Evb

Du är aldrig för gammal för akne

Acne inte nödvändigtvis slut när du är ute på dina tonåringar - det kan påverka vuxna i tjugoårsåldern, trettioårsåldern, fyrtiotalet och framåt. Vad förändringen är hur du behandlar finnar.

Du kanske trodde att när du examen från college, skulle du göra med akne. Kanske har du ens fyllt 30 eller börjar se de första tecknen på rynkor, men upptäcker att din acne dröjer på.

Acne fortsätter ibland bortom tonåren, eller det kan börja på nytt senare i ditt liv. Men det händer, kan vuxen akne vara pinsamt och frustrerande - men det är behandlingsbar.

Tonåringar och acne

Tonåring akne är ofta orsakas av fluktuerande hormoner under puberteten. Förändringar i hormonnivåer orsakar för mycket talg, eller olja, som ska produceras av körtlar i huden, vilket resulterar i acne. Lotion och krämer som hjälper till att torka upp överflödig olja i ansiktet och kroppen är ofta framgångsrika i att behandla en tonåring akne - men det är inte alltid fallet när det kommer till vuxen akne. Aktuella akne behandlingar som kan fungera bra för tonåringar irriterar ibland vuxen hud, vilket resulterar i acne värre snarare än bättre.

Varför vuxna har acne

Vuxen akne kan ha mycket olika orsaker än tonåring akne. Även hormoner kan också utlösa vuxen akne - graviditet, menstruation, och även klimakteriet kan sätta på acne i kvinnor - en vuxen livsstil är ofta ansvariga för akne utbrott.

Några andra vanliga orsaker till vuxen akne inkluderar:

 • Medicinering biverkningar, inklusive enbart gestagen piller, kortikosteroider och kramplösande mediciner
 • Tung, oljebaserad hud-och hårvårdsprodukter
 • Stoppa p-piller (p-piller)
 • Har familjemedlemmar med akne
 • Hälsoproblem som polycystiskt ovariesyndrom sjukdom eller problem med binjurarna
 • För mycket stress

Studier har också funnit att stress är en viktig orsak till vuxen akne, speciellt hos kvinnor - särskilt de som har en hel del stress på arbetet. Stress gör att kroppen producerar mer hormoner som kallas androgener, vilket kan leda till överskott oljeproduktionen i huden och acne.

Typer av vuxen akne

Det finns två huvudtyper av vuxen akne:

Sen debut akne. Vanligast drabbar kvinnor, verkar denna typ av vuxen akne plötsligt efter år av att ha tydliga hud. Det förekommer ibland även hos personer som aldrig har haft ett problem med akne. Finnar visas vanligtvis runt munnen, eller på hakan, käke, rygg eller bröst.

Ihållande akne. Denna typ av akne, även vanligast hos kvinnor, är akne som kvarstår från tonåren långt in på tjugotalet och framåt. Djupa, smärtsamma finnar som är inflammerad visas ofta på den nedre delen av ansiktet runt munnen, käken och hakan.

Vuxen akne behandling

Effektiv vuxen akne behandling och alternativ förebyggande inkluderar:

 • Receptbelagda retinoid krämer, ibland i kombination med en antimikrobiell kräm som innehåller ingrediensen klindamycin
 • Mjukgörande och stiftelser som innehåller akne medicin, såsom salicylsyra. Dessa är skonsammare mot huden och torka ut mindre än produkter för tonåringar som innehåller samma primära ingredienserna.
 • Prescription geler, lotioner och krämer som erbjuder en kombination av akne-kämpar, såsom ett antimikrobiellt (erytromycin eller klindamycin) och bensoylperoxid
 • Kortikosteroid injektioner i finnar
 • Over-the-counter krämer som innehåller en kombination av svavel och natrium sulfacetamide
 • Isotretinoin (Sotret, Claravis, Amnesteem), ett oralt läkemedel för mycket svåra, svåra att behandla akne
 • Orala behandlingar för att hantera förändringar i hormonnivåer, inklusive hormonbehandling, p-piller, och spironolakton
 • Antibiotiska piller

Det är också väldigt viktigt för vuxna med acne att regelbundet rengöra huden med en mild rengörings och undvika solbränna, plocka eller popping finnar, och grov skrubbning av huden.

Du ska inte skämmas över det om du har vuxen akne - men du bör inte ignorera det heller. Vuxen akne kan vara tufft, men absolut inte omöjligt, att behandla. Arbeta med en hudläkare för att hitta rätt akne behandling, och ge huden tid att rensa upp och läka.