Evb

8 sätt att kontrollera munsår i muntlig, huvud och hals cancerbehandling

Att äta mjuk mat, städa munnen väl och hålla munnen fuktig är bara några av de sätt du kan hjälpa till att förhindra munsår under din cancerbehandling.

En mycket frekvent bieffekt av behandling för oral, huvud, och halscancer är munsår. Om du, eller någon närstående, kommer att få cancerbehandling, bör du veta orsakerna till munsår och vad som kan göras för att hjälpa till.

Cancerbehandling: orsaker till munsår
Oral, huvud och hals cancer kan behandlas med cellgifter, strålning eller operation. Ofta behandlingen kommer att vara en kombination av dessa tre, och de kan alla orsaka munsår.

 • Kirurgi. Munnen är ett känsligt område, så om en tumör avlägsnas från ett område av tungan, gommen, eller hals, kan din munkänsla rå och irriterad tills läkning är klar.
 • Strålbehandling. Även strålbehandling är inriktad på sjuka celler, kan det också förstöra normala celler, inklusive saliv körtlar. Saliv är nödvändigt att fukta munnen och skydda den från infektion. De munsår orsakade av strålning kan sträcka sig från läpparna hela vägen tillbaka in i den nedre halsen. Dessa munsår kan pågå i tre till 12 veckor efter behandlingen.
 • Kemoterapi. De munsår orsakade av kemoterapi är mildare än strålterapi. Cytostatika tenderar att skada tandköttet, den inre delen av kinderna, och taket i munnen. Dessa sår försvinner vanligtvis cirka tre till 12 dagar efter behandling.

Ed Ball, i Cape Cod, Massachusetts, fick diagnosen en tumör på tungan för några år sedan. Han minns att operationen var smärtsamt, men när den helande ägde rum, gick bort smärtan. Och sedan kom strålbehandling. "Det verkliga problemet med munsår startade under strålbehandling," Ball säger. "Min mun var torr och öm hela tiden. Jag förlorade min känsla av smak, så äter var verkligen svårt."

Vad kan göras för att förhindra och lindra munsår?
Aidnag Z. Diaz, MD, docent i klinisk strålning onkologi vid University of Texas Health Science Center i San Antonio, säger att "100 procent av människor som vi behandlar få en viss mängd av ömhet, men med nyare strålning tekniker som undviker normala vävnader och aggressiv behandling av denna biverkan kan vi nu hålla det till ett minimum. "

Ball minns äta massor av mjuk mat innan du slutför sin cancerbehandling. "Innan jag började strålningen, var jag tvungen att ha alla mina dåliga tänder bort", säger han. "Jag kom precis förbi på milkshake och glass. Solid maten var inte ett alternativ."

Medan det finns inga bergsäkert metoder eller läkemedel för att förhindra de munsår som uppstår under OHN cancerbehandling, det finns vissa strategier som kan hjälpa.

 • Undvik irriterande livsmedel. Håll dig borta från skarpa, krispigt livsmedel och sura livsmedel som gör munsår värre. Mjuka matar fuktad med såser eller brunsås, soppor, puddingar, och milkshakes är bäst. Undvik alkohol och röker inte.
 • Se en tand specialist. Minskad saliv kan leda till allvarliga dentala infektioner. Alla tandproblem bör tas om hand innan du börjar cancerbehandling.
 • Var försiktig om munvård. Du måste borsta tänderna med en mjuk tandborste och tandtråd mycket försiktigt.
 • Skölj munnen väl. Frekvent stiger med en saltvatten lösning kan hålla munsår från att bli smittade. En bra lösning är en liter varmt vatten med en halv tesked vardera av bakpulver och salt.
 • Kontrollera smärtan. Starka smärtstillande mediciner och lokalbedövningsmedel som används för att lugna munnen ofta behövs. En nyligen genomförd studie visade att personer med svåra munsår oftast inte gavs tillräckligt med smärtstillande. Vara uppriktig med din läkare om dina besvär så att du kan få den medicin du behöver.
 • Blanda upp några "magisk munvatten." En populär lösning för munsår är en kombination av ett antacida, ett antihistamin och ett svampdödande läkemedel, blandas i en vätska bedövande lösning som sköljas runt i munnen. Fråga din läkare om du använder denna behandling, i tillägg till andra smärtstillande medel.
 • Bryt ner slemhinnor. Skador på spottkörtlarna kan göra slemhinnor i munnen tjock och klibbig. Du kan använda en medicin som heter guaifenesin (finns i många märken) för att bryta upp dessa sekret.
 • Fråga om nya mediciner. Ett nyligen godkänt läkemedel som kallas amifostin (Ethyol) kan skydda spottkörtlarna under cancerbehandling. Det finns också flera nya läkemedel i kliniska prövningar för att förebygga munsår. Du bör fråga din läkare om någon av dessa är tillgängliga.