Evb

Fötterna ska stödja dig för livet

Din fot form kan förändras, och huden på fötterna kunde få tunnare. Vissa ändringar i dina fötter är normala som du ålder, men har ont är inte en av dem.

Om du är i ditt mellannamn år eller längre, har du slitna förmodligen ner, repig och sliten dussintals par skor.

Det är inte förvånande att decennier av promenader, jogging, och står också kan lämna sin prägel på fötterna. Åldrande innebär många förändringar i fötterna, som kan lämna dem mer benägna att skada, säger James Mahoney, DPM, docent i fotvård vid Des Moines University i Iowa. "Många patienter säger," Jag trodde det var en del av att vara gammal, "men smärta i fötterna är inte normalt, oavsett din ålder."

Foot smärta och åldrande: problemen du kan stöta

När du börjar sätta mer miles på fötterna, kanske du märker att:

  • Fötterna kan ändra form. Under många människor börjar bågen under foten att kollapsa som ligament blir mer slappa, säger Dr Mahoney. Detta leder ofta till smärta i hålfot och häl. Du kan behöva köpa längre skor att tillgodose dina föränderliga fötter. Om du fortsätter att köpa samma storlek skor som du bar när du var 35, får fötterna ont mer på grund av att fastna i alltför små skor.
  • Du kan förlora dämpning i fötterna. Den naturliga fettet stoppning i fötterna som hjälper dämpa din vikt tenderar att krympa med åldern. Detta kan låta benen i bollar av dina fötter med mindre skydd, orsakar smärta.
  • Dina hudförändringar. Blodcirkulationen i fötterna minskar när man blir äldre. Inte bara detta leda till förlust av fett stoppning, orsakar det också huden blir tunnare och torrare. Dina fötter är mer benägna att utveckla sprickor och andra ytliga skador, och med den minskade cirkulationen kommer de läker långsammare än tidigare år.
  • Du kan få artrit. Generellt är artrit vanligare hos äldre människor, och eftersom fötterna bär så mycket av kroppens tyngd, de ofta drabbas av mer än sin andel av artrit smärta.

Dessa förändringar kan lägga till upp till en hel del problem, och kvinnor är på en mycket högre risk för åldrande fötter villkor på grund av en livstid i höga klackar. Men det tål att upprepas: Du ska inte bara acceptera åldersrelaterade foten smärta.

Foot smärta och åldrande: bevara denna fjäder i steget

Börja ta itu med problem relaterade till åldrande fötter så snart de orsakar symptom, råder Mahoney. En fotvårdsspecialist kan behandla dessa frågor och ger råd om olika sätt att skydda sig mot ytterligare komplikationer. Många äldre människor föredrar skor som är speciellt gjorda för att vara bredare och djupare, med bättre stöd för hålfoten. Du kan också använda over-the-counter eller skräddarsydda insatser som går in i dina skor för att stödja fötterna, föreslår Mahoney.

Följande steg kan också hjälpa till att hålla fötterna friska som du ålder:

  • Tvätta fötterna med tvål och varmt vatten dagligen, och sätta på en fuktighetskräm efteråt. Var säker på att de är helt torra innan halka på strumpor och skor.
  • För att förbättra din cirkulation, lägg upp fötterna på ett fotstöd när du sitter ner, och undvika att korsa benen.
  • Mäta foten varje gång du köper skor. Gå sko shopping i slutet av dagen när dina fötter är som störst.
  • Prata med din fotvårdsspecialist om hur ofta du ska ha fötterna kontrolleras. Du kan behöva besöka regelbundet om du har diabetes eller perifer artärsjukdom, som båda satte fötterna löper särskild risk för skada.

Ignorera de naturliga förändringar som åldrandet innebär för dina fötter kan skada dig i slutändan. Lite TLC kommer att hålla denna fjäder i steget.