Evb

Att hantera kronisk sjukdom

Leva med psoriasis och psoriasisartrit kan vara utmanande, men den erbjuder också en möjlighet att göra hälsosamma förändringar och ta ansvar för ditt liv.

"Att leva väl är den bästa hämnden."

När 17-talet präst och poeten George Herbert myntade ordspråket, han förmodligen inte att hänvisa till personer med psoriasis, psoriasisartrit eller andra kroniska sjukdomar. Ändå kan det vara värt råd till alla klara livslångt eller återkommande sjukdomar.

Studier visar att depression och ångest ofta följer kroniska sjukdomar. Det kan vara utmattande och nedslående att hantera dagligen med smärta, obehag och trötthet gemensam för långvarig sjukdom. Trots detta är det möjligt att leva väl. Nyckeln, säger medicinska experter, är för patienter att ta ansvar för sin vård genom effektiva behandlingar och genom att sträva efter att behålla en positiv attityd.

"Det första steget är att få adekvat medicinsk behandling för sjukdomen och för andra problem som kan finnas, "inklusive ångest och depression, säger Rebecca Ross, en psykiatrisk psykisk hälsa sjuksköterska läkare vid Oregon Health & Science University i Portland, vars subspecialty behandlar kroniskt sjuka patienter.

"Människor behöver omfattande behandling av kroniska sjukdomar", säger hon. Det kan betyda att se mer än en vårdgivare. Patienter med psoriasis och psoriasisartrit, till exempel, ofta se dermatologer och reumatologer utöver sin primära vårdgivare. Consulting specialister på psykisk hälsa för att hjälpa patienter att acceptera förändringar i sin hälsa eller sina förmågor kan också vara en del av en behandlingsplan.

"Många patienter som har funktionshinder kan återställas till en normal eller nästan normal tillvaro", säger Dr Dan Fohrman i Bend, Ore, en reumatolog vars patienter är personer med psoriasisartrit.

Portland psykologen Alan Chino, som specialiserat sig på behandling av personer med kronisk smärta, säger klara en långvarig sjukdom utgör en möjlighet för självutvärdering och en chans att göra hälsosamma förändringar.

"Människor som gör bäst i någon form av kronisk sjukdom är de som har möjlighet att titta djupare in i deras liv," Chino säger. "Det är en möjlighet att undersöka deras livskvalitet och göra konkreta förändringar - att börja göra saker som är själv vårda."

Söker stöd från nära och kära, vårdgivare, stödgrupper eller organisationer som National Psoriasis Foundation är ett viktigt steg.

"Inte alla behöver se en psykolog," Chino anteckningar. "Stödet kan komma från en familjemedlem, en nära vän eller någon väldigt förstående. Det finns inget substitut för mänskligt stöd. "

Här är fler förslag för att hjälpa människor att leva väl med ett kroniskt tillstånd:

  • Utveckla ett träningsprogram för att öka fysiska och emotionella hälsa. Vårdgivare eller experter fitness kan hjälpa patienter att hitta aktiviteter som passar deras förmågor och preferenser.
  • Var positiv. Låg självkänsla är ofta ett problem för människor med psoriasis och psoriasisartrit. Människor vars självkänsla beror på deras utseende, till exempel, kan bli isolerade av rädsla för att synas offentligt. Ett sätt att de kan övervinna sådana farhågor är att ta en promenad genom ett köpcentrum, inbillar sig som självsäker, även om de inte känner på det sättet. "Det sätt du bär dig själv gör en skillnad i hur människor reagerar på dig", säger psykologen Alan Chino. "Den positiva attityd kommer att komma. Tänk på hur du skulle kunna justera din självkänsla, oberoende av din begränsning. "Guidad bildspråk, självhypnos och meditation är andra vägar för att utveckla positiva attityder, säger Chino.
  • Gör en "personlig bedömning" lista som identifierar förmågor och sätter upp mål. Sedan räkna ut sätt att uppnå dessa mål. Råder Chino: "Skriv ner hur du känner din sjukdom har kontroll över dig, till exempel en lista över saker som du inte kommer att göra på grund av det. Sedan sätta upp mål som hjälper dig att ta tillbaka kontrollen. "
  • Koncentrera dig på andra sysselsättningar såsom familj, vänner, husdjur, karriär. Dessa är bra sätt att arbeta mot en förbättrad livskvalitet, säger Rebecca Ross, psykisk hälsa sjuksköterska utövare. "Hitta vad det är i livet som får dig upp på morgonen", säger hon.
  • Gör tid för avkoppling för att lindra stressen att hantera en kronisk sjukdom. "Vi pratar inte om avslappning eller återställande tid i vår kultur," Ross säger. "De flesta människor tar inte lugnande bad eftersom det tar 30 eller 40 minuter. Det finns ingen anledning till varför vi inte kan göra det i stället för, säg, tittar på TV. Hitta glädjen i dag så mycket som möjligt. "