Evb

Psoriasis och depression

Även om depression är vanligare hos personer med psoriasis, rätt psoriasis behandling, en hälsosam livsstil, och socialt stöd kan hjälpa striden blues.

Psoriasis kan tvinga folk att utvärdera hur de tycker om sig själva och vad de ska göra om allmänhetens reaktion på deras tillstånd. Det kan verka som en överväldigande uppgift, och depression är en vanlig reaktion. Depression är vanligt när människor står inför en livslång sjukdom som påverkar hur de ser ut. Kom ihåg att det är okej att känna sig upprörd eller deprimerad på grund av din psoriasis. Det är okej att vara arg, ledsen och frustrerad, och det är okej att visa att smärtan till andra. Psoriasis är en olycklig verklighet, men du behöver inte låta det ta kontroll över dina känslor. Dold ilska kan ibland bli allvarliga depressioner. Om depressionen blir överväldigande och negativt påverkar din livskvalitet, rådfråga en professionell.

Många människor, över tiden, bestämma att psoriasis är förvisso en del av vem de är, men det är inte hela deras existens. Annat än hud som ibland ser annorlunda ut, fortsätter de att väsentligt bidra till samhället. Att hitta och erkänna de bra sakerna själva är ett viktigt steg i att övervinna depression. Det är viktigt att vara säker. Så svårt som det kan verka, kan du inte låta din psoriasis definiera dig. Istället för att fokusera på psoriasis, fokusera på andra aspekter av dig själv som du är stolt över. Koncentrera dig på dina styrkor, snarare än på din psoriasis. Utveckla en sund självkänsla byggd på realistiska förväntningar om situationen är en vettig start.

Fortsätta att föra en behandling som fungerar för dig kan vara det första steget till att må bättre emotionellt. Känsla fysisk lättnad kan hjälpa till att lyfta på slöjan av depression.

Sätt att göra en positiv förändring

Att handskas med symtom på och behandlingar för psoriasis och psoriasisartrit kan sätta ditt sinne och kropp under stress. Studier har visat att stress kan förvärra psoriasis och psoriasisartrit. Så medan du känner stressen av din sjukdom, kan din sjukdom kan förvärras som ett resultat. Och när din sjukdom förvärras, din emotionella hälsa kan också ta en vändning till det sämre, vilket resulterar i depression, vilket kan ge stress i ditt systemet och börja hela cykeln om igen.

Om du känner att du är på väg in på den vägen, det finns aktiva åtgärder du kan vidta:

  • Erkänn dina känslor. Det är naturligt att känna ilska, förtvivlan, skuld och andra starka känslor när man har psoriasis. Din hud har förändrats och det är svårt att kontrollera. Det är okej att tillåta dig själv att ha känslor som är förknippade med din psoriasis.
  • Dela dina känslor med andra: en annan person med psoriasis, en familjemedlem, en kurator, eller personal vid National Psoriasis Foundation. Var och en av oss behöver någon som kommer att validera det vi säger och har empati för vad vi går igenom.
  • Om dina känslor är utom kontroll eller om du bara inte kan klara av, tveka inte att söka vägledning av en psykolog. Detta är mycket lämpligt och är inte ett tecken på svaghet.
  • Ta ansvar för behandlingsalternativ och ge inte upp på psoriasis kontroll. Det är mycket lättare när djupa känslor har erkänt och vädras. Dock kan din väg att hantera psoriasis omfattar inte medicinska behandlingar. Beslutet att behandla eller inte behandla är upp till dig.
  • Utbilda dig noga om vilken typ av psoriasis och lära sig att prata om det faktiskt. Det är viktigt att säga att du har psoriasis. Det är en medicinsk term. Om du kallar det något annat, förnedra dig oavsiktligt själv och de allvarliga konsekvenserna av ditt medicinska tillstånd. Du kan förklara för folk att psoriasis är inte smittsam, att det är kronisk, och att det kan ske när som helst. Uppmuntra människor att förstå - inte undra på - vad som är fel med dig.