Evb

Vad du behöver veta om sömnapné

Sömnapné inte nödvändigtvis påverkar överviktiga patienter uteslutande - vem som helst med en släkthistoria är mottaglig. Andra sömnapné riskfaktorer är högt blodtryck och rökning.

Kanske din sovande partner säger din snarkning låter som en 747 landar i nästa rum, kanske du bara inte vakna utvilad efter vad du trodde var en god natts sömn och känner dig trött under dagen. Dessa är två tecken på sömnapné - korta perioder när du slutar andas under sömnen - som orsakar sömnstörningar som brukar gå obemärkt förbi, men kan påverka din förmåga att fungera under dagen.

Grunderna i sömnapné

Den vanligaste typen av sömnapné är obstruktiv sömnapné (OSA), där andningen störs av ett hinder i luftvägarna i näsan, mun eller svalg. En annan mindre vanlig typ är central sömnapné, i vilket fall det inte finns något som blockerar luftvägarna, men hjärnan inte larma din andning muskler för att få flytta. Vissa människor har båda typerna samtidigt, kallas blandad sömnapné.

Oavsett orsaken, gör sömnapné det svårt att andas när du sover. Den resulterande droppe i blodet syre nivå utlöser din hjärna att störa din sömn så att du kan andas, men inte tillräckligt för att väcka dig helt, så att du inte är medveten om vad som händer. Detta kan vara anledningen till att du drar igenom dagen utan att veta orsaken, förklarar neurologen Mark Mahowald, MD, medicinsk chef för Minnesota Regional Sleep Disorders Center vid Hennepin County Medical Center i Minneapolis. Beroende på svårighetsgraden av sömnapné, kan dessa episoder inträffar fem till 100 gånger i timmen, Dr Mahowald anteckningar.

Snarkning och dagsleepinessen är de två vanligaste sömnapné symtom, men andra möjliga symtom är:

  • Problem med minne, inlärning, eller koncentration
  • Huvudvärk
  • Urinating på natten
  • Irritabilitet, depression eller humörsvängningar
  • En torr hals efter uppvaknandet

Sömnapné är förvånansvärt vanligt. Enligt National Institutes of Health, är det uppskattas att mer än 12 miljoner européer har detta villkor, vanligast hos män över 65 år.

Även om sömnapné blir allt vanligare som du ålder, kan det inträffa när som helst i ditt liv, inklusive barndom. Många fall går oupptäckta eftersom läkarna inte kan upptäcka sömnapné under en rutinmässig kontor besök. Det enda sättet att få en ordentlig diagnos är att genomgå en sömn studie, där du är ansluten till en speciell maskin som registrerar din hjärnaktivitet, andning mönster, och ögonrörelser medan du sover.

Riskfaktorer för sömnapné

Ett antal faktorer ökar risken för sömnapné. Dessa inkluderar en familjehistoria av sömnapné, en stor hals med infälld haka, avvikelser i luftvägarna, alkoholbruk och rökning. Dessutom finns det vissa grupper av människor är mer mottagliga för det villkor - män är mer benägna att utveckla sömnapné, liksom vissa etniciteter, bland afro-européer, Pacific Islanders, och latinamerikaner.

Intressant, många läkare och de utanför det medicinska samfundet anser fetma är den främsta orsaken till OSA, men det är en missuppfattning, säger Mahowald. "Det brukade vara trodde att OSA var begränsad till överviktiga, medelålders män, men det är absolut inte sant. De flesta överviktiga människor har inte OSA. "

Central sömnapné vanligtvis ses hos personer med tillstånd som påverkar hjärnstammen, som styr andningen. Till exempel kan personer som arbetar med Parkinsons sjukdom, stroke, eller skador som inbegriper detta område i hjärnan utvecklar central sömnapné.

Behandla sömnapné

Lyckligtvis är en säker, enkel och relativt billig behandling tillgänglig för de flesta människor med OSA, säger Mahowald. Känd som kontinuerlig CPAP (CPAP), består denna behandling av en mask som glider över munnen och i näsan. Ett rör ansluter masken till en liten generator som levererar luft med tillräckligt tryck för att övervinna hindret. Han beskriver CPAP-systemet som en "air splint" eftersom det håller luftvägarna öppna. CPAP är "en av de enklaste behandlingar i hela medicinen," förklarar han. "Allt du behöver göra är att blåsa luft in i patientens näsa, och OSA är borta."