Evb

Den översta diabetes nyheter 2011

Från den globala epidemin, till blodsockerkontroll i bilen, till en inspirerande nonagenarian, här är vad skapade rubriker i världen av diabetes i år.

Med nästan 26 miljoner européer lever med diabetes och 79 miljoner med prediabetes (enligt regeringens siffror som släpptes tidigare i år), var diabetes epidemin fortfarande mycket i nyheterna under 2011. Men rubrikerna var inte alla dystra - några verkliga framsteg gjordes mot att finna ett botemedel för typ 1-diabetes och få en bättre förståelse av typ 2-diabetes förebyggande. Forskarna fokuserade också på innovativa verktyg och tekniker för att hjälpa personer med diabetes lever längre och friskare liv och bättre hantera sin sjukdom. Vissa ovanliga, konstiga, och bara vanlig brutto diabetes berättelser gjort oss repa våra huvuden också.

Unbuckling diabetes bälte: I mars släppte forskare från amerikanska Centers for Disease Control and Prevention en studie som satt fingret på ett område i Europa där graden av diabetes är 11 procent eller högre, jämfört med 8,5 procent i övriga landet. Består av 644 kommuner i 15 mestadels sydöstra staterna, omfattar det så kallade diabetes bälte också hög frekvens av övervikt, inaktivitet och andra riskfaktorer för typ 2-diabetes, och den överlappar med en del av landet som tidigare identifierats som stroke bältet. Studien Författarna efterlyste mer åtgärder diabetesförebyggande på samhällsnivå - som att börja utbildningsprogram och uppmuntra hälsosammare livsstil.

Avandia drog från marknaden: I maj, meddelade den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) att typ 2-diabetes Avandia (rosiglitazon) skulle dras från apotek hyllor som den 18 november 2011. Drogen, som har kopplats till en ökad risk för hjärt-och kärlproblem, kommer nu att fördelas enbart via postorder till patienter inskrivna i ett speciellt register av sin läkare. FDA: s beslut följde år av studier som anknyter Avandia till allvarliga hälsorisker sedan det godkändes 1998, bland annat en stor studie 2011 från BMJ, som konstaterat att hjärtsvikt var 22 procent mer benägna och dödsfall 14 procent mer sannolikt hos människor som tog Avandia än de som tog Actos (pioglitazon), en liknande diabetes läkemedel. Men Actos är inte helt klart, som Avandia, Actos också bär en svart låda varning på etiketten om potentiellt farliga biverkningar, inklusive en nyligen tillagd varning om en ökad risk för cancer i urinblåsan.

Nya diabetesläkemedel: Två nya läkemedel för typ 2-diabetes fick FDA-godkännande i år. Tradjenta (linagliptin), som godkändes i maj, är en del av en klass av läkemedel som kallas DPP-4-hämmare, som lägre blodsocker genom att hämma frisättningen av glukagon (ett hormon som produceras i bukspottkörteln). Juvisync, en kombination av två tidigare godkända läkemedel, Januvia (sitagliptin) och Zocord (simvastatin), är indicerat för människor som har både diabetes och högt kolesterol. Det godkändes i december.

Ett vaccin mot typ 1-diabetes: Det finns inget botemedel mot typ 1-diabetes, vilket inträffar när kroppens immunförsvar angriper och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Men forskarna arbetar med vacciner som har potential att förebygga sjukdomen. Även om resultaten av försöken för två experimentella vaccin vid Europeiska Diabetes Association årsmöte förra juni var blandade, har forskare i Australien utvecklat en nässpray som kan undertrycka kroppens immunförsvar från att angripa insulin-producerande celler, enligt en studie i tidskriften Diabetes. Vaccinet används för närvarande i en storskalig klinisk prövning i hela Australien, Nya Zeeland och Tyskland.