Evb

Den serotonin kost och depression

Äta kolhydrater ökar dina serotonin nivåer, som kan hjälpa dig att må bättre och gå ner i vikt. Ta reda på hur timing din kolhydratintag kan hjälpa dig att få kontroll över din aptit och slåss symtom depression.

Om du lider av depression och har gått upp i vikt medan du tar antidepressiva läkemedel, eller om du kämpar med din vikt i allmänhet kan serotonin diet vara precis vad du behöver. Genom att noggrant timing ditt intag av kolhydrater, kan serotonin kost kan hjälpa dig att minska din hunger, kasta övervikt och må bättre mentalt.


"Serotonin är en naturlig hjärna kemikalie," säger Nina Frusztajer, MD, co-författare av serotonin makt kost. "Det är förknippat med att minska aptiten - det balanserar humöret och kan ge dig en lugn energi."

Serotonin är huvudsakligen produceras i hjärnan, och experter tror att detta hjärnans kemiska, eller signalsubstans, hjälper till att reglera ditt humör, sömn-vakna cykel, och aptit. Forskare har funnit att personer med låga nivåer av serotonin löper risk att utveckla depression och andra affektiva störningar. Antidepressiva läkemedel fungerar genom att öka nivån av serotonin i hjärnan för att lindra symptom på depression.

Serotonin och livsmedel

"Det enda sättet för hjärnan att göra serotonin är genom en serie reaktioner... fälldes genom att äta kolhydrater," säger Dr Frusztajer.

När du äter en kolhydratrik mat är insulin frigörs i blodet, vilket underlättar passage av aminosyran tryptofan från blodet till hjärnan. I hjärnan verkar tryptofan att öka produktionen av serotonin.

Enligt Frusztajer, genom att äta vissa livsmedel, kan du manipulera kroppens produktion av serotonin att kontrollera din aptit och balansera ditt humör.

Serotonin kost

Utgångspunkten för serotonin kost är att äta kolhydratrika livsmedel kan hjälpa till att hålla dina kolhydrater cravings under kontroll och även förbättra ditt humör. "Du äter... på ett sådant sätt att du höja hjärnans serotonin att kontrollera din aptit," säger Frusztajer.

Enligt Frusztajer, har djur och människa studier visat att konsumera kolhydrater för att öka hjärnans serotonin kan hjälpa människor att kontrollera sin aptit och gå ner i vikt. Människor på serotonin kost möta de flesta av sina dagliga proteinbehov vid frukost och lunch. På eftermiddagen och kvällen, skiftar fokus till kolhydrater, eftersom Frusztajer säger att hjärnans serotonin nivåer är naturligt lägre senare på dagen, vilket gör människor mer benägna att äta för mycket. "Du äter kolhydrater för att förhindra binges," förklarar Frusztajer.

Människor på serotonin kost har en kolhydratrik mellanmål på eftermiddagen, vilket kan vara pretzels, hel-vete crackers, eller en låg fetthalt granola bar. Den perfekta mellanmål är 25 till 35 gram av icke-frukt kolhydrater (Frusztajer säger att fruktos, eller fruktsocker, inte orsakar mycket insulin att släppas). En typisk middag på serotonin diet skulle vara en kontrollerad portion pasta med grönsaker, följt av en fryst choklad behandla för dessert.

Vem ska göra serotonin kost?

"De aptit-kontrollerande effekter av att lyfta serotonin är särskilt effektiv för personer som har fått vikt på antidepressiva, "säger Frusztajer. Hon säger att vissa människor kan få upp till 70 pounds i ett år efter start antidepressiva, och för dem viktminskning på serotonin kost kan vara dramatiska.

Medan Frusztajer inte anspråk på att serotonin kost kan hjälpa mot depression, säger hon att det kan balansera ditt humör, öka din mentala energi, och hjälper dig att sova bättre. "De är effekterna av serotonin," säger hon.

Frusztajer tillägger att serotonin dieten fungerar särskilt bra för kvinnor, eftersom deras nivåer av serotonin är naturligtvis lägre än för män. Även kvinnor kan börja göra bra på en kolhydratfattig diet, leder detta synsätt i kroniskt låga serotonin nivåer som tenderar att så småningom orsaka överätande och viktuppgång, förklarar hon.

Om du inte har haft framgång på andra dieter, särskilt populära kolhydratfattig alternativ, eller om du har gått upp i vikt på antidepressiva, anser serotonin kost. Du kanske upptäcker att det stärker dina första linjens insatser för att hantera depression.