Evb

Att ta hand om en KOL-patient i hemmet

Vad är involverad i hemvården för KOL-patient?

Att ta hand om en person med kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) hemma kan ta upp ett antal nya ansvarsområden.

En av de viktigaste saker att göra när din älskade är diagnosen KOL är att lära sig så mycket du kan om tillstånd, säger Barry göra, MD, co-direktören av KOL-programmet vid National Jewish Health och professor i medicin i fördelningen av pulmonell vetenskaper och intensivvård medicin vid University of Colorado i Denver. KOL vårdgivare "måste förstå tillståndet samt att patienten inte", säger han.

Prata med din KOL patientens läkare om vilka uppgifter du behöver för att utföra. Det är också viktigt att söka stöd från din älskades medicinska team, och andra vänner och familjemedlemmar.

KOL hemvård: specifika uppgifter
Vissa uppgifter som du kan behöva för att fungera som en KOL vårdgivare:

 • Uppmuntra pulmonell rehabilitering. lungrehabilitering består av föreskriven motion, kostrådgivning, och sjukdomen utbildning. Rehab kan förbättra livskvaliteten, öka styrka och minska andnöd och andra KOL-symtom. Som medhjälpare, kan du uppmuntra din älskade att gå till rehab och även delta i rehab sessioner med din älskade. "Inte bara måste patienten vara i [lungrehabilitering], men deras make eller betydande andra bör närvara så bra", säger Dr Gör.
 • Hjälp med mediciner. Beroende på din älskades symtom och svårighetsgraden av sjukdomen, kan han behöva ta flera mediciner vid olika tider under dagen. Du kan hjälpa till att hålla koll på dessa mediciner och se till att din älskade är att ta dem genom att skapa ett diagram som spårar varje medicinering, dess dosering och tid på dagen det är att tas. Du kan använda tabellen för att kolla av när läkemedlet tas enligt anvisningarna.
 • Delta läkarbesök. "Jag tror att den make eller betydande andra för KOL-patienter bör gå in på läkarbesök liksom patienten", säger du. Du kan hjälpa din älskade ihåg vad läkaren sagt och se till att alla frågor är besvarade. "En av de bästa sakerna en vårdgivare kan göra innan de tar hem sin nydiagnostiserade KOL-patient är ställa en massa frågor," säger Kitty Trötta, i West Yellowstone, Mont., Som gav KOL vård för hennes far, make och mor.
  Trötta antyder att skriva ner alla frågor du och din älskade har i en anteckningsbok och lämnar mellanslag för att fylla i svar från det medicinska teamet. "Allt detta nya saker är att få sparken på dig, och det finns en god chans att du inte kommer ihåg någonting," säger hon. Vid besöken kan du lära dig att använda någon föreskriven utrustning, vilket kan inkludera extra syrgas, en handhållen bronkodilator, eller en nebulisator.

 • Övervaka din älskades tillstånd. Prata med det medicinska teamet om varningssignaler om en exacerbation (en episod av försämrade symtom), och när du bör söka medicinsk hjälp. I allmänhet bör du ringa läkaren när ditt älskade har:
  • Överdriven svårt att andas under vardagliga aktiviteter
  • Större än vanligt hosta eller hosta-relaterad bröstsmärta
  • Ökad slem produktion eller utseende förändras slem
  • Svullnad i händer eller fötter
  • Kramper av muskler
  • Trötthet eller svaghet
  • Svårt att sova som är relaterad till andnöd

Att ta hand om en KOL-patient i hemmet kan vara en utmaning. Men genom att följa den medicinska lagets instruktioner och uppmuntra din älskade en att hålla sig till sin KOL-behandlingen, kan du spela en viktig roll för att förbättra din älskades livskvalitet.