Evb

10 steg för att underlätta en gikt attack

Smärtlindring är en viktig del av att leva med gikt. Prova dessa enkla tips, som omfattar sängläge, tillämpa en kylklamp, och ta rätt medicin, för att hantera en smärtsam gikt attack.

Den klassiska gikt attack inträffar i en överviktig man som har druckit lite för mycket och har låtit hans kolesterol komma ur kontroll. Han kan också ha högt blodtryck och diabetes. Den gikt attack kommer väcka honom mitt i natten med svår smärta i leden av en stortå. Naturligtvis inte alla gikt attacker spela på detta sätt. Kvinnor får gikt också, särskilt efter klimakteriet, och gikt kan också anfalla andra ställen.

"Den stortån var det vanligaste stället att få gikt, men nu gikt är lika sannolikt att ses i knäet, handleden eller fingrarna," förklarar James CC Leisen, MD, chef för reumatologi vid Henry Ford Hospital i Detroit. "I mitt sjukhus-baserade metoder, är gikt den vanligaste typen av artrit ser jag, ännu vanligare än reumatoid artrit."

10-punktsplan: lätta en akut gikt attack

"En gikt attack kan vara oerhört smärtsamt. Den drabbade leden blir svullen, varm, och mycket rött. Även lätt tryck på leden kan vara mycket smärtsamt. Lyckligtvis är en gikt attack självbegränsande och kommer att klara i tid, "förklarar Dr Leisen. Här är 10 steg du kan vidta för att hantera en gikt attack:

  1. Se din läkare. "Det första du behöver göra är att se till att det är gikt. Om det finns några tvivel om diagnosen, är det bästa testet för gikt att avlägsna vätska ur leden och undersöka den i mikroskop," säger Leisen.
  2. Rest. Det bästa stället att vara under en gikt attack är i sängen.
  3. Is ner den. Att sätta is på den drabbade leden kommer att minska inflammationen.
  4. Få naken. Åtminstone den del som gör ont. Håll foten nakna, och förmodligen benet också. Vikten av alla kläder eller sängkläder material troligen kommer att lägga till din smärta.
  5. Titta på din kost. Gikt kan förvärras av en kost rik på animaliskt protein och alkohol, så begränsa ditt intag av kött och undvika alkohol helt och hållet under en gikt attack.
  6. Stanna hydratiserade. "Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten under en gikt attack," råder Leisen. Detta kan hjälpa spola urinsyra kristaller som orsakar gikt ur ditt system.
  7. Ta över disk smärtstillande. Ibuprofen (Motrin) är en typisk icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som används för behandling av akut gikt smärta. "Om du inte har njursjukdom, NSAID är de bästa läkemedel för smärtlindring," säger Leisen.
  8. Försök steroider. Den steroid läkemedel prednison kan användas för patienter som inte kan ta NSAID. Prednison ges vanligtvis genom munnen med dosen avsmalnande nedåt över 10 till 14 dagar. Om du är på sjukhus, kan steroider ges intravenöst.
  9. Fråga din läkare om gikt-specifika läkemedel. Colchicin (Colcrys) tas oralt för att lindra en akut gikt attack. Det fungerar genom att blockera de urinsyra kristaller som lodge i din gemensamma och orsaka gikt. Colchicin är oftast effektivt om de tas inom 12 till 24 timmar efter en gikt attack. Allopurinol (Zyloprim) kan ges till personer som har upprepade attacker av gikt, det stör utvecklingen av urinsyra. Probenecid är ett läkemedel som verkar genom att hjälpa njurarna att bli av urinsyra. För mer information om nya läkemedel för behandling av gikt, se " Få det senaste på gikt mediciner. "
  10. Ha tålamod. "Ibland är det bästa råd är att ha tålamod och vänta ut det. En gikt attack vanligtvis rensar upp inom några dagar. Ta läkemedel som ordinerats av din läkare och stanna i sängen. Du kommer att bli bättre snart," säger Dr Leisen.

Många patienter kommer att gå en lång tid mellan attackerna. Faktum är att för 62 procent av patienterna nästa attack kommer att vara mer än ett år bort, och en del kommer inte att ha en annan attack under de närmaste 10 åren. Men om du börjar få mer frekventa attacker, tala med din läkare om vilken långsiktig läkemedelsbehandling kan vara till hjälp för dig.

Ju tidigare du börjar behandlingen och smärtlindring, desto snabbare kommer du att vara tillbaka på fötterna.