Evb

8 sätt att förebygga hudcancer

Hudcancer är den vanligaste cancerformen i europa, men i många fall kan du förhindra det. Öva dessa strategier för att stoppa hudcancer innan den startar.

Hudcancer är den vanligaste typen av cancer, med mer än en miljon fall diagnostiseras varje år. "Skin cancerrisk delvis är förutbestämt genom genetik och delvis förhöjda genom överskott solexponering och solskador i den tidiga barndomen genom vuxenlivet", säger Nancy Silverberg, MD, chef för barn-och ungdomspsykiatri dermatologi på St Lukes Roosevelt Hospital Center i New York, NY

Även om du inte kan styra dina gener, kan du kontrollera mängden UV-ljus huden utsätts för. "The No 1 anstiftaren av hudcancer i Europa är UV-ljus, eller exponering för solen", säger Gregory Papadeas, DO, en styrelse-certifierad hudläkare i större Denver området och tidigare ordförande i Colorado Dermatologisk Society. Förutom solen, vara medveten om att du kan utsättas för skadlig UV-ljus i solarier, också.

Det finns ett antal sätt du kan skydda dig från att utveckla hudcancer:

 1. Starta solskydd tidigt.
 2. Om du har barn, lära dem om vikten av att undvika för mycket solexponering och andra former av UV-ljus vid en ung ålder. Dr Papadeas säger att vi får en majoritet av vår livstid solexponering innan de fyllt 18.
 3. Undvik "hög" solen.
 4. Papadeas säger att vistas i direkt solljus från 10:00 till 14:00 kan bidra till att minska din risk för hudcancer, eftersom solens strålar är den mest intensiva under dessa timmar.
 5. Använd alltid solskyddsmedel.
 6. Papadeas och Silverberg båda rekommenderar regelbundet använder solskyddsmedel när huden kommer att exponeras för solen. Välj produkter med en solskyddsfaktor (SPF) på 15 eller högre.
 7. Återapplicera solskyddsmedel regelbundet.
 8. Solskyddsmedel avtar efter ca 80 minuter, så ansöka om ett nytt det är ett måste. "Om du ska vara ute hela dagen - gå golf eller åka skidor - återanvända det varje en och en halv till två timmar," Papadeas säger.
 9. Bär skyddskläder.
 10. Förutom att använda solskyddsmedel, Papadeas och Silverberg rekommenderar att människor bära kläder som skyddar huden från för mycket solexponering. De rekommenderar också solglasögon och en hatt med ett brett brätte för ytterligare solskydd.
 11. Lär känna din hud.
 12. Du bör regelbundet undersöka din hud och hålla ett öga på mullvadar och eventuella avvikelser hud. "Det är viktigt att människor är bekanta med deras hud, och om något förändras i storlek, form eller färg, eller om du har en fläck som inte läker ordentligt, konsultera en hudläkare," Papadeas råder.
 13. Rekrytera en partner.
 14. Papadeas föreslår be någon annan, som din partner, en nära vän eller familjemedlem, att undersöka ryggen och andra områden som du inte kan se lätt och låter dig veta om något ser misstänkt ut. Sedan kan du återgälda tjänsten.
 15. Få en årlig hud kolla upp om det behövs.
 16. Silverberg rekommenderar att folk har hela kroppen kontroller av en hudläkare för att avgöra deras risk att utveckla hudcancer. För personer som löper ökad risk för hudcancer, inklusive de som har ljus hy, en hel del födelsemärken eller fräknar, atypiska födelsemärken, eller en familjehistoria av hudcancer, rekommenderar Papadeas ett besök till hudläkare för en hud utvärdering en gång om året.

När du tar steg för att skydda din hud från solen, kom ihåg att du utsätts för UV-ljus varje gång du är i solen, inte bara när du njuter av en dag på stranden eller vid poolen. Så se till att ta solskydd hänsyn även bara gå runt utanför.