Evb

6 rutinmässiga filmvisningar för män hälsa

Hoppar viktiga hälsotest kan vara en fråga om liv och död, särskilt för män, som är mindre benägna att se sina läkare regelbundet ändå. Ignorera inte dessa viktiga rutinmässiga filmvisningar.

När det gäller män och hälsovård, ljuger siffrorna inte: Jämfört med kvinnor, män är 24 procent mindre benägna att besöka sina läkare under ett visst år och 22 procent mindre risk att få sina kolesterol kontrolleras. De är också mindre villiga att screenas för cancer, trots att deras cancer dödligheten är högre.

"Män är envis om att få rutinmässiga hälsokontroller av flera skäl", säger Jennifer Landa, MD, en förebyggande medicin specialist i privat praktik i Orlando, Fla. "Man är rädd: De är rädda att något kan vara fel med dem. Andra, en hel del män säger att de är helt enkelt för upptagen. Tredje, män inte brukar vara så inställda på att deras kroppar som kvinnor, så de märker inte små kontrollampa tecken på att saker är fel och bara siffran eventuella förändringar kan uppvisat upp till åldern. "

Problemet, säger hon, är att hoppa dessa rutinundersökningar för män hälsa ofta kan vara en fråga om liv och död. "Föreställningar är viktiga eftersom de hjälper oss att fånga sjukdomen tidigt," säger Dr Landa.

Lyckligtvis har de flesta mäns hälsarastreringar är enkel och snabb och kan ges i din vanliga läkare kontor. Här är sex att lägga till din förebyggande vårdplan nu:

Blodtryck testet

Ett blodtryck screening är ett av de enklaste, mest smärtfria saker du kan göra för din hälsa. Det är så enkelt, faktiskt, att det finns bara ingen ursäkt att inte göra det. Du ofta inte ens behöver gå till doktorn - många apotek har maskiner som kan kontrollera ditt blodtryck direkt i butiken.

National Institutes of Health rekommenderar nu att män i åldrarna 18 och 64 screenas minst en gång vartannat år, men din läkare kan rekommendera mer frekventa tester beroende på hur högt dina siffror är. "De optimala blodtryck intervall blir hårdare," Landa säger. "Optimal anses nu vara mindre än 120/80 och 110/70 och har visats i några studier att vara blodtrycket i samband med bättre kliniska resultat." Om dina värden är höga, kan din läkare föreslå enkla livsstilsförändringar för att minska dem, som att sätta dig på en saltfattig kost. "Motion och viktminskning är två andra åtgärder som fungerar bra för att sänka blodtrycket," Landa tillägger.

Cholesteroltestet

En kolesterol kontroll är också enkel och avgörande för övergripande hjärta hälsa som du ålder. Mätt med ett enkelt blodprov, är cholesterolrastreringar för män hälsa rekommenderas vart femte år. Du kan behöva dem oftare, men om du är över 45 år, med hög risk för hjärtsjukdom, eller har höga nivåer av det "onda" LDL-kolesterol eller låga nivåer av "goda" HDL-kolesterolet. Optimal kolesterol är mindre än 200 milligram per deciliter, men förhållandet är viktigt också, säger Landa. "Om en patient har ett förhöjt totalkolesterol och en mycket hög HDL mg / dL, kan jag överväga totalkolesterol höjd irrelevant." Hon tillägger att det optimala LDL är under 100 mg / dL, men att vissa laboratorier överväga upp till 130 mg / dL acceptabelt. Den optimala triglyceridnivån är under 150 mg / dL.

Prostatacancer screening

Prostatacancer screening har varit föremål för en del kontroverser nyligen, delvis på grund av oro över risken för falska positiva och överbehandling, men många experter säger män fortfarande bör testas. Den främsta metoden för screening är PSA (prostataspecifikt antigen), som mäter nivån av PSA i blodet. Optimala nivåer brukar anses vara under 4 ng / ml (nanogram per milliliter).

"Nödvändigheten av PSA-testet har nyligen ifrågasatts, men sedan dess institution har vi sett en 40 procent nedgång i andelen av prostatacancer," Landa anteckningar. "På andra sidan av myntet, eftersom testet är inte specifikt för just prostatacancer och [PSA-nivåer] kan höjas med andra villkor, en del frågan om det leder till onödiga ingrepp när det finns ett falskt positivt." Hon rekommenderar diskuterar med din läkare om PSA-testning är rätt för dig. annat screening alternativ är digital rektal examen, då läkaren fysiskt kontrollerar ändtarmen för tecken av cancer. Yttrande varierar mycket på hur ofta du bör avskärmas, så tala med din läkare om vilken typ av schema är rätt för dig.

Tjocktarmscancer screening

Kolorektal cancer är den näst vanligaste orsaken till dödsfall i cancer i Europa. Enligt European Cancer Society, kommer 103.170 nya fall av koloncancer diagnostiseras enbart i år - mer än hälften av dessa kommer att vara hos män. På grund av detta, nuvarande riktlinjer säger att män ska börja få kontrolleras vid 50 års ålder.

Det finns flera tester alternativ för koloncancer. En koloskopi, till exempel, innebär kontroll av hela tjocktarmen med en kamera på ett flexibelt rör. En flexibel sigmoidoskopi är liknande men kontrollerar bara den nedre tredjedelen av tjocktarmen. En CT-kolografi är en mindre invasiv test som undersöker tjocktarmen med hjälp av datortomografi, eller en datortomografi. Och en dubbel-kontrast barium lavemang innebär att fylla tjocktarmen med en kontrasterande substans som hjälper läkarna se problem på en X-ray. "Början på ålder 50, bör män få en flexibel sigmoidoskopi vart femte år, en koloskopi var 10 år, en dubbel-kontrast barium lavemang var 5 år, eller en CT-kolografi var 5 år," säger Robert T. Grant, MD, en kirurg med New York-Presbyterian Hospital / Columbia University Medical Center.

Hudcancer check

"Män är faktiskt två till tre gånger större risk att få nonmelanoma basalcellscancer och skivepitelcancer hudcancer än kvinnor, och risken ökar när livslång exponering för solen ackumuleras," säger dr Grant. "Om var tredje månad, bör män göra en självrannsakan för nya eller förändrade hudskador. "Var också noga med att be din läkare att kontrollera din hud, topp till tå, under din årliga fysiska som en del av en regelbunden förebyggande vård.

Sockersjukatest

"En tredjedel av européerna med diabetes inte vet att de har det," Grant säger. Okontrollerad diabetes kan leda till hjärtsjukdomar och stroke, njursjukdom, blindhet från skador på blodkärlen i näthinnan, nervskador och impotens. "Om din familj har en historia av diabetes, rådgöra med din läkare för att se hur ofta du bör testas," tillägger han.

Om du visar några av symptomen på diabetes, kommer läkaren att undersöka förmodligen dig med ett blodprov som kallas en fasteblodsocker test. Om resultaten kommer tillbaka större än eller lika med 126 mg / dL på två separata prov, kanske du har typ 2-diabetes.

Låt inte rädslan hindra dig från dessa viktiga kontroller. "När sjukdomar plockas upp tidigt, de är lättare att behandla och svarar bättre på behandling," säger Landa. "I fråga om förebyggande medicin, hur jag tränar, finner jag ofta sjukdomar i staten innan de ens sjukdomar."