Evb

Övervinna depression: sätta ihop en behandlingsplan

En fullständig depression behandlingsplan beaktar de fysiska, sociala och emotionella aspekter av depression.

Att handskas med depression innebär mer än att bara hitta rätt medicin. Eftersom depression kan orsakas av fysiska, känslomässiga och sociala problem, har en komplett behandlingsplan för att ta alla dessa orsaker beaktas.

Inga två personer med depression är samma, och vad som fungerar bra för en annan person kanske inte fungerar för dig. I de flesta fall den bästa behandlingen planen innebär en kombination av professionell hjälp, självhjälp, och livsstilsförändringar.


Övervinna depression: medicinsk hjälp

Depression kan orsakas av en obalans av kemikalier i hjärnan som kallas neurotransmittorer. Forskning visar att hjärnan hos personer med depression ser annorlunda när de ses med magnetisk resonanstomografi (MRT). Om din depression har en medicinsk orsak, det finns många skäl till varför en läkare är rätt professionella för att hjälpa dig erövra depression. En behandlingsplan för att övervinna depression omfattar:

 • Behandling av depression och andra sjukdomar. Depression kan orsakas eller förvärras av andra sjukdomar såsom hjärtsjukdomar, diabetes, Parkinsons sjukdom, eller sköldkörtelsjukdom. Andra mediciner du tar kan också ge biverkningar som fungerar som depression. Innan vi går vidare till någon behandling av din depression, behöver du en bra medicinsk utvärdering.
 • Antidepressiva mediciner. Om din husläkare tycker din depression kan bli hjälpt av antidepressiva medel, kan din läkare förskriva dem för dig, eller hänvisa dig till en psykiater. En psykiater är också en läkare som kan ordinera och övervaka dig medan du tar mediciner mot depression.
 • Elektrokonvulsiv behandling (ECT). ECT, även känd som chockterapi, är leveransen av en elektrisk stöt som orsakar ett anfall och förändringar hur hjärnans nerver kommunicerar. Det finns vissa typer av svår depression som ECT terapi kan ge hjälp till människor som inte svarar på andra typer av behandling. ECT kan endast administreras under medicinsk övervakning.

Övervinna depression: psykologisk hjälp

Psykologisk stress är en bidragande orsak i många fall av depression. Om du har upplevt en stressande händelse i livet som ett ekonomiskt problem, relation problem, eller förlust av en nära anhörig, kan det utlösa en svår depression. I de flesta fall en fullständig behandling plan för att hantera depression inkluderar psykoterapi, eller "samtalsterapi." En terapeut kan vara en psykiater, psykolog eller andra psykiska hälso-och sjukvårdspersonal, och kan hjälpa dig med att övervinna depression genom att tillhandahålla:

 • Diagnos av andra psykiska problem som bidrar till depression. drog-och alkoholproblem, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), och sexuella övergrepp är exempel på psykologiska förhållanden som kan orsaka depression och kan diagnostiseras av en psykolog.
 • Beteendeterapi. Kognitiv och mellanmänskliga behandlingar är olika typer av samtalsterapi som lär dig nya sätt att tänka och hantera dina känslor. Du får lära dig att identifiera och ändra negativa coping stilar och undvika beteenden som bidrar till depression.
 • Par och familjeterapi. En psykolog kan också träffa dig och dina nära och kära på samma gång. Detta är ofta ett effektivt sätt att hantera emotionell familj och relationer som bidrar till depression. Komma familjemedlemmar som terapi kan också stärka ditt stödsystem.
 • Alternativa terapier. En psykolog kan introducera dig till behandlingar som biofeedback, avslappning utbildning, eller guidade meditationer bildspråk, som kan lära dig nya sätt att hantera stress.

Att övervinna depression: din roll

Det första du måste göra om du har att göra med depression är be om hjälp. Tar det första steget kan vara svårt, statistiken visar att många människor aldrig söker hjälp för depression. Andra sätt du kan arbeta för att övervinna din depression inkluderar:

 • Support. Umgås med människor som stöder dig. Många personer med depression få hjälp från att gå med i en stödgrupp. Många får också stort stöd från andliga metoder och religiöst obunden. Det viktiga är att inte isolera dig.
 • Motion. Många studier visar att regelbunden fysisk aktivitet är ett bra sätt att hålla formen och bekämpa depression. Sök upp aktiviteter som du tycker om och som du kan dela med andra.
 • Avkoppling. Ge dig själv tillåtelse att ta tid för avkoppling. Lär dig och använd avkoppling strategier regelbundet. Du kan också koppla av genom att bara göra tid att göra saker du tycker om som att gå till en film eller en racketsporter.
 • Håll dig frisk. Ät en balanserad kost, få tillräckligt med sömn, och undvika att använda för mycket alkohol.

Depression behandling kan fungera. En bra behandling plan kommer att innebära en medicinsk utvärdering, en psykologisk utvärdering, och en eller flera typer av terapi. Den vanligaste behandlingen plan för svår depression är en kombination av medicinering och samtalsterapi.

Men kom ihåg, du kan inte övervinna depression tills du tar det första steget och söka den behandling du behöver.