Evb

Få kontroll över sömnstörningar

Det är inte ovanligt att kvinnor har svårt att sova. Men det finns knep som kan hjälpa dig att få en bättre nattsömn, och de behöver inte innebära receptbelagda sömn stöd.

Sömn är så viktigt för hälsan att många experter säger vuxna behöver upp till åtta timmars sömn per natt för att känna energi nästa dag. Men sömnstörningar förstöra en god natts sömn för många kvinnor.

Det är inte alltid att kvinnor inte sova tillräckligt, det är att de inte sover bra. Kvinnor sover mer lätt än män, så de är lättare vaknat... och mindre benägna att vakna upp och känna sig utvilad.

Sömnstörningar: hur de påverkar dig
Sömnstörningar kan underminera kvinnors energi nivåer, som påverkar deras känslor och även deras tyngd, säger Mary Susan Esther, MD, ordförande för European Academy of Sleep Medicine (AASM), och en sömn specialist med Charlotte Öron, näsa och hals Associates i Charlotte, NC "När du inte sover bra, känner du inte bra, och det är svårt att tänka klart. Det kan påverka din koncentration och ditt humör, och så är du irriterad och inte så fokuserad ", säger Esther. "Och det fungerar i båda riktningarna - vi vet att humör symptom som depression kan orsaka sömnlöshet."

Dålig sömn vanor kan också sakta ner din ämnesomsättning. Säger Esther, "Vi berättar ofta kvinnor angelägen om sin vikt som en bra diet tips är att få åtta timmars sömn varje natt."

För att göra saken värre, när du är sömnlös, tenderar man att längta efter kolhydrater. "Du vill ha den dåliga grejer. Det är särskilt så på vintern när dagarna är mörka, "tillägger Esther.

Sömnstörningar: Varför kvinnor förlorar sömn
Kvinnor kan ha problem med att sova av flera skäl, säger Esther: "Vissa är social. Kvinnor tenderar att göra mer, komma upp med spädbarn på natten, möta familjens behov, och arbetar också fler skift. "Och det finns mer.

Livsstilsfaktorer Kvinnors sömn ofta påverkas av.:
 • Stress
 • Depression
 • Händelser i livet
 • Medicinering
 • Dålig sömn vanor
 • Åldrande - "När vi blir äldre, vi behöver inte sova så djupt eller så effektivt", säger Esther.
Biologiska och hormonella faktorer. Kvinnor har också sömn frågor bara för att de är kvinnor. "Vi har ändringar baserat på ägglossning som påverkar sömn", säger Esther. "Vanligtvis före under menstruationen och sover kvinnor inte lika bra." Andra utmanande tider kommer under:
 • Graviditet. De fysiska och hormonella förändringar som sker under graviditeten kan påverka sömnen. Varje kvinna som har haft ett barn vet hur obehagligt det tredje trimestern kan vara. Gravida kvinnor är också mer benägna att snarka, utveckla sömnapné, och har kramp i benen. En nyligen genomförd studie fann att graviditetshormoner uppmätts under sömn ökar en kvinnas risk att utveckla restless legs också. "En stor del av tiden, som är relaterade till lågt järn", säger Esther, ett tillstånd som är lätt att behandla.
 • Klimakteriet. Hormonella förändringar under och efter klimakteriet störa vanliga kvinnors sömn, vilket ökar risken för sömnapné, fibromyalgi, och benkramper under sömnen. Fyra av fem personer med fibromyalgi är kvinnor, enligt AASM.
. Medicinska skäl Vissa förhållanden kan påverka kvaliteten på sömnen, inklusive:
 • Insomnia. Kvinnor har ofta mer problem än män att somna eller återstående sover på grund av stress, ångest, depression, eller andra faktorer. Medicinska frågor orsakar ofta sömnlöshet hos äldre kvinnor.
 • Obstruktiv sömnapné. Apné uppstår när halsen vävnad blockerar luftvägarna och avbryter andning under sömnen. Sömnapné kan knytas till allvarliga frågor hjärthälsa. Obstruktiv sömnapné drabbar 2 till 4 procent av kvinnorna, säger Esther. "Det är en ganska vanlig sjukdom som du inte vill missa eftersom obehandlad sömnapné har implikationer för hjärtat."
 • Restless legs syndrome (RLS). Detta tillstånd orsakar en kraftig lust att röra på benen, ofta störa sömnen. RLS drabbar fler kvinnor än män.
 • . Snarkning Nästan en fjärdedel av vuxna kvinnor snarkar rutinmässigt, snarkning kan vara ett symptom på obstruktiv sömnapné.
 • Mardrömmar. Fler kvinnor än män uppger att de har mardrömmar, vilket kan kopplas till självmordsbenägen drifter.
Sömnstörningar: Få bättre vila
Prova detta råd från European Academy of Sleep Medicine att förbättra kvaliteten på din sömn och parera sömnlöshet:
 • Se till att ditt sovrum är bekvämt: Försök att minska yttre ljud och göra den temperaturen så bekväm som möjligt, använda lätta filtar.
 • Se till att få upp ungefär samma tid varje dag, säger Esther. "Jag fokuserar på morgonen, inte natten [när det gäller att sätta en sömn schema]. Jag tycker det är mycket viktigare att gå upp vid samma tid varje dag. "
 • Ta ett bad innan sängen. Undvik alkohol, cigaretter, och tunga måltider sent på dagen.
 • Håll alla tupplurar på under en timme och innan eftermiddagen.
 • Undvik receptbelagda sömn stöd utan ordination av din läkare.

Esther påpekar att dagens européer i allmänhet har mycket dåliga sömnvanor. "Vrid klockan tillbaka till den första delen av 20-talet, och vi sova en timme eller så mer per natt. Vi hade inte Internet, inte kontrollera vår e-post. Det var enklare ", säger hon.

Det är viktigt att komma ihåg att sömnen är fortfarande något vi tillbringar en tredjedel av våra liv att göra. "Det borde vara en prioriterad fråga för oss alla," Esther säger. "Och vi är bara början för att få en uppfattning om hur viktig sömnen är för resten av vår hälsa."