvard Medical School och en läkare i reumatologi, immunologi och allergi Institutionen vid Brigham and Women sjukhus i Boston. Över tiden, kan gikt leda till allvarliga komplikationer, såsom permanent ledskada, njursten, och allvarliga njurskador.

Myt nr. 3: Gikt är ett sällsynt tillstånd.

Gikt faktum: Sanningen är att gikt är en relativt vanlig sjukdom, speciellt hos män och hos äldre människor. Under 2005 rapporterades uppskattningsvis 1 procent av européerna har gikt, vilket gör det till ett tillstånd som drabbar cirka tre miljoner vuxna åt gången. Äldre män och postmenopausala kvinnor oftast drabbas, och gikt är den vanligaste typen av artrit hos män över 40 års ålder. Även om det finns någon sanning i påståendet att gikt är ett tillstånd som drabbar äldre människor, kan yngre personer utveckla gikt, alltför. I själva verket påverkar den ärftliga formen av gikt ofta män yngre än 30, och denna form av gikt tenderar att vara svår.

Myt nr. 4: Gikt drabbar endast stortån.

Gikt faktum: Även leden mellan stortån verkar vara den mest sårbara för en gikt attack, kan gikt också påverka andra leder, inklusive vrister, knän, handleder, fingrar, andra delar av fötter och armbågar. Trots detta är det uppskattas att 9 av 10 personer med gikt småningom kommer att ha en gikt attack i sin stortå, troligen på grund av trycket på den från gående och stående.

Myt nr. 5: En gikt attack aldrig varar längre än 10 dagar.

Gikt faktum: Medan de flesta människor upplever akut gikt attacker, som vanligtvis sista dag till en vecka, vissa människor upplever kronisk gikt episoder som kan pågå längre tid och leda till ledskador, säger Dr Solomon. Dessa mer kroniska fall tenderar att orsaka mindre svår smärta.

Myt nr. 6: Gikt försvinner mellan gikt attacker.

Gikt faktum: Även om du inte upplever en gikt attack, du fortfarande har gikt och din urinsyra kan fortsätta att höjas mellan attackerna. Det är därför det är viktigt att fortsätta ta din gikt mediciner, även om du inte har symtom. "Folk ibland sluta ta [gikt mediciner], och de ofta sluta med en giktattack," konstaterar Solomon.

Myt nr. 7: Att äta körsbär kan bota gikt.

Gikt faktum: Det finns idag inget botemedel mot gikt. Även om en mycket liten studie föreslog att äta körsbär kan hjälpa lägre urinsyra, har detta fynd ännu inte bekräftats, och du bör tala med din läkare om rätt justeringar att göra på din diet innan du försöker obevisade metoder för att hantera ditt tillstånd.