Evb

Rätt kost kan erbjuda myelom prevention

Forskning länka din kost och myelom risk är relativt begränsad, men allmänna anti-cancer kost kan förebygga sjukdomen.

Experter inom kost-och medicinska områden är fortfarande lära sig hur din kost kan höja eller sänka din risk för cancer, och de har funnit bevis för många möjliga anslutningar, t.ex. kalcium ger skydd mot kolorektal cancer, eller en lägre risk för lungcancer hos människor som äter mer frukt och grönsaker.

Däremot har forskarna inte funnit starka samband mellan den mat du äter och din risk för multipelt myelom, säger nutritionisten Kristen Trukova, RD, LDN, som arbetar med patienter med sjukdomen vid Centers cancerbehandling av Europa Midwestern Regional Medical Center i Sion, är Illinois Myelom en typ av cancer som utvecklas i cellerna i immunförsvaret och bildar tumörer i benmärgen. Denna cancer är relativt sällsynt, med cirka 10.700 européer förväntas dö av det under 2008.

Men forskare har funnit några belägg för att vissa typer av livsmedel kan göra dig mer eller mindre benägna att utveckla multipelt myelom, och allmänna anti-cancer kost kan hjälpa till att skydda dig från sjukdomen.

Din kost roll i cancer
I en studie från 2007, frågade forskarna 179 Connecticut kvinnor med multipelt myelom och 691 kvinnor som var fria från sjukdomen att fylla i enkäter som listar hur ofta de åt vanliga livsmedel. De fann att vissa livsmedel har kopplats till en lägre risk för myelom. Dessa inkluderade kokta tomater, korsblommiga grönsaker (som broccoli och brysselkål), färsk fisk och vitamin A. Å andra sidan, var grädde soppor, glass och pudding kopplat till en ökad risk för sjukdomen. Studiens författare rapporterar att äta mer D-vitamin och kalcium kan vara länkat till en lägre risk, men äter mer kolhydrater kan kopplas till en högre risk.

Tidigare studier av människor i Italien och Jugoslavien fann ett samband mellan konsumtionen av smör och högre risk, medan mer grönsakförbrukning var associerat med en lägre risk. Flera studier visade att äta mer fisk också var associerat med en lägre risk att utveckla multipel myelom.

En annan kostrelaterade anslutning till multipelt myelom skulle kunna innebära att mängden mat du äter i allmänhet. Flera studier har rapporterat en ökad risk för multipelt myelom hos överviktiga och feta människor. I en studie av mer än 37.000 postmenopausala kvinnor, hade de med ett midjemått på mer än 36 inches dubbel risk. En kanadensisk studie visade att överviktiga människor hade en 50 procent högre risk, och feta personer hade mer än dubbelt så stor risk.

Alkohol har inte förknippats med en signifikant högre risk för multipelt myelom. Men flera undersökningar - inklusive en med Connecticut kvinnor - har kopplat alkoholkonsumtion med en lägre risk (även om detta inte är ett giltigt skäl för att börja eller fortsätta dricka alkohol).

I allmänhet, en anti-cancer kost som kommer att bidra till att stödja dina ansträngningar för att förhindra multipelt myelom - och cancer i allmänhet - kommer att kräva dig att fokusera på frukt, grönsaker, fullkorn, bönor, nötter och fisk, och äter rött kött och full -feta mejeriprodukter sparsamt, säger Trukova.

Cancer diet tips från experterna
Den europeiska Cancer Society har liknande riktlinjer. Organisationen rekommenderar:

  • Äta frukt och grönsaker vid varje måltid.
  • Välja fullkorn istället för livsmedel som innehåller bearbetade eller förädlade korn.
  • Begränsning bearbetade och rött kött.
  • Öva matvanor som tillåter dig att behålla en hälsosam vikt.
  • Om du dricker, begränsa alkohol till två drinkar per dag om du är en man och en om du är en kvinna.

En hälsosam kost är alltid viktigt. Tala med din läkare eller dietist om hur du optimerar din.