Evb

Hantera psoriasis under en flare

Du kan göra ditt bästa för att styra din psoriasis blossar, men de fortfarande hända. Hitta befrielse från torr, fjällande hud.

Det är inte känt vad som orsakar psoriasis eller nödraketer psoriasis. Vissa dagar kan huden vara bättre än andra, och du kanske inte vet varför. Du kan inte heller kontrollera spridningen av psoriasis. "Det är en väldigt oförutsägbar sjukdom", säger Robert Greenberg, MD, av East Bay Psoriasis Treatment Center i San Ramon, Kalifornien

Men det finns sätt att hantera psoriasis blossar när de inträffar och lindra smärtan av din torr, fjällande hud.

Lösningar för psoriasis blossar

Prova dessa strategier för att lugna någon kliar och obehag:

  • Ändra mediciner. Din hudläkare kan föreslå behandlingar som inkluderar antihistaminer, steroider, capsaicin, lokalbedövningsmedel och utvärtes immunmodulerande (läkemedel som försvagar eller förändra aktiviteten i immunsystemet). Men, kanske du upptäcker att när du har använt en viss typ av medicin för en stund, den förlorar sin effektivitet, och din läkare kan behöva ändra din medicin, säger Dr Greenberg. Du kan dra nytta av en starkare dos eller en annan behandling helt. Tala med din läkare om din behandling för psoriasis blossar inte hjälper längre.
  • Applicera mjukgörande och mjukgörare frikostigt. Återfuktning används för att låsa in fukten i huden och hindrar den från uttorkning och sprickbildning. Efter ett bad, tillämpa fuktighetskräm generöst. Under dagen, kanske du vill använda en lotion. På natten, byta till krämer eller salvor, som tenderar att vara tjockare. Stick med produkter för känslig hud som inte har någon parfym - doft kan irritera psoriasis hud. Använd inte tvål eftersom tvål kan torka huden, fuktgivande kropp tvättar är mycket skonsammare.
  • Stanna under sjalar. För att hålla anti-kliar medicin på huden, täcka området med plastfolie.
  • Svalka dig. Ibland kan en kall, blöt handduk tryckt mot din kliande hud kan ge lindring. Ta en kall dusch eller använda is förpackningar kan hjälpa lindra en psoriasis flare. En cool-vatten havregryn bad också kan hjälpa till att lindra klådan, säger Greenberg.
  • Använd solkräm. Ljus ibland används för att behandla psoriasis, men ljusterapi eller ljusterapi kan göra huden känslig för solljus. De aktuella salvor eller krämer som din hudläkare kan ha föreskrivit också kan göra din psoriasis hud känslig för solljus. Även om en liten bit av solen kan hjälpa psoriasis hud, kan en solbränna orsaka flare. Skydda dig själv genom att frikostigt tillämpa solskyddsmedel när du kommer att vara utomhus för mer än ett par minuter. För att vara mest effektiva, bör solskyddsmedel läggas på 15 till 20 minuter innan du går ut och appliceras på nytt om du är ute efter mer än ett par timmar eller bada - vattnet ofta tvättar bort det.
  • Go naturlig Bär löst sittande kläder som är gjorda av naturliga fibrer och känns bekväm,. Bomull och silke är bra val. Om du bär en Scratchy ylletröja, kanske du kliar ännu mer, säger Paul Yamauchi, MD, medicinsk chef för dermatologi institutet och Skin Care Center i Santa Monica, Kalifornien

Motstå lusten att repa

Tillståndet kallas psoriasis av en anledning - "psora" är det grekiska ordet för klåda. När du får en attack, kan det vara mycket frestande att repa och plocka på torr, fjällande hud. Problemet med repor, Greenberg säger, är att det kan sticka hål på huden. När huden är skadad, är den känslig för bakterier som orsakar infektion. Dessutom, om du kliar för hårt, kan du orsaka huden att blöda, och blödningen kan förvärra psoriasis och orsaka psoriasis flare. Det bästa sättet att ta bort skalor är med peeling agenter kallas keratolytika, förklarar Greenberg. Receptbelagda salicylsyra är ett exempel, det kan hjälpa mjuka upp och avlägsna fjäll. Vissa keratolytika är tillgängliga över disk, men Greenberg säger att vara försiktig med dem. Om overused, de kan irritera ytterligare huden.

Hålla din psoriasis gömd

Människor kan vara generad över sin psoriasis och inte vill att andra ska se lesioner. Det enklaste steget du kan ta - och förmodligen redan gör - är att hålla det täckt. Men du kan inte alltid bära långa byxor och långa ärmar eller polotröjor, och om psoriasis är på dina händer och ansikte, kommer kläderna inte att fungera.

När du inte kan dölja din psoriasis, överväga att utbilda andra. Om någon stirrar på dig, förklara att du har en kronisk sjukdom som ni inte har någon kontroll och att det inte är smittsam, säger Greenberg. Ju mer bekväm du känner för din sjukdom, desto mindre generad du. Du kan också hitta lindring i en stödgrupp för personer med psoriasis, antingen personligen eller online.

Vet dina triggers så att du kan undvika att psoriasis blossar så ofta som möjligt. Om du använder mjukgörande frikostigt och tillämpa dina mediciner som ordinerats, ska du hitta en viss lättnad. Om din medicinering inte hjälper, tala med din läkare om vilka andra alternativ finns tillgängliga.