Evb

Allt om akne

Knappast någon undgår tonåren utan att ha åtminstone några akne, och vissa människor fortsätter att ha finnar i vuxen ålder.

Vi har alla varit där: på morgonen av ett stort datum eller viktigt möte, du ser i spegeln för att upptäcka en stor utbrytning. Oavsett om det är bara en finne eller ett kluster, är akne ett vanligt problem som har flera lösningar.

Vad är akne?

Acne, eller acne vulgaris, uppstår när körtlar i huden producerar och utsöndrar för mycket av hudens naturliga olja, som kallas talg. Talg täpper porerna i huden, vilket resulterar i en finne - eller ännu värre, flera finnar. Bakterier i talg kan orsaka inflammation och förvärra akne.

En finne eller akne breakout kan dyka upp var som helst, men oftast slår i ansiktet. Andra vanliga områden för acne inkluderar nacke, axlar, bröst och rygg.

Acne är ett mycket vanligt problem - faktiskt, det är den vanligaste hudsjukdom som påverkar människor i Europa. Så många som 50 miljoner européer lever med akne, och de flesta av dem är i sin tonåring eller ung vuxen ålder. Även om alla kan få akne - pojkar, flickor, män och kvinnor - i alla åldrar och skeden av livet, det är vanligast i tonåren. Cirka 85 procent av tonåringar kommer så småningom att få akne.

Orsaker till akne

Akne kan orsakas eller förvärras av ett antal olika saker, inklusive:

 • Förändringar i hormonnivåer (t.ex. under pubertet eller menstruation)
 • Kosmetika eller hår eller hud produkter
 • Att ha en familjehistoria av akne
 • Vissa läkemedel
 • Något gnugga på huden (som en hatt eller hjälm)
 • Kraftig skrubbning av huden
 • Stress

Acne behandling och förebyggande

Det finns flera olika akne behandlingsalternativ, och vilken som är bäst för dig beror på hur allvarlig din akne är. En bra hudvård regim är ofta den första försvarslinjen för mild akne eller enstaka finne - det betyder att tvätta ansiktet mer än två gånger om dagen (men alltid efter svettning) med en mild rengörings och ljummet vatten.

Ibland är mer behandling behövs för att hålla huden frisk. För att klara upp eller förhindra en akne breakout, kan du prova:

 • Over-the-counter läkemedel rengöringsmedel, lotioner, krämer, geler, kuddar ansikte och morePrescription-styrka utvärtes salvor, krämer, lotioner och andra akne behandlingar
 • Muntlig receptbelagda behandlingar, inklusive antibiotika eller preventivmedel för kvinnor
 • Isotretinoin (Sotret, Claravis, Amnesteem, Accutane, och andra), ett piller ordineras för att hantera mycket svår akne
 • Injektioner av en kortikosteroid
 • Laser behandlingar, inklusive blått ljus terapi, pulserande ljus och värmeenergi terapi och diodlaser behandling.

Om du har akne, kommer du antagligen att behandla det under en lång tid - inte bara under en akne breakout. Arbeta med en hudläkare för att bestämma den mest lämpliga behandlingen för din akne, och hur länge du ska följa behandlingsregim. Det är viktigt att inte stoppa akne behandling innan din läkare säger att det är okej - annars riskerar du att få en annan akne breakout precis när huden börjar klarna.

Utan behandling kan du uppleva ihållande acne och ärrbildning i huden, liksom ångest och låg självkänsla. Ofta kommer akne rensa upp efter du ut av tonåren, men även en del vuxna kämpar med akne och hudproblem och behöver behandling för det.

Du behöver inte ta itu med ihållande akne - och inte heller bör du. Prova over-the-counter behandlingar och hälsosamma vanor för att hjälpa klara upp problem hud, eller för mer svår akne se en hudläkare för receptbelagda styrka behandlingar.