Evb

Prepping ditt barn för ett nytt syskon

Prova dessa tips för att förbereda ditt barn för ett nytt syskon före och efter det att barnet föds är.

Det finns en uppsjö av information som finns tillgänglig för föräldrarna om att hämta hem en ny bebis, men hur är det när det nya barnet är inte ditt första? Trots ankomsten av ett nytt syskon ger glädje och spänning, kan det äventyra även syskon känsla av trygghet, lämnar dem arga och förbittrad av familjens senaste tillskott. Följaktligen, förutom att få ditt hem redo för en ny bebis, är det viktigt att du också fokusera på att förbereda resten av familjen.

Innan barnet är fött

Det är viktigt att involvera dina barn och hålla rutiner så normalt som möjligt under veckorna före och efter barnets ankomst. Prova dessa tips:

 • Skjut upp din nya bebis diskussion förrän du visar, och när du har det, använda en kalender för att markera de dagar, eller tala om hur barnet kommer att anlända i en viss säsong (när det är varmt ute), eller efter en händelse (när skolan får ut för sommaren).
 • Involvera syskon så mycket som de vill (låta sina frågor vara guiden).
 • Var konkret om vad det nya barnets ankomst kommer att bli: "Mamma kommer att bli väldigt trött," "Barnet kommer att gråta och sova en hel".
 • Bjud äldre syskon att dela bilder, berättelser och video av sina nyfödda dagar. Barn älskar att höra berättelser om hur livet var som när de var en bebis.
 • Undvik stora övergångar som att byta vårdgivare, flytta till en big-girl/boy säng, potträning, bli av med napp eller binky, börjar förskola, etc. Om syskon måste genomgå dessa förändringar på grund av den nya bebisen, starta dem så tidigt som möjligt (minst flera veckor innan), så en negativ anslutning inte utvecklas mellan de förändringar och barnets ankomst.
 • Förbered syskon till din frånvaro under födelsen av den nya bebisen (hur länge du kommer att vara borta, där ditt barn kommer att bo). Hur du agerar låter ditt barn vet hur man känner. Om du verkar ledsen eller orolig, kommer de att känna sig ledsen eller orolig.
 • Använd rollspel med dockor för att prata om känslor, justering och hur livet kommer att se ut med ett nytt syskon (bäst för småbarn syskon).

När barnet är fött

Tillåt syskon att besöka dig och träffa nya barn snart efter att han / hon är född (på sjukhuset). Detta kommer att bidra till att förstärka att det är en speciell, familj händelse. Självklart, om du känner att ditt barn kommer att vara rädd för sjukhus (t.ex., se dig i en dräkt eller med en IV), låt den stora introduktionen vänta tills du kommer hem. Några fler tips:

 • Har big-brother/sister gåvor väntar, från nyfödd bebis, när de först träffa honom / henne.
 • Gör inte jämförelser ("han är mycket lugnare än du var," eller "du grät mycket mer.")
 • Bli inte rädd om syskon inte uttrycker ett intresse för den nya bebisen. Syskon relationer har en livstid att utveckla.
 • Acceptera att vissa regression kan förekomma, detta är normalt. Behandla din big-boy/girl för en stund, om det är vad han / hon verkar behöva.
 • Påminn besökarna att uppmärksamma dina äldre barn och övervaka julklapparna. Det kan vara upprörande för syskon att se alla de presenter som den nyfödda emot, särskilt när människor inte få något för dem.
 • Försök att inte skylla på barnet för dina nya begränsningar ("Mamma inte kan leka med dig nu eftersom jag måste mata barnet," eller "Mamma måste ändra barnet, så du måste läsa för dig själv."). Skyller nya barn för minskad tid med dig föder syskon förbittring. Istället involvera syskon i barnomsorgen som hjälpare.
 • Skapa möjligheter för äldre syskon att vara deltagare och inte konkurrenter (t.ex. att få en blöja klar, läsa barnet en historia, skjuta vagnen).
 • Påminn syskon till de saker de kan göra för att de är äldre (t.ex., äta mat, leka med leksaker, gå till lekplatsen).
 • Kom ihåg att ge syskon privat tid med dig och förstärka tanken att många av de saker som de kan hjälpa till med (t.ex. ärende löpning, matlagning, etc.), är på grund av deras avancerade förmågor.

Vad händer om det uppstår problem?

Forskning visar att ett barns utvecklingsstadium påverkar deras anpassning till nya syskon. Barn 2 år och under har svårare eftersom de fortfarande har starka behov av föräldrarnas tid och närhet. Stress på familjen gör också barnens anpassning hårdare.

Kom ihåg att även de mest välmenande syskon spela för grovt eller krama för hårt i början, så visa dem hur man spelar försiktigt med sina nya syskon. Fokusera på de positiva beteenden ditt barn visar att hennes nya syskon ("Jag gillar hur du smekte barnets ben."). Viktigast, misströsta inte. De första månaderna är en stor omställning för alla.