Evb

Den fysiska sidan av stressen

Effekterna av stress på din emotionella och fysiska hälsa kan vara värre än du trodde.

Även kvinnliga könshormoner och hjärnans kemi ger ett visst skydd mot stress, är kvinnor mer djupt påverkade av de fysiska och emotionella effekterna av stress än män.

Kvinnors reaktioner på stress är rotade i deras kropp kemi. Män har högre androgen nivåer, medan kvinnor har högre östrogennivåer, säger Paul J. Rosch, MD, FACP, ordförande för European Institute of Stress (AIS). "Deras hjärnor också är kopplade annorlunda," säger Dr Rosch, som också är en klinisk professor i medicin och psykiatri vid New York Medical College, och hedersordförande vice president i Internationella Stress Management Association. "Kvinnor tenderar att reagera på stress annorlunda än män. De svarar inte med kamp eller flykt svar - de är mer benägna att förhandla ".

Stress: hur kvinnor påverkas

Effekterna av anti-stress hormonet oxytocin, som produceras under förlossning, amning, och hos båda könen under orgasm, förbättras genom östrogen och minskas med testosteron, vilket hjälper kvinnor mer än män, säger Rosch. Och vårda aktiviteter öka oxytocin nivåerna hos kvinnor. Fångsten-22 är att kvinnor behöver mer oxytocin än män att behålla sin emotionella hälsa. Exempelvis Rosch förklarar, kvinnor mer negativt när de inte rört, och också känna mer stress än män i relationer.

Enligt Europeiska Academy of Family Physicians (AAFP), är stress ett uttryck för kroppens naturliga instinkt att skydda sig. Även om detta kan varna en kvinna i omedelbar fara, som en annalkande bil, kan långvarig stress effekter påverkar negativt din fysiska och emotionella hälsa.

"Vår stress utsökt var finslipat under miljontals år som en skyddande mekanism," sade Rosch. "Det var OK för våra förfäder som sprang in sabeltandade tigrar. Det tragiska är att i dag, det är inte det, men hundratals saker som fastnar i bilköer. Våra kroppar reagerar på samma olyckliga sätt, med högt blodtryck, stroke, och sår. "

Stress effekter: den fysiska sidan

"Din stress kan variera, men om du har stressen med ditt arbete, dina barn, dina grannar, och giftermål på en gång, det är en stor sak," sade Lori Heim, MD, tillträdande president i AAFP och en hospitalist (a husläkare som arbetar endast på sjukhus) i Skottland Memorial Hospital i Laurinburg, NC "Hos kvinnor, jag ser detta i förändringar i menstruations mönster - inget annat händer förutom en enorm ökning av stress och helt plötsligt får de vara att förlora sitt hår eller har oregelbunden menstruation, och pekar allt på stress som en faktor ".

AIS rapporter om att vissa undersökningar visar 75 till 90 procent av besök till läkare inom primärvården är för stressrelaterade besvär. Enligt National Women Health Information Center, kan effekterna av stress på kvinnors fysiska och emotionella hälsa allt från huvudvärk till colon irritabile. Specifika stressen effekter inkluderar:

 • Ätstörningar. Anorexi och bulimi är 10 gånger vanligare hos kvinnor än hos män, säger Rosch, och detta kan ha något att göra med stress. Som depression, har denna sjukdom har kopplats till låga nivåer av serotonin och behandlas ofta med serotonin-öka antidepressiva läkemedel.
 • Magbesvär. Stress kan göra dig nå för skräp eller komfort livsmedel, eller upprörd magen till den punkt som du känner att du inte kan äta. Vanliga stressrelaterade magbesvär inkluderar kramper uppblåsthet, halsbränna, och även irriterad tjocktarm (IBS). Beroende på hur du svarar, kan dessa leda till viktminskning eller viktökning.
 • Hudreaktioner. Stress kan leda till finnar och även kliande utslag och nässelfeber hos vissa personer.
 • Känslomässiga förhållanden. Från att i en blå eller irriterad stämning till mer allvarliga psykiska problem som depression, lider din emotionella hälsa när det finns stressen i ditt liv. Kvinnor är bättre än män på att dölja vissa känslor som ilska och aggressivitet, eftersom de delar av deras hjärnor som är ansvariga för dessa känslor är större än för män, men depression drabbar kvinnor dubbelt så ofta som män, säger Rosch, tillfoga, "De känslomässiga effekterna av stress på kvinnor kan vara allt från förlossningsdepression efter graviditeten till depression efter klimakteriet. "
 • Sömnproblem. Trouble somna eller sova är vanligt hos kvinnor som drabbats av stress, och detta är särskilt kontraproduktivt eftersom en god natts sömn kan lindra stress.
 • Koncentrationssvårigheter. Stress gör det svårt att fokusera och vara effektiv i ditt ansvar hemma eller på jobbet, och det kan förvärra dina problem om din stress kommer från ditt jobb till att börja med.
 • Hjärtsjukdom. Stressen av att konkurrera i dagens arbetsmarknad har ökat kvinnors risk hjärtsjukdom, säger Rosch. Stress kan inverka negativt på hela hjärt-kärlsystemet, och leda till högt blodtryck, stroke och hjärtinfarkt.
 • Sänkt immunsvar. En av de mer komplicerade fysiska reaktioner på stress är kroppens minskad förmåga att bekämpa off sjukdom, oavsett om det är en förkylning eller ett uppblossande av ett kroniskt tillstånd.
 • Cancer. Vissa studier har antytt ett samband mellan stress och utveckling av bröst-och äggstockscancer. I en studie fann forskarna att risken för bröstcancer ökade med 62 procent hos kvinnor som hade upplevt mer än en mycket stressande händelse i livet, som skilsmässa eller makens död.

Stress effekter: spänning-sänkande tekniker

Forskningen presenterades vid det senaste Western Psychological Association möte visade att 25 procent av lycka hänger på hur väl du hanterar stress. Och vad var det viktigaste stresshantering strategi? Planering - eller förutse vad som kommer att stressa dig - och som har verktygen på plats för att packa ner spänningen. Här är några fler tips för att hantera stress:

 • Förbättra din kost. Genom att äta välbalanserade måltider och hoppa skräpmat, kan du förbättra din fysiska välbefinnande och, i sin tur, din emotionella hälsa.
 • Gör tid för motion. "Vi vet att motion är ett fenomenalt sätt att hantera stress och depression," sade Dr Heim. Forskning visar att få aktiva kan lyfta din sprit och öka frisättningen av endorfiner, en naturlig kemikalie i samband med stämningen.
 • Hitta roliga sätt att koppla av. Anslut med familj och vänner och människor du tycker om att vara runt. Återupptäck favorit hobbies, nya studier länka ett uppsving i stickning och broderi till sin stress-reducerande effekter. Andra populära stress busters inkluderar yoga, meditation och tai chi.

Slutligen, om du känner dig överväldigad av stress och dess effekter, tala med din läkare om olika sätt att hantera det. Du får lära dig nya tekniker för att hantera stress på egen hand, eller du kanske upptäcker att terapi med en psykolog kommer bättre hjälpa dig att få det hela under kontroll.