Evb

Hur erövra kronisk sömnlöshet

Det är möjligt att hantera sömnbrist med självhjälpsgrupper tekniker och kliniska interventioner.

Vi har alla haft tillfällig natten gungade och svarvning, men för vissa, kvarstår problemet. Detta är ett fall av kronisk sömnlöshet, ett tillstånd där någon förlorar sova minst tre gånger i veckan under loppet av en till sex månader, och har svårt att utföra normala aktiviteter under dagen.

Insomnia idag

Dagens vuxna, särskilt européerna, har vant sig vid att åsidosätta de ledtrådar som signalerar behovet av mer sömn, säger Carol Ash, DO, medicinsk chef för Sleep for Life i Hillsborough, kan NJ Effekterna vara svåra att upptäcka, säger hon, även när sömnlöshet försämra prestandan på jobbet.

"Du är skicklig på ditt jobb, så du verkligen fullt kapabel att hantera på en dag-till-dag basis. Men beslutsfattandet kan försämras, till följd av sömn skuld kan vara försenad och subtila ", säger hon.

Några tecken på sömnlöshet är:

 • Svårt att somna eller vaknar för tidigt
 • Uppvaknanden under natten eller har svårt att falla tillbaka i sömn efter uppvaknandet
 • Sov som gör att du känner slitna eller irriterad
 • Dåsighet under dagen

Självhjälp är det första steget i att behandla kronisk sömnlöshet. Äta eller utövar runt läggdags är sannolikt att hålla dig upprörd och sömnlösa på natten. "Vi behöver ungefär en timme att varva ner," Dr Ash säger "Det finns ingen quick sleep switch. '" I synnerhet, undvika koffein under dagen.

Gör sovrummet en vilsam fristad tillägnad sova och sexuell aktivitet endast - förvisa distraktioner såsom TV och elektronik.

Kroppens inre termostat associerar sömn med en temperatursänkning, så det är viktigt att hålla sovalkov svalt. "Det är därför ett bad på natten hjälper vissa människor sover," Ask förklarar. "När du är klar, det finns en övergång till en svalare temperatur." Om det behövs, sätta upp blocket-ut nyanser för att hålla rummet mörkt.

Diagnos sömnlöshet

De primära verktyg för att diagnostisera sömnlöshet omfatta en detaljerad sömn historia, liksom en fysisk undersökning och en utvärdering av din läkare, ämne, och psykiatrisk historia. Det är viktigt att identifiera andra medicinska eller psykologiska tillstånd som kan orsaka din sömnbrist.

Två andra verktyg finns tillgängliga, men mindre ofta används: Polysomnografi innebär inspelning av en persons sömn, andning, hjärtverksamhet och rörelser under sömnen, är dagtid multipel sömn latens test (MLST) en dagtid tupplur test som mäter trötthet vid vilken hastighet du somnar.

Det primära målet för all kronisk sömnlöshet behandling är att förbättra kvaliteten och kvantiteten på sömnen och klara upp eventuella problem sömnlöshet orsaker under de vakna timmarna. Det är inte ovanligt att en läkare att föreslå att behandla en underliggande sjukdom eller att använda en kombination av beteendeterapi och medicinering.

Sömnläkarbehandlingen oftast används som ett sista alternativ, när andra behandlingsalternativ inte har producerat konsekvent, vilsam sömn. Specifikt, beror det medicin som är mest lämpliga på flera faktorer:

 • Symptom (dvs., svårighet att somna, sova)
 • Målet med behandlingen
 • Resultatet av tidigare behandlingar
 • Patient preferenser och kostnader
 • Andra behandlingsmöjligheter
 • Andra medicinska eller psykiatriska tillstånd
 • Kontraindikationer för medicinering
 • Interaktioner med andra befintliga läkemedel
 • Biverkningar

Sömnlöshet har en hög återfallsfrekvens, så en läkare sannolikt kommer att vilja granska en patients status var sjätte månad efter det att tillståndet har åtgärdats.

Om du har sömnproblem, kan det vara en tröst att veta att du inte är ensam. "Vi lever i en tid av exempellös vakenhet", säger Ask.