Evb

Den sociala och emotionella nedfall av tonåring akne

Tonåringar upplever nog fysiska och känslomässiga växtvärk utan stress av akne. Det är därför det är viktigt att få tidig akne behandling för en tonåring med problem hud.

Mer än bara ditt barns hy påverkas av akne. Studier har visat att tonåringar med acne lider ofta emotionellt och socialt lidande och ibland även depression.

"Teen akne kan ha en förödande effekt på självkänsla och kroppsuppfattning, och kan verkligen göra ett nummer på barnen", säger Ted Grossbart, PhD, en licensierad klinisk psykolog och biträdande klinisk professor i psykologi vid Harvard Medical School i Boston.

Vägtullarna för tonåring akne

Tonåringar med akne kan uppleva:

  • Förlägenhet
  • Skam
  • Depression
  • Ångest
  • Problem med socialisering

"Jag har några teen patienter som vägrar att gå till skolan på grund av sin akne," säger Richard Antaya, MD, medicinsk chef för Yale Dermatology Associates vid Yale School of Medicine i New Haven, Conn

Dr Antaya säger att tonåring akne ens har spelat en del i några tonåriga självmord: "Det kan vara att försöka barnen." I själva verket fann en studie av tonåringar i Nya Zeeland som tonåring akne var associerad med en signifikant ökad risk för depressiva symptom, ångest och självmordsförsök.

Tänk på att varje tonåring reagerar olika på att ha akne. Vissa barn oerhört besväras av sin akne, säger Antaya, medan andra med måttlig till ens svår akne inte besväras av det alls.

Säger Grossbart, "En unge som är särskilt övertygad och säker kommer att få en bättre tid vittring tonåring akne." Men han varnar för att känslomässig stress och acne kan bli en ond cirkel. "Förutom att producera känslomässigt kaos går akne på andra sätt som väl, är och stress en utlösande faktor för acne, "förklarar Grossbart, betonar hur viktigt det är för tonåringar med acne att få stress under kontroll för att undvika finnar.

Hur föräldrar kan hjälpa

Föräldrar till tonåringar med acne bör ha följande i åtanke:

  • Ta din tonåring till en hudläkare om det behövs. "Att få den bästa medicinska behandlingen är nödvändig", säger Grossbart. Antaya tillägger att det är särskilt viktigt för ungdomar som verkar generad eller skämmas för sin akne att få behandling. Over-the-counter akne behandlingar, såsom salicylsyra och bensoylperoxid, kan vara tillräckligt för att klara upp akne. I mer allvarliga fall kan receptbelagda läkemedel krävas. Hursomhelst, dröj inte.
  • Uppmuntra skonsam hudvård. Antaya säger att många föräldrar tror att deras barns akne orsakas av en brist på ansikte tvätt eller dålig hygien, men akne är faktiskt orsakas av hormonella förändringar, bakterier och naturliga oljor i huden. För mycket ansikte tvätt kan irritera huden, vilket gör akne värre.
  • Det kan ta tid för akne behandling att fungera. "Acne behandlingar är alla förebyggande", säger Antaya. De flesta behandlingar inte klart acne som redan finns där, och det vanligtvis tar ungefär tre månader för en akne behandling för att uppnå maximal effekt. Så det är viktigt att ha tålamod och uppmuntra ditt barn att fortsätta med behandlingen, även om det inte verkar fungera direkt.
  • Tänk psykologisk hjälp Om ditt barn verkar dra socialt -. Som inte deltar i sociala aktiviteter som han eller hon en gång haft, och vägrar att gå ut med vänner - det kan vara dags att prata med ditt barns läkare om professionell rådgivning. När du arbetar för att hjälpa din tonåring hantera akne, säger Grossbart att påminna honom eller henne om att de inte är deras hud.

Medan tonåring akne kan vara ett utmanande problem att behandla, det finns ett antal behandlingsalternativ som kanske kan hjälpa rensa ditt barns hud. Med läkarvård och ert stöd, kommer de att få kontroll över problemet med tonåring akne.