Evb

Kvinnor och tung belastning av psoriasis

Sjukdomen kan undergräva självförtroende, relationer och kvinnors uppfattningar om sig själva.

De känslomässiga och sociala effekterna av psoriasis och psoriasisartrit skär en djupare väg genom kvinnors sociala och emotionella liv än män, enligt en ny nationell Psoriasis Foundation rapport.

Rapporten, en analys av enkätdata från nästan 5000 patienter, visade att 20 procent av kvinnorna uppgav att psoriasis är ett mycket stort problem i sin vardag, jämfört med 12 procent av män. Nästan 60 procent av kvinnorna uppgav att psoriasis stör deras förmåga att njuta av livet, jämfört med 52 procent av män.

Sociologi och psykologi experter säger att det beror på psoriasis kranar i komplexa verklighet om hur kvinnor uppfattas i samhället och hur de uppfattar sig själva.

Dr Wendy Chapkis, direktör av kvinnorna och genusvetenskap vid University of Southern Maine och författare av "Beauty Secrets: Kvinnor och politik i utseende," säger psoriasis rör upp ett bekymmer med utseende som ligger bakom många kvinnors liv.

"Trycket är så intensiv på kvinnor att visas attraktiv för andra. Så mycket av vår huvudstad i världen är baserad på vårt utseende, "Chapkis sagt. "Det är inte bara en känslomässig verklighet - det är en materiell verklighet."

Hon sade studier har visat att kvinnor som är överviktiga eller vars utseende skiljer sig från normen har svårare att få och behålla jobb oavsett kompetens, och har lägre lön.

Att handskas med psoriasis kan vara särskilt svårt för unga kvinnor, enligt Dr Julie Nelligan, en Portland, Ore, psykolog som specialiserat sig på den känslomässiga effekten av kroniska sjukdomar.

"Personer under 40 söker sin sociala grupp, sin karriär, sin kompis," sade Nelligan. "Det är väldigt viktigt hur andra människor uppfattar dem. Om deras psoriasis är på en plats som gör dem obekväma, kan det försämra deras självförtroende och förmåga att bilda de viktiga relationer och aktiviteter som är grunden för deras liv. "

Psoriasis "alltid närvarande"

Förhållandet mellan utseende och självförtroende för kvinnor som lever med psoriasis är komplicerad och ibland förvirrande. Leigh Z., en 33-årig San Diego bofast som diagnostiserades vid 5 års ålder, säger psoriasis dominerade hennes syn i många år.

"Det var alltid närvarande. När jag gick shopping, när jag gick till en ny skola, i varje typ av situation var det alltid psoriasis. Jag har inte hittills alls i gymnasiet, och det var inte förrän jag hade en pojkvän i college som jag började komma ut till mina närmaste vänner om psoriasis. "

Sjukdomen dök mestadels på hennes armbågar och knän då, nu, hon ser det främst på hennes anklar, överarmar och, eftersom graviditet, på naglarna.

Fast hon är mer öppen om psoriasis nu, och känner sig bekväm med att prata om det personligen, identifierade Leigh själv för den här artikeln av hennes mellannamn bara.

"Det är ironiskt att jag känner mig så bekväm i mitt eget skinn, men jag är inte beredd att utsätta mig nationellt, för att säga," Här är jag, jag har psoriasis, titta på mig. " Redan nu är det fortfarande något som jag kommer till rätta med. "

Leigh känner tur att ha hittat en behandlingsregim som tillåter henne att hålla sjukdomen från att härska hennes liv. Nu en upptagen mamma och kommunikation professionell, hålla tankar av psoriasis i schack hjälper henne att fokusera på andra prioriteringar.

"Annars skulle jag bli galen," sade hon.

Psykolog Nelligan sade att hitta en känsla av kontroll, som Leigh har, är avgörande för att övervinna känslor av ilska, frustration, skam och hjälplöshet som drabbade kvinnliga psoriasispatienter hårdare än män.

"Många kvinnor tycker inte att de är så mäktig kraft i sina egna liv som män gör. Män undervisas från tidigt att räkna ut hur man ska lösa sina problem och vara på egen hand. Kvinnor växer inte upp med samma känsla av (styra sitt eget öde). "

Självacceptans är nyckeln

Nelligan säger kognitiv beteendeterapi är särskilt användbar i att bemyndiga kvinnor. Tekniken fokuserar på hur patienterna uppfattar sin egen effektivitet i att hantera viktiga frågor i deras liv, och den förändrade tankemönster som leder till hjälplöshet och förtvivlan.

Hur en kvinna med psoriasis väljer att klä sig kan vara ett exempel.

Med tanke på vikten av utseendet att kvinnors framgång och självkänsla, det är knappast en överraskning att nästan hälften av de tillfrågade kvinnorna sa att de ändrar sina kläder val för att dölja psoriasis, jämfört med en tredjedel av män.

Hiding psoriasis kan vara ett tecken på att en kvinna lider av skam och förlägenhet om hennes kropp, och känner att hon har inget annat val än att täcka upp. Å andra sidan, skulle välja smickrande kläder som lyfter fram andra funktioner betyda en kvinna har accepterat sin sjukdom och tar kontroll genom att göra val som ökar hennes självförtroende. Denna acceptans är kärnan i emotionella hälsa för alla med en kronisk sjukdom, sade Nelligan.

"Även om du får behandling, har du fortfarande sjukdomen. Du måste räkna ut hur du ska leva ditt liv ändå. Om du inte accepterar att du har psoriasis eller någon annan kronisk sjukdom, då du inte itu med det och det skapar ännu mer kaos i ditt liv. "

Brooklyn, NY, bosatt Patricia O'Shea fick diagnosen psoriasis 14 år sedan, vid en ålder av 41. Sjukdomen var ett stort slag mot hennes självkänsla. Framstående psoriasis på hennes ansikte och händer förstörde felfri hud hon hade behandlat hennes bästa egenskap och lämnade hennes känsla exponerad och alienerade.

"När denna träff var jag väldigt arg. Jag var en servitris och en simlärare. Detta slutade båda av dessa jobb, "sade hon.

Hitta National Psoriasis Foundation och så småningom bli en stödgrupp ledare för New York-området hjälpte O'Shea komma till rätta med sjukdomen och skilja den från sin identitet som kvinna.

"Innan trodde jag att det var en straff," sade hon. "Nu vet jag att det är bara en del av det paket av Patricia O'Shea. Om du inte kan acceptera det, då får du inte mig. "

Att hitta en stödjande gemenskap, som O'Shea gjorde, är kritisk för att hjälpa kvinnor ser hur deras egna känslomässiga kamper med psoriasis är knutna till större sociala verkligheten, säger sociologiprofessor Chapkis.

"Det är verkligen smärtsamt lappar är när vi inte bara må dåligt, men då vi tycker illa om mår dåligt," sade hon. "Det är skadligt att känna detta är vår individuella, personligt, privat misslyckas snarare än effekten av ett samhälle som gör det klart att kvinnor som utseendet absolut avgör hur viktigt vi är. Det är därför det är så viktigt för kvinnor att vara i gemenskap med andra kvinnor med samma utmaningar. "

Se den fullständiga National Psoriasis Foundation 2009 Rapport om psykosociala effekter av psoriasis på www.psoriasis.org / enkät.