Evb

Att undvika gikt komplikationer

Om den lämnas obehandlad kan gikt leda till allvarliga komplikationer såsom njursten, frågor hjärta, ögonproblem, och gemensamma missbildningar.

Lämnar gikt obehandlat är inte en bra idé. Det överskott urinsyra byggs upp, och de skarpa urinsyra kristaller kan orsaka, skapar allvarliga problem för lederna liksom resten av kroppen. Dessa gikt komplikationer kan förekomma i osannolika platser.

Daniel Solomon, MD, MPH, docent i medicin vid Harvard Medical School och en läkare i reumatologi, immunologi och allergi Institutionen vid Brigham and Women sjukhus i Boston, säger att det finns två kategorier av gikt komplikationer: de som påverkar lederna och de som inte gör det.

Gikt komplikationer: lederna

Förutom kristallerna i lederna, kan förhöjda nivåer av urinsyra leda till utveckling av tophi. Tophi är klumpar av urinsyra kristaller som bildar under huden som omger en drabbade leden, vanligtvis runt lederna i tårna, fingrar, händer och armbågar. Över tiden, säger Dr Solomon, "Tophi kommer faktiskt äter bort på benet."

Personer med gikt kan också utveckla en kronisk form av tillståndet, som är associerad med en lägre nivå av allvarliga symtom, men persistens av gikt i lederna under en längre tidsperiod.

"När gikt stannar i den kroniska skedet under en lång tid, kan människor utveckla skador på leden", säger Solomon. Inflammation och uppbyggnad av urinsyra i lederna kan orsaka permanenta skador ben, orsakar gemensamma missbildningar.

Gikt komplikationer: njurarna

En annan potentiell gikt komplikation, enligt Solomon, är njursten. När du har höga nivåer av urinsyra, kan kristaller samla i urinvägarna och växa till njursten som är urinsyra-rika, "berättar Solomon.

Om den lämnas obehandlad, kan dessa njursten leder till en kronisk form av njursjukdom. Njursten kan behandlas med ökad vätskeintag, förändringar kost, mediciner, och kanske ett förfarande för att ta bort stenarna.

Gikt komplikationer: hjärt-och kärlsjukdomar

"Förmodligen den viktigaste frågan kring förhöjning av urinsyra är en länk med hjärt-kärlsjukdom", säger Solomon.

Forskning under det senaste decenniet har avslöjat ett samband mellan hyperurikemi (höga nivåer av urinsyra), hjärt-kärlsjukdom och död. "Personer med hög urinsyra [nivåer] verkar dö mer" som en följd av hjärt-kärlsjukdom, säger Salomo, och tillade att det fortfarande är oklart om hyperurikemi orsakar ökad risk för död på grund av hjärt-kärlsjukdom.

Salomo säger att forskarna vet ännu inte om gikt behandling kommer att minska frekvensen av kardiovaskulär sjukdom i gikt patienter, men nya studier pågår för att ta reda på om urinsyra-sänkande mediciner kan förbättra kardiovaskulära utfall hos personer med gikt.

Gikt komplikationer: andra frågor

På lång sikt gikt, kan urinsyra kristaller bildas i många av kroppens vävnader och orsaka skada. Ibland kan det också orsaka:

  • Problem i lungorna där, i sällsynta fall, kan urinsyra kristaller ackumuleras
  • Torra ögon syndrom
  • Grå starr
  • Spinal stenos

Gikt komplikationer: minska din risk

Det bästa sättet att förhindra gikt komplikationer är att följa läkarens anvisningar för att hantera din sjukdom.

"Det finns ett antal olika typer av läkemedel som sänker urinsyra" nivåer, säger Solomon. När du håller dina urinsyra låg med mediciner, kommer du inte bara att minska din risk för framtida gikt attacker, men även sänka dina chanser att ha gemensamma missbildningar och njursten.