Evb

Den förmaksflimmer diagnos process

Förmaksflimmer är mer än en skenande hjärta. Och eftersom det kan leda till andra allvarliga hälsoproblem komplikationer såsom stroke, få en snabb diagnos är viktig.

Om ditt hjärta hoppar över ett slag, uppmärksamma: Det kan vara ett tecken på förmaksflimmer, en potentiellt allvarlig typ av oregelbunden hjärtrytm (arytmi). Förmaksflimmer, även kallad AF eller Afib, är det vanligaste problemet med rytmen eller graden av hjärtat, som påverkar 2,7 miljoner européer. Och om den inte behandlas, kan förmaksflimmer leda till en stroke.

"Under förmaksflimmer, som kallas den elektriska aktiviteten i de två kamrarna på toppen av hjärtat, förmaken, förekommer i ett slumpmässigt och kaotisk mode med en hastighet av upp till 300 slag per minut", säger Francis E. Marchlinski, MD, chef av hjärtats elektrofysiologi vid University of Pennsylvania Healthcare System i Philadelphia. Som jämförelse är en normal hjärtrytm mellan 60 till 100 slag per minut.

Dessutom, under förmaksflimmer, förmaken stopp upphandlande som en pump. "När man tittar på förmaken under förmaksflimmer, de ser ut som en påse med maskar vickar - de vickar, men de har inte pressa det sätt de ska, vilket gör att du förlorar ca 10 procent av ditt hjärtas effektivitet, "Dr Marchlinski säger. Blod underlåter att pumpa fram det sätt den normalt borde, vilket kan leda till ett blodtrycksfall och mottryck från hjärtat till lungorna, förklarar han.

Möjliga tecken på förmaksflimmer

Vissa personer med förmaksflimmer har inga symptom. När tecken på förmaksflimmer uppträder, kommer många människor beskriver en känsla som känns som deras hjärta slår snabbare och studsar runt, säger Marchlinski.

Var medveten om dessa möjliga tecken på förmaksflimmer:

 • En mer-snabb hjärtfrekvens
 • En oregelbunden hjärtrytm eller ett hjärta som slår i en kaotisk mode
 • En fladdrande eller dunkande i bröstet
 • Yrsel
 • Andfåddhet
 • Ångest
 • Svaghet
 • Svimning eller känsla förvirrad
 • Trötthet när du tränar
 • Svettningar
 • Bröstsmärta eller tryck

Om du får bröstsmärtor eller tryck, kan du få en hjärtattack, så se till att ringa 911 direkt.

Skaffa en förmaksflimmer diagnos: när du ser din läkare

"Om du upplever några tecken på förmaksflimmer, är det viktigt att se din läkare förr snarare än senare," Marchlinski säger. Den främsta anledningen förmaksflimmer testning och diagnos är viktigt eftersom det ökar risken för stroke.

"När den övre av hjärtat pressar normalt, tömmer det blodet inuti den övre kammaren," Marchlinski förklarar. "När hjärtat inte pumpa normalt på grund av förmaksflimmer, blodet kan poolen i en säck som sticker från toppen av hjärtat, kallas vänstra förmakets bihang. "När blod ansamlas och sitter i denna säck, en blodpropp kan utvecklas." Om blodpropp bryts av kan den färdas till blodkärlen och hjärnan och orsaka en stroke ", säger han. Varje förmaksflimmer som varar mer än 24 timmar, kanske till och med mindre, sätter dig i riskzonen för stroke.

Förmaksflimmer diagnos: vad som väntar under provning

Den initiala screening för förmaksflimmer kan göras genom din vanliga läkare eller du kan hänskjutas till en kardiolog eller electrophysiologist. När du ser din läkare för en förmaksflimmer diagnos, vara beredd att svara på dessa frågor:

 • Vilka tecken på förmaksflimmer upplever du?
 • Har ni några andra hjärtproblem som kan sätta dig i riskzonen för förmaksflimmer?
 • Har du sköldkörtel problem som kan orsaka förmaksflimmer?
 • Vilka mediciner tar du?
 • Vad är din familjehistoria av hjärtproblem?
 • Röker du eller använda koffein eller alkohol?

Din läkare kommer också att utföra en fysisk undersökning. "Din läkare kommer att lyssna till ditt hjärta, bedöma din puls och blodtryck, och lyssna på dina lungor," Marchlinski säger. Din läkare kommer också sannolikt leta efter tecken på hjärtmuskeln eller hjärtproblem ventil, leta efter svullnad i benen eller fötterna, och kontrollera din sköldkörtel.

Bortom en fysisk undersökning, kommer en läkare att beställa tester för att bekräfta eller utesluta förmaksflimmer. Förmaksflimmer tester kan omfatta följande:

 • EKG: Detta är en enkel, smärtfri test som registrerar hjärtats aktivitet.
 • Ekokardiogram: Detta test använder ljudvågor för att skapa en rörlig bild av ditt hjärta att avslöja sin storlek och form och att bedöma hur väl ditt hjärta kammare och ventiler fungerar.

"Efter att ha tittat på resultaten av dessa tester kommer läkaren att göra ett beslut om hur mycket ytterligare övervakning för förmaksflimmer kommer att bli nödvändigt," Marchlinski säger. Dessa alternativ inkluderar:

 • Hem Holter-övervakning: En Holter bildskärm registrerar hjärtats elektriska aktivitet för hela 24 till 48 timmar för att leta efter tecken på förmaksflimmer. Du kommer att bära en Holter bildskärm som du går om din normala dagliga aktiviteter. "Vissa monitorer som finns tillgängliga idag spåra hjärta för veckor åt gången och kan automatiskt upptäcka tecken på förmaksflimmer, även när du inte upplever symtom," Marchlinski säger.
 • Stresstest: Under stresstester, tränar för att göra ditt hjärta slå snabbare när hjärtat utvärderingar utförs. Om du inte kan träna, kan du eventuellt få andra läkemedel för att göra ditt hjärta slå snabbare.
 • Lungröntgen: Din läkare kan beställa en lungröntgen, en smärtfri test som tar bilder av strukturer i bröstet. Detta hjälper till att hitta någon vätska uppbyggd i lungorna som ett resultat av förmaksflimmer.
 • Blodprover: Förmaksflimmer testning kan innefatta blodprover som kontrollerar nivån av sköldkörtelhormon i kroppen, liksom balansen i kroppens elektrolyter.
 • Hjärtkateterisering: Om du upplever bröstsmärtor längs du dina förmaksflimmer symptom, kan testa involvera hjärtkateterisering. Detta test innebär att en kateter in i en kammare eller kärl i ditt hjärta att kontrollera blodflödet i dina kranskärl och kammare hjärta.
 • Hjärn-MRI: Om du har några neurologiska symptom som tyder på en möjlig stroke, kan läkaren begära en MR för att titta på din hjärna.

Beroende på vad din förmaksflimmer test avslöjar, kan behandlingen handlar om att eliminera eventuella orsaker till tillståndet och undertrycka symptom med mediciner hjärtrytmen. "Och för personer med återkommande symptom, kan hjärtat kirurgiskt kopplas om, huvudsakligen blockera bort de webbplatser som provocerar förmaksflimmer," Marchlinski säger.