Evb

Leukemi omvårdnad under semestern

Med noggrann planering, kan semestern bli speciell för leukemi patienten och roligt för vårdgivaren också.

De semestrar är tänkt att vara en tid för familj, kul, och fester, men när du är vårdgivaren för älskad med leukemi, försöker att orkestrera de vanliga festligheterna kan vara överväldigande för dig och patienten.

Leukemi och helgdagar: hålla det enkelt

För leukemi patienten med ett immunförsvar hämmas av sin cancerbehandling, kan någon form av stora insamling utgöra en potentiell hälso-kris. Men det betyder inte att leukemi patienter måste bo i isolering under hela semesterperioden.

"Bjuda färre människor för att delta i partiet eller har färre evenemang för att fira semester kan vara i patientens bästa intresse", säger Elizabeth Kitlas, MSW, en informatiker för leukemi och lymfom Society.

Kitlas säger om du är värd en fest som leukemi patienten kommer att delta, du måste berätta någon gäst som inte mår bra att stanna hemma. "Vårdpersonal [behöver] regler som är i patientens bästa intresse," säger Kitlas. "Det är fullt acceptabelt att kommunicera med familj och vänner vad de kan eller inte kan göra när de besöker eller är i kontakt med patienten."

Förutom att vara mottaglig för infektioner, kommer patienter som genomgår behandling för leukemi också känna trötthet, en annan anledning att tona ner festligheterna. För att din älskade en att njuta av festligheterna du organiserar, se till att avsätta tid under dagen för vila - inga undantag.

Skapa nya traditioner

Runt helgerna, kan även leukemi patienter som fysiskt inte kan delta i traditionella verksamheter fortfarande vill. Kitlas säger att det är viktigt att få patienten att förstå att sådant deltagande inte är praktiskt, och att denna förändring kan vara en känslomässigt smärtsam men nödvändig en.

Det finns sätt att hjälpa patienter hantera. "Identifiera ett minne av en helgdag tradition som inte kan firas på hur det en gång var kan ge en hoppning-off för patienten och familjen för att skapa ett nytt sätt att fira det", säger hon. "Vårdpersonal måste försäkra patienterna att skapa nya eller annorlunda traditioner är okej."

Räkna med en dyning av känslor

Även för personer som inte har stora medicinska frågor, kan semestern bli en stressig tid fylld med en mängd olika känslor, från glädje till sorg och från frustration till belåtenhet. Det har säkerligen inte kommer att vara annorlunda för de som arbetar med leukemi eller deras vårdgivare, säger Kitlas.

"Under semestern, kan känslor som sorg, ångest och ilska uppstå. Patienter och vårdgivare måste få känna vad de känner. Hålla kommunikationen öppen är viktigt så att alla förstår vad som är lämpligt att fira och det som är inom gränserna för dag, "Kitlas förklarar.

Tänk dina behov, för

Att ta hand om någon med leukemi är en heltid engagemang, både fysiskt och känslomässigt. Under semestern, den vägtull det tar på vårdgivaren förstärks. Vårdgivare bör vara uppmärksamma på sina egna behov, annars kommer de inte att kunna tendera att patienten också, säger Kitlas. "Vårdpersonal måste förstå att de gör det bästa de kan i en mycket stressande situation", säger hon. "Vårdgivare bör använda familj eller vänner att hjälpa till." Så om du är den som brukar kockar den stora familjen middag, i år få hjälp från andra familjemedlemmar, väcka ett knytkalas tradition, eller överväga att flytta firandet till någon annans hem, föreslår Kitlas.

Viss planering och flexibilitet, samt att acceptera verkligheten, kommer att hjälpa dig och din älskade njuta av julen ännu mer än du trodde att du kanske.